Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodinná pouta Rakušana, který kryje záda Bartošovi: Dvě manželství, tři děti a jeden potrat

Autor: sova, vei, ČTK - 
13. června 2021
05:00

Bývalý kolínský starosta, pedagog, poslanec a předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan kryje záda svému koaličnímu partnerovi Ivanu Bartošovi (Piráti). Společně stanuli v čele předvolebních průzkumů. Je tomu tak už přes dva roky, co Rakušan v čele STAN vystřídal Petra Gazdíka. Dynamiku jeho životu ale rozhodně neudává jen politika – Blesku odhalil i část svého osobního života. Včetně té nelehké. Rakušan je podruhé ženatý, s manželkou Marií má dva syny. V minulosti však promluvil o tom, že jeho žena potratila.

Vít Rakušan je podruhé ženatý a s bývalou manželkou Klárou mají dceru Agátu, která se narodila 22. prosince 2010. V září 2015 se Rakušan oženil se svou současnou ženou Marií a v říjnu 2017 se jim narodil syn Matěj. Nezůstal bez brášky, v dubnu roku 2020 do rodiny přibyl druhý syn Jonáš.

„Moje žena je velmi tolerantní a skutečně vlastně jen díky ní můžu dělat jen to, co dělám,“ prozradil Rakušan před sněmovními volbami před čtyřmi lety. Právě v době voleb v říjnu 2017 přišel na svět Matěj. S manželkou Marií už jedno dítě dřív čekali. Příroda ale byla proti. „Byl takový problém v počáteční fázi,“ říkal Rakušan k potratu své milované.

Kvůli vládním opatřením nemohl být Rakušan u porodu malého Jonáška. S manželkou žije šéf STAN v Kolíně.

Rakušan pro Blesk: Synovi je rok a stále jsme v pandemii

A tak zatímco první syn se narodil ve volebním čase, ten druhý zase v kritickém období pandemie. „Je zvláštní, že tomu klukovi je rok a ještě v té pandemii jsme,“ řekl nyní Blesku šéf Starostů.

„Radosti ostatních mých dětí jako plavání miminek a podobně jsou samozřejmě pryč, ale stejně si myslím, že pro dítě v prvním roce života je důležitější než jakékoli atrakce to, že je se svou rodinou. Myslím, že i přes to vytížení se nám to docela daří,“ dodal Rakušan.

Video  Porod v době voleb: Kandidát do Sněmovny Rakušan už o jedno dítě přišel  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička

Video se připravuje ...

Manželka: Stojí nohama na zemi

I s manželkou Marií Blesk před časem mluvil. Se svým budoucím mužem se setkali během volejbalového turnaje. Učili spolu už na gymnáziu, on němčinu, ona francouzštinu. Rakušan si ve volném čase rád zaběhá nebo přečte dobrou knihu. Jak přiznala jeho žena, doma je to občas trochu složitější. Hlavně s úklidem.

„Tam se trochu rozcházejí ty jeho představy, co je uklizeno, a moje představy, co je uklizeno,“ popsala smírně Marie Rakušanová s tím, že její manžel se přesto doma snaží pomáhat. „Je trochu chaotik, když to tak řeknu,“ podotkla s úsměvem.

Jedna z věcí, které se mi na něm líbí a kterých si na něm vážím je to, že mu to nezvlezlo do hlavy. Řekla bych, že pořád stojí nohama na zemi a má nadhled,“ prozradila v pořadu Blesku Osoba blízká Rakušanova manželka.

V září 2020 Marie Rakušanová, rozená Auerová, pro CNN Prima News poznamenala: „Od začátku ho vnímám spíš jako učitele, který vstoupil do politických vod. Myslím, že i on si v jádru udržuje vnitřní nastavení učitele, než že by byl ztělesněním politika. Snad proto, aby nezpapalášovatěl. To se, doufám, nestalo. Změnu od té doby, co je ve Sněmovně, pozoruji jen v tom, že je unavenější, občas zdeptanější.“

Zatímco coby starosta Kolína se její manže snažil, aby šly věci dopředu a výsledky byly vidět hned, třeba když se zrekonstruovala škola, ve Sněmovně je to v opozici složité, lopotné a někdy i frustrující, podotkla Rakušanova manželka.

„Byl zvyklý, že v komunální politice se prospěšné věci daly prosadit a hlasovalo se pro ně napříč politickým spektrem. Užitečnost zákonů má být primárním zájmem politiků, ne zisk vlastních bodů,“ míní paní Marie.

„Vyrůstal jsem si, jak jsem chtěl“

O dráze politika Rakušan v mládí prý nesnil, a to i přesto, že jeho otec je bývalý místopředseda Senátu za ČSSD Jan Rakušan.

„Já jsem nebyl úplně vzorný student, nějaké ty důtky mě neminuly. Byl jsem to třetí dítě a rodiče už se v 90. letech věnovali svobodné kariéře, takže na mě už nebylo tolik času,“ přiznal šéf STAN. „Vyrůstal jsem si jak jsem chtěl, ale přežil jsem to a teď už snad ostudu nedělám,“ dodal.

Fotografie z dětství Víta Rakušana - kandidáta do Poslanecké sněmovny a místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí Fotografie z dětství Víta Rakušana - kandidáta do Poslanecké sněmovny a místopředsedy hnutí Starostové a nezávislí | Archvív Víta Rakušana

O politice se dnes doma baví o něco méně, než dřív. „Když manžel večer přijede, tak si rozdělíme povinnosti kolem dětí a na politické debaty není tolik času. Navíc si momentálně nejsem moc jistá, zda ho na tomto poli mohu něčím obohatit. Přece jen jsem teď silnější v debatách o vložkách do podprsenky než třeba o zrušení superhrubé mzdy,“ řekla CNN Prima News Marie Rakušanová, kterí studovala klinickou biologii na přírodovědecké fakultě a pracovala ve zdravotnické laboratoři. Poté se přesunula do firmy, která v Česku distribuuje švýcarská sluchadla a věří, že až bude malý Jonášek větší, bude se k této práci moci vrátit.

Svého muže si prý brala s výhledem na to, že coby politik nemá tolik volného času. A v době kampaně to platí o to víc.

„Připisuje mi větší svatozář, než mám. Ale neviděla bych to u nás tak tragicky. Určitě jsou ženy a rodiny, které to mají daleko složitější. Ne že bych byla vždycky mistr zenu, jsem kolikrát naštvaná a unavená, ale zas vidím, že manžel přijede a snaží se mi pomáhat. Jak s domácností, tak s dětmi. Pohraje si s nimi, umyje je, staršího uspí. Pak jsou manželé a tátové, kteří jsou sice doma celé odpoledne, ale nepomůžou s ničím. Pro mě je první varianta lepší,“ dodala Marie Rakušanová.

Starostování? Nejoblíbenější práce

Exstarosta Kolína od roku 2000 podniká v soukromé sféře, v letech 2000 až 2015 v oblasti výuky německého jazyka. Právě nemčinu totiž vyučoval jako středoškolský pedagog na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře.

Jak Blesku nyní sám přiznal, po vedení města se mu i občas zastekne. „Starostování byla práce, která mě naplňovala, hlavně to byla práce hmatatelná, konkrétní a s viditelnými výsledky. Byla to asi ta nejoblíbenější práce, kterou jsem kdy dělal,“ podtrhl slova své manželky Rakušan.

Rakušana láká ministerstvo vnitra

Do poslanecké lavice usedl Rakušan právě jako novopečený dvojnásobný otec v říjnu 2017. A protože koalice Pirátů a Starostů několik měsíců před volbami slaví v průzkumech výrazné úspěchy, letošní říjen by i pro Rakušana mohl reálně znamenat „přestup“ na další politický stupeň.

„Rok jsem dělal na kraji náměstka pro bezpečnost, teď jsem ve sněmovním bezpečnostním výboru a předsedou komise pro kontrolu jedné ze zpravodajských služeb, tedy ta oblast bezpečnosti je mi asi nejbližší,“ netají se Rakušan a dodává: „Myslím si, že kdybychom si mohli vybírat a dopadlo to optimálně, tak bych měl zájem o resort vnitra.

Kdo je Vít Rakušan

  • Narodil se 16. června 1978 v Kolíně.
  • Vystudoval historii a germanistiku na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a školský management na Univerzitě Karlově v Praze.
  • Poslanec (od 2017), zastupitel Středočeského kraje a Kolína (od 2012), předseda hnutí STAN (od dubna 2019; prvním místopředsedou hnutí byl v letech 2016-2019).
  • Po škole začal podnikat a vyučoval němčinu na kutnohorském gymnáziu; v roce 2010 byl jako nestraník na kandidátce Změna pro Kolín zvolen do městského zastupitelstva a následně i starostou Kolína (2010 - 2019); v letech 2016 až 2017 byl prvním náměstkem hejtmanky Středočeského kraje.
  • Je podruhé ženatý, má dceru z prvního manželství a dva syny ze současného.
  • Jeho otcem je bývalý senátor z let 2002-2008 za ČSSD Jan Rakušan.

sasajebedokopce ( 13. června 2021 18:42 )

Něco jako Mareček Benda - povoláním syn. Od mládí v politice a do důchodu asi vydrží...

sasajebedokopce ( 13. června 2021 18:41 )

Ten Rakušan je mi ODPORNÝ už jen proto,

že z touhy po korytu se spojil s někým jako jsou PIRÁTI

Anifa ( 13. června 2021 17:17 )

Jeho táta byl léta v politice. Synáček viděl jak dobré je to korýtko a šup.. a bude se snažit být u korýtka až do smrti

Ievice-je-smegma ( 13. června 2021 16:53 )

Rakušan měl potrat?
Co všechno ti vládní soudruzi neodhalí na opozici.

Ruda_uderka ( 13. června 2021 13:56 )

My zloději, podvodníci a křiváci všeho druhu volíme jedině svého soudruha velkokapitalistu Babiše, náš idol!
Přidej se k nám!
Čest práci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa