Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo s kým? Zajímavé volební duely nejsou jen Babiš vs. Bartoš. Některé souboje překvapí

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    31. 7. 2021
    06:00

    Volby do Poslanecké sněmovny nabídnou řadu zajímavých soubojů. Asi nejsledovanějším bude ten v Ústeckém kraji, proti sobě tu stanou současný premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a lídr koalice Pirátů a Starostů Ivan Bartoš. Hlasy nebudou sbírat jen v Česku, ale také v zahraničí. Souboj vicepremiérů pak nabídne Středočeský kraj, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chce porazit lídra koalice Spolu, kandidáta na premiéra Petra Fialu v Jihomoravském kraji.

    Volby do Poslanecké sněmovny se budou v Česku konat 8. a 9. října. Volební místnosti budou otevřené v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin. Prezident Miloš Zeman už dopředu avizoval, že sestavením vlády pověří lídra vítězné strany či hnutí, nikoliv koalice.

    V říjnových sněmovních volbách by mohly podobně jako před čtyřmi lety kandidovat tři desítky volebních uskupení, jejichž volební účty už eviduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Před čtyřmi lety se do boje o poslanecká křesla přihlásilo zatím rekordních 31 uskupení, všechny byly k volbám připuštěny. Letos dohledový úřad zatím eviduje 29 volebních uskupení.

    Do 28. července muselo každé uskupení, které se chce ucházet o hlasy voličů, složit u krajských úřadů příspěvek na volební náklady v hodnotě 19 tisíc korun. Kandidátní listiny pak musí odevzdat nejpozději 3. srpna.

  • 1.Ústecký kraj: Babiš vs. Bartoš

    Nesledovanější politický souboj se povede v Ústeckém kraji. Proti sobě se postaví současný premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (66) a kandidát na premiéra - lídr koalice Pirátů a STAN, šéf pirátské strany Ivan Bartoš (41). 

    Do poslední chvíle přitom nebylo vůbec jasné, kde vlastně bude Babiš kandidovat. Oba muži proti sobě kandidovali už v roce 2017. Tehdy ale ve Středočeském kraji. 

    Souboj to bude o to zajímavější, že se pro kandidáty v Ústeckém kraji budou také rozdělovat hlasy od Čechů volících v zahraničí. V roce 2017 to bylo stejně právě ve středních Čechách. Zhruba 10 tisíc hlasů přitom může být rozhodujících. Před čtyřmi lety například zachránily TOP 09, která u voličů v zahraničí vyhrála a udržela se tak ve Sněmovně. Druzí byli Piráti s 19,49 % hlasů, hnutí ANO skončilo v zahraničním hlasování až na čtvrtém místě - hlas mu dalo 7,62 % oprávněných Čechů, kteří odevzdali hlas na zastupitelských úřadech. 

  • 2.Praha: Souboj výrazných žen

    Zajímavý souboj přinese i „bitva“ o Prahu. V čelech kandidátek tu stojí hned tři ženy. A všechny tři se specializují na sociální politiku. Sociální demokracii vede v Praze současná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (40) nejstarší ze tří lídryň. V roce 2017 do Sněmovny manželka náměstka ministra zahraničí Aleše Chmelaře nekandidovala. Ministryní práce a sociálních věcí se stala poté, co krátce po svém jmenování rezignoval kvli problematickým pasážím v diplomové práci Petr Krčál. Opozice niní Maláčovou kritizuje za zneužívání předvolební kapaně při kontrole inspektorátu práce na pracovištích. 

    Jejími soupeřkami jsou dvě výrazné političky současných stran - dvě ženy z různých koalic. Obě se netají tím, že by rády vystřídaly Maláčovou v ministerském křesle. První je šéfka TOP 09, Markéta Pekarová Adamová, která týden před volbami oslaví 37. narozeniny. V posledním volebním období je místopředsedkyní sněmovního výboru pro sociální politiku. Stala se vůbec první ženou, ktrerá stanula v čele české parlamentní strany. V roce 2017 kandidovala v Praze za TOP 09. Nyní vede kandidátku koalice SPOLU - která spojila ODS, KDU-ČSL a právě TOP 09. 

    Zhruba o čtvrt roku mladší něž Pekarová Adamová je třetí pražská lídryně. Za koalici Pirátů a STAN kandiduje jako jednička první místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová (36). I ona v roce 2017 kandidovala v Praze a i ona je místopředsedkyní výboru pro sociální politiku. U pirátů prošla výběrovým řízením a je adeptkou na vystřídání Maláčové. 

    Trojici žen doplní v Praze například za ANO poslanec Patrik Nacher. KSČM vyšle do souboje bývalou poslankyni Martu Semelovou, která v minulosti například hájila justiční vraždu Milady Horákové.

  • 3.Středočeský kraj: Souboj vicepremiérů i Rakušan

    Souboj vicepremiérů současné menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD přinese přetahování o hlasy voličů ve Středočeském kraji. Proti sobě tu stanou první vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček (42) a vicepremiér pro ekonomiku, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51). Otec dvou dětí je také zároveň místopředsedou vládní Rady pro vývoj, výzkum a inovace. Původně měl kandidovat jako jednička v Jihočeském kraji, odkud pochází. Nakonec ho ale vedení ANO schválilo jako lídra kandidátky právě ve středečních Čechách.

    Zatímco Havlíček původně nechtěl o účasti ve volbách ani slyšet a nyní kandiduje poprvé, Hamáček se stal poslancem poprvé v roce 2006. Mezi lety 2013 a 2017 byl také předsedou Poslanecké sněmovny. V posledním volebním období byl také dvakrát krátce pověřený řízením ministesrva zahraničí. Otec dvou dětí se stihl v roce 2020 rozvést a také znovu oženit. Druhou manželkou se stala jeho spolupracovnice Gabriela Kloudová. 

    Klín mezi oba vicepremiéry se pokusí vrazit předseda hnutí STAN, lídr koalice Piráti a Starostové Vít Rakušan (43). Bývalý starosta Kolína, otec tří dětí je za koalici také kandidátem na ministra vnitra. 

    O hlasy voličů se bude ve Středočeském kraji ucházet i ekonomický expert ODS a šéf stranické buňky v kraji Jan Skopeček (41). V současné Sněmovně je místopředsedou rozpočtového výboru. Byl také spolupracovníkem Institutu Václava Klause

  • 4.Jihomoravský kraj: Schillerová vs. Fiala

    Silná konkurence bude rovněž v Jihomoravském kraji, jehož část postihlo na konci června silné tornádo. O hlasy se stu poperou zvučná a ne neznámá jména současné politky. Lídryní hnutí ANO bude současná vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (57). Do hnutí zatím vstoupit odmítá, stejně tak jako z počátku odmítala, že je političkou, ale mluvila o sobě jako o státní úřednici. V Brně má rodinu, dojíždí sem zejména na víkendu. 

    Na souboj vyzve Schillerová současného předsedu ODS a celostátního lídra koalice SPOLU Petra Fialu, kterému bude prvního září 57 let. Bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a také někdejší ministr školství chce nahradit Andreje Babiše v křesle premiéra. Otec tří dětí, místopředseda Poslanecké sněmovny je poslancem od roku 2013. 

    Na jižní Moravě kandiduje z prvního místa kandidátky ČSSD Roman Onderka (56). Mandát poslance obhajuje. Na kandidátce ale málem nebyl. Dosadilo ho tam až vedení ČSSD, jejíž je prvním místopředsedou. Na protest proti tomu opustilo kandidátku sociálních demokratů v Jihomoravském kraji 14 členů. Někdejší primátor Brna je v současné Sněmovně místopředsedou rozpočtového výboru. 

    Za koalici Pirátů a Starostů kandiduje v Jihomoravském kraji Radek Holomčík (36), místopředseda Pirátské strany. Místopředseda zemědělského výboru studoval na Masarykově univerzitě, kde byl rektorem právě Petr Fiala. Holomčík mandát za Piráty v regionu obhajuje. Za koalici by měl být kandidátem do možné příští vlády na post ministra zemědělství.

  • 5.Vysočina: Hasič vs. bývalý hejtman

    Na poslední chvíli se zrodil pro Vysočinu utajovaný kandidát hnutí ANO. Ještě nedávno oblékal hasičskou uniformu, 10 let totiž hasičům šéfoval, sotva skončil, stal se pro mnohé překvapením letošní kampaně. Drahoslav Ryba (58) povede jako nestraník kandidátku hnutí na Vysočině. Podle informací Blesk Zpráv ho měl oslovit a přesvědčit ke kandidatuře samotný Andrej Babiš. Generálporučík skončil u Hasičského záchranného sboru na vlastní žádost k 18. červenci letošního roku. Nyní zastává pozici přidělence českých hasičů při českém zastupitelském úřadu v Bratislavě.

    Proti Rybovi se postaví ostřílený a zkušený politik. ČSSD vyslal do souboje svého místopředsedu a do loňského roku letitého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (69). Lékař, který je zároveň také od roku 2013 poslancem vstoupil do ČSSD teprve nedávno. Na posledním sjezdu, který měla strana letos v dubnu kvůli pandemii covid-19 v online podobě, se stal místopředsedou ČSSD. V minulosti se i přes vnitřní pravidla sociální demokracie odmítl vzdát jedné z funkcí. Byl tedy jak poslancem, tak hejtmanem. 

  • 6.Silný Moravskoslezský kraj

    Souboj „těžkých politických vah“ se dá očekávat v Moravskoslezském kraji. Mandát tu bude obhajovat ministr kultury Lubomír Zaorálek, který 6. září oslaví 65 narozeniny. Při posledních volbách v roce 2017 byl celostátní tváří ČSSD. Po vládní zkušenosti s Andrejem Babišem odmítal nejdříve další spolupráci s hnutím ANO, nakonec ale vystřídal ve vládě Antonína Staňka. „Trvám na tom, že Andrej Babiš je cizopasný fíkus,“ tvrdil i nadále Zaorálek. Letos v dubnu ho chtěl šéf ČSSD Jan Hamáček přesunout na ministerstvo zahraničí, kde byl za premiéra Bohuslava Sobotky. Zaorálek to ale odmítl. Poslancem je Zaorálek od roku 1996, mezi lety 2002 až 2006 byl jejím předsedou.

    O voliče bude v Moravskoslezském kraji usilovat také současný předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura (57). Kandiduje jako lídr koalice SPOLU. Současný první místopředseda Občanské demokratické strany má s politikou také bohaté zkušenosti. Do roku 2010 byl primátorem Opavy. Pod jeho vedením ale stana skončila s devíti mandáty v místním zastupitelstvu v opozici. Od roku 2010 je pak Stanjura poslancem a ve vládě Petra Nečase byl také ministrem dopravy. 

    Třetím výrazným kandidátem, který kandiduje v Moravskoslezském kraji z pozice lídra je současný hejtman Ivo Vondrák. Šéfem kraje je už druhé funkční období. V hnutí ANO, do kterého vstoupil až před volbami v roce 2017, patří k občasným kritikům - odmítl se vzdát funkce poslance a zastává tak dvě vysoké politické funkce. Premiér Andreje Babiš o něm nyní mluví jako o jednom z nejlepších hejtmanů. Vondrák se svým pověstným motýlkem často mluví o tom, že by se hnutí ANO mělo přiklonit více doprava. Mluví se o něm jako o možném premiérovi, ve chvíli, kdy by vadilo při sestavování vlády jméno Andreje Babiše. 

  • 7.Královéhradecko: Ministryně vs. starosta

    Královéhradecký kraj zažije souboj ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (50), která kandiduje za hnutí ANO. Jako jedna z mála členů vlády Andreje Babiše je zároveň také poslankyni. Je jednou z pět lídryň kandidátek hnutí ANO. Jako ministryně si kladla za hlavní cíl nový stavební zákon. Ten až na několikátý pokus prosadila teprve letos v létě - tedy těsně před koncem volebního období. Vloni byla zvolená zastupitelkou Královéhradeckého kraje. Tou byla i v roce 2016, pozici ale musela kvůli neslučitelnosti funkcí na krajském úřadu a pozicí náměstkyně ministryně opustit. 

    Proti Dostálové nasadila sociální demokracie ostříleného starostu Náchoda, zastupitele kraje a poslance Jana Birkeho. V minulosti pracoval také na ministerstvu pro místní rozvoj a byl šéfem kabinetu předsedy vlády Jiřího Paroubka. V dubnu 2021 se měl stát po Lubomíru Zaorálkovi ministrem kultury. Zaorálek ale vládní rošády odmítl. Letos v únoru prodělal covid-19. S těžkým průběhem skončil v nemocnici na ventilátorech. 

    Za koalici SPOLU kandiduje v Královéhradeckém kraji z pozice lídra bývalý senátor, nyní poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec. Z pozice dvojky pak někdejší šéf KDU-ČSL, nyní poslanec a také náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek

luder ( 13. srpna 2021 07:58 )

Čapí hnízdo! Pomohl Bendl i Langšádlová!
Mezi schvalovateli tehdy převažovali zástupci ODS, kteří dnes v parlamentu spolu s dalšími opozičníky vyvolávali mimořádnou parlamentní schůzi o Čapím hnízdě (Asi nejzajímavější na seznamu účastníků osm let starého hlasování jsou dvě jména: bývalý hejtman Petr Bendl (ODS), dříve poslanec, a také Helena Langšádlová, dříve starostka Černošic a středočeská zastupitelka za KDU-ČSL, nyní poslankyně a místopředsedkyně tvrdě protibabišovské TOP 09.
Jestli se v roce 2008 stal nějaký dotační podvod, pak na něm i Bendl s Langšádlovou nesou část spoluviny. Minimálně do té míry, jak laxně k posuzování žádostí s kolegy přistoupili.

luder ( 13. srpna 2021 07:55 )

Kde jste byli vy všichni bojovníci za práva našich vnuků a jejich právo na život
bez dluhů?
Budete je zase volit?

• Kuponová privatizace....679 000 000 000 Kč
• Kalouskovy padáky.………..150 000 000 Kč
• Nazvučení Vondra..…..…….750 000 000 Kč
• Open CARD..….…..…….1 000 000 000 Kč
• Zelená Praha….……..…..….250 000 000 Kč
• Bezdrátová Praha…………..400 000 000 Kč
• Praha Olympijská…………….70 000 000 Kč
• Arbitráž s CME………….10 000 000 000 Kč
• Aféra Český dům…………...100 000 000 Kč
• Diag Human……………...2 000 000 000 Kč
• tunel v Praze…………….10 000 000 000 Kč
• byty, akcie, Gross…………...300 000 000 Kč
• Internet do škol……………...884 000 000 Kč
• Nucená správa IPB…….200 000 000 000 Kč
• Sanace bank 90 let…...1 000 000 000 000 Kč
• Chemapol………………..16 000 000 000 Kč
• Knižní Velkoobchod Praha… 400 000 000 Kč
• Liberecký Šampionát………. 150 000 000 Kč
• Lehké topné oleje………100 000 000 000 Kč
• Rumová aféra…………………60 000 000 Kč
• Kamencové jezero………….. 750 000 000 Kč
• Konsolidační banka ag ..240 000 000 000 Kč
• Fotovoltaické elekt…….900 000 000 000 Kč

• Dluh ODS,Č­SSD,KD­U,ODA,­SZ,TOP 09………….2 500 000 000 000 Kč

Sečteno: Škody za 22 let vlády zločinců dosahují cca 5,5 bilionů kč!

A to je jenom zlomek, malá část; k tomu ještě přičíst rozprodané-rozkulačené
prosperující fabriky, pozemky a jeden z největších podvodů v naši zemi
církevní restituce!

luder ( 13. srpna 2021 07:52 )

EU zbyrokratizovaný moloch a jedinou cestou ke svobodě je vystoupení. Evropská unie dávno není spolkem, do kterého jsme vstupovali. Odklonila se od svých hodnot a stal se z ní diktátor, který ničí suverenitu členských států, tak aby vznikl jeden evropský superstát. Členské státy jsou Bruselem neustále atakovány, aby přijaly nesmyslná a mnohdy sebedestruktivní nařízení. Nuceným přijímáním běženců na svá území státy v mnoha případech ohrožují svou bezpečnost. Žádný stát nesmí diktovat jinému. Čím více politických subjektů se přidá, tím větší šance je na realizaci změn v EU.

strejda777 ( 31. července 2021 18:03 )

strejda777 ( 31. července 2021 18:03 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa