Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šokující rozsudek: Kšeftovaly s umírajícími štěňaty, přesto tyranky vyvázly s podmínkou

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
22. června 2021
14:00

Nemocná, neduživá štěňata vykupovaly z množíren a dál za tisíce korun přeprodávaly Iveta Brixová (48) a Sandra Peštová (20). Podvedly přes sto lidí, přiznaly vinu, přesto je soud neposlal za mříže. I když už platí novela zákona zpřísňující tresty pro tyrany zvířat, vyvázly překvapivě jen s podmínkami.

Státní zástupce Michal Bušek navrhoval pro obě překupnice nepodmíněné tresty 2 a 2,5 roku do věznice s ostrahou. Ve své závěrečné řeči zdůraznil, že během pěti let podvedly stovky lidí, za nemocná štěňata, která novým majitelům umírala před očima, inkasovaly průměrně 5000 korun. „Křížence vydávaly za čistokrevné rasy, falšovaly přitom očkovací průkazy. Šlo o zvířata z nelegálních chovů, tedy množíren,“ řekl.

Záběry z domovní prohlídky u Ivety Brixové. Překupnice nemocných psů. V bytě našla policie také falšované očkovací průkazy. Záběry z domovní prohlídky u Ivety Brixové. Překupnice nemocných psů. V bytě našla policie také falšované očkovací průkazy. | Policie ČR

Třicet tisíc měsíčně

Kupní smlouvy podle státního zástupce ženy buď nedávaly vůbec, nebo do nich psaly nepravdivé zfalšované údaje. Při prodeji měnily SIM karty a používaly vymyšlená jména, takže je podvedení zákazníci nemohli zpětně kontaktovat. Z prodeje nemocných psů měly obě ženy příjmy, jako by chodily do práce, tedy kolem 30 000 korun měsíčně.

Záběry z domovní prohlídky u Ivety Brixové. Překupnice nemocných psů. V bytě našla policie také falšované očkovací průkazy. Záběry z domovní prohlídky u Ivety Brixové. Překupnice nemocných psů. V bytě našla policie také falšované očkovací průkazy. | Policie ČR

Mučily štěňata

Štěňata obě ženy vozily v naprosto nevyhovujících přepravních boxech, většinou až ze Slovenska. Doma je měly v tmavých místnostech bez oken. Podle státního zástupce byla štěňata předčasně odstavená od matek, často trpěla vážnými nemocemi, jako je parvoviróza, chudokrevnost, nebyla očkovaná ani odčervená. Noví majitelé investovali tisíce korun do jejich léčby, řadu z nich se nepodařilo zachránit.

Video Na nemocných štěňatech z množíren vydělali překupníci majlant. U soudu chtějí dohodu - Kateřina Lang
Video se připravuje ...

Hra na city

Obhájci obou žen ale požadovali podmíněné tresty. Argumentovali tím, že nebyly doposud trestané a svého jednání litují. Navíc Brixová v současné době pečuje o nezletilé dítě Sandry Peštové, která ho má s jejím synem. „Mám ještě patnáctiletou dceru. Syn chodí do práce a já jsem doma s vnukem, který byl synovi svěřen do péče. Pečovala jsem i o maminku, která umírala na rakovinu,“ hrála už při předchozím hlavním líčení na city soudu Iveta Brixová.

Iveta Brixová Iveta Brixová | Jana Ulrichová

Nečekaný verdikt

I když to nikdo nečekal, soud se nakonec přiklonil na stranu obhajoby a obě ženy odsoudil jen k podmíněným trestům. Brixové vyměřil 3 roky s odkladem na 5 let a dohledem. Na pět let jí také zakázal držet a chovat zvířata a uložil jí také propadnutí věci. Peštová dostala ještě mírnější trest, a to 2 roky s tříletým odkladem. Tři roky navíc nesmí chovat žádné zvíře.

Sandra Peštová Sandra Peštová | Jana Ulrichová

Množitelé bez trestu

Od doby, co platí novela trestního zákona, za jejíž prosazení bojovaly od svého začátku i Blesk tlapky, se ještě nepodařilo poslat za mříže žádného provozovatele množírny. S podmínkami a zákazem chovu nedávno vyvázly i matka a dcera Tomkovy, které ve Dvoře Králové nad Labem držely v domě v otřesných podmínkách přes dvě desítky kříženců retrívrů.

Rok za Molly

Tresty natvrdo dostali zatím pouze jednotliví tyrani, například Ivan Králíček, který se své fence Molly pokusil useknout hlavu mačetou. Od Okresního soudu v Benešově odešel s ročním nepodmíněným trestem a zákazem chovu na 6 let. Dalším odsouzeným je Martin K., který brutálně utýral několik koček. Tomu jablonecký soud vyměřil 16 měsíců nepodmíněně a 10 letý zákaz chovu.

Ivan K. bral fenku do postele, pak ji chtěl fenku zabít Ivan K. bral fenku do postele, pak ji chtěl fenku zabít | Jana Ulrichová

Půjde jako první sedět?

Už dva roky řeší soud případ množitelky Ivy Wastlové, která v plzeňském paneláku provozovala množírnu psů. Stovku zvířat držela v klecích rozmístěných v patrech po celém bytě. Vysloužilé fenky a nemocné psy odkládala do rodinného domu v nedalekém Sedlci, kde bez péče umírali. Jejich ostatky pak pálila v sudech a zakopávala na zahradě. Je souzená ještě podle starého trestního zákona, hrozí jí až 5 let vězení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 23. června 2021 15:19 )

No moment...Ja nejsem pravnik...Jeden filosof rekl...Nihil humanum me allienum puto/Noc lidskleho mi neni cizi...Ja na tom nejsem tak zle,abych musel krast...To je asi tak jakesi resume ci epikrtisa...

vinke ( 22. června 2021 19:21 )

ty doktore, ty budeš taky extra třída.
Stavět obhajobu těhle dvou tyranek na tom, že podvodnice Brixová pečuje o vnuka, který je syn druhé podvodnice Peštové ,se kterou ona společně týrala štěňata a okrádala lidi a současně je to syn jejího syna, který se ale starat nemůže, ačkoliv ho má v péči , protože chodí do práce (tak to mě po.s.er, co dělají ostatní samoživitelé??), je celkem slušný úlet . A při údajné starosti o maminku si ještě našla čas na zlodějny a tyranii štěnat. Hnus.Jak ty dvě baby, tak ten rozsudek .

jajas ( 22. června 2021 18:24 )

No a kde je ODSák Pospíšil, který se tak strašně moc angažoval při trestech pro ty, kteří špatně zacházejí se zvířaty? Se jednu dobu strašně tímto zviditelňoval a skutek, jako obvykle, nikde.

verka1 ( 22. června 2021 18:20 )

Jak se mohla starat o své děti? Jak psům? 👎

oliiiii3 ( 22. června 2021 17:36 )

jak jinak, co jiného můžeme čekat, zloději a podvodníci mají rej

Zobrazit celou diskusi