Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Podcast: Conan byl zabiják. Nyní svérázně léčí jiné agresivní pejsky

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
27. dubna 2021
05:00

Před šesti lety vstoupil Emilii Miluši Baco do života velký chlupatý kamarád. Tehdy to ale ještě byl agresivní a ustrašený pes, který znal jen špatné vlastnosti lidí. Na novou majitelku dokonce kříženec německého ovčáka a brazilské fily zaútočil. Jenže Emilia nechtěla vyhublého a poraněného psa zavřít do útulku a postupně mu vrátila důvěru v lidi. Nyní pro Blesk Podcast prozradila, jak spolu trénují agresivní psy, a jak by se lidé během pandemie koronaviru měli chovat ke svým psím miláčkům.

V prosinci 2015 si vzala spisovatelka do svého bytu na pražském Zličíně psa Conana, o němž si myslela, že je starý dobrák, ale brzo zjistila, jak se mýlila. Zůstala zavřená ve svém bytě s agresivním psem a ten jí nedovolil odejít. Nakonec jej však přemluvila, aby jí neublížil, a když viděla, v jakém je žalostném stavu - utrhané vousy, strupy po těle, mokvavé rány, zlámané kosti, utržené vazy, rozhodla se, že mu pomůže.

„Conan ke mně přišel jako těžce agresivní, aniž bych o tom věděla. Takže jsem to musela nějak zpracovat. První půlrok byl těžký, pak to bylo vylepšování základů, ale nakonec se mi během roku podařilo z agresivního, odepsaného psa udělat hodné zvíře,“ shrnula Emilia Baco svůj a Conanův příběh, který zaznamenala do knihy Bude dobrej...

Pes léčitel

Základem k jeho změně byla podle Baco soustavná péče a hlavně pozitivní přístup. Podobně nyní přistupuje i k rehabilitaci dalších agresivních psů. Trenérka psů totiž odhalila, že Conan má nebývalý nadhled a umí si hravě poradit s jinými zlými psy. „Lidé z okolí ví, že se psy zabývám, takže se mi hodně často stane, že mě na procházce osloví s prosbou o radu. Už se nám třeba stalo, že muž s pejskem mi chtěl říct, jaký mají problém, a jeho pes zaútočil na Conana. Ten to ale zvládl a během tří až pěti minut ho dostal pod kontrolu,“ prozradila své zkušenosti.

Proto se rozhodla, že nadhled a zkušenosti svého mazlíčka využije a začnou pomáhat jiným psům. „Když psa dostanu z temna, zbavím ho agrese, tak se mu strašně uleví. Takže Conan se nechce k agresi vracet. Když na něj zaútočí pes, tak se naučil to, že jak je silnej a mohutnej, tak proti němu nejde zubama, ale hrudí. Brutálně ho srazí k zemi a tam ho má položenýho. Psi jsou tím překvapení a neumí na to reagovat,“ popisuje jeden ze způsobů, jak si Conan umí získat respekt.

Útočí, protože se bojí

K Emilii a Conanovi se dostal i roční staford, kterého nečekaně napadl vlčák a zle ho pokousal. Mladý pes se bál ostatních chlupáčů a útočil na ně. „Musím říct, že tohle byl jeden z případů, kdy jsem zaváhala, jestli chci Conana do toho rizika dostat, protože ten pes byl opravdu strašidelný, hodně se bál, a proto neměl žádnou míru. Conan mu navíc připomínal vlčáka, který mu ublížil. Agresivním se pes stane, když mu někdo ublíží nebo je u něj zanedbaná socializace, čemuž se lze snadno vyhnout. Nakonec jej Conan zkrotil,“ říká Emilia Baco.

Jak správně vypouštět psy k sobě, jak se mají lidé ke psům chovat během home office a zabránit přenosu svých strachů a stresu, aby neovlivňovaly chlupaté mazlíčky, se dozvíte z netradičního Blesk Podcastu: 

Video Blesk Podcast: Conan byl zabiják. Nyní kříženec léčí jiné agresivní pejsky - Blesk
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5520651 ( 5. května 2021 18:46 )

Mám radost, že vidím Emílii a Conana v reálu. Četla jsem obě knížky, v nich Conan není ani smutný, ani ustrašený, ale zabiják, který uvěřil v dobro. Až budete knížky číst, budete plakat i smát se zároveň. Je skvělé, že tihle dva, teď pomáhají ostatním.

Mária Nováková ( 3. května 2021 11:38 )

Silný příběh o lásce ke zvířatům,silné vůli,i ženě, která to nevzdala.Kéž by bylo více Milušek a méně zubožených a smutných zvířat.Je vidět, že zvládnutí velkého psa " po dobrém" nenáleží pouze mužům a díky sebezapření a obětování vlastní komfortní zóny se dějí zázraky.Fandím Milušce a knihu vřele doporučuji.

Zuza Leňová ( 3. května 2021 11:03 )

Krásně zpracován smutný příběh tvorečka na kterém jsme se podpsali "my lidé". Naštěstí tento příběh skončil dobře díky člověku jako Miluška. Knihu všem doporučuji. Za srdce chytne každého, komu není lhostejné "páchání zla" na němých tvářích.

tarrica ( 27. dubna 2021 11:08 )

Úžasná kniha od úžasné ženy. Paní je skvělá- její rady, podpora a kniha mě donutily
nevzdávat to s naším hafanem. A po roce z něj je úplně jiný pes. Má ještě své ,,mouchy,, , ale pracujeme na nich spolu s paní podobným výcvikářem a daří se.
Děkuji moc.

Zobrazit celou diskusi