Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišovi kostlivci: Čapí hnízdo, střet zájmů i StB neutichají. A Monika promluvila o rozvodu

Autor: simao - 
5. června 2021
05:00

Andrej Babiš (66, ANO) se dál brání, že není ve střetu zájmů. Debaty o tom podle něj přichází před volbami opakovaně. U Čapího hnízda mluví o potřebě stíhat Babiše a jeho rodinu, dostat ho z politiky. Do bitvy o Sněmovnu vede hnutí ANO, doma se dál těší z podpory manželky Moniky i dětí Vivien a Frederika. Paní Monika pro Blesk Zprávy uvedla, že život po boku premiéra není žádný med a chápe, že některá manželství premiérů skončila krachem. S manželem oba mají za sebou rozvod. A další neplánují. Ticho po pěšině je kolem jeho syna z prvního manželství Andreje mladšího, naopak „ožila“ kauza StB kvůli kartě agenta. Babiš tvrdí: „Já jsem nebyl estébák!“

Miliardář Andrej Babiš má podle žebříčku forbes.cz z roku 2020 majetek ve výši 74 miliard korun. První v žebříčku je Petr Kellner, který však zemřel 27. března 2021 na Aljašce při pádu vrtulníku.

Babiš se vytrvale brání, že není ve střetu zájmů a že svůj majetek - tedy svou bývalou firmu Agrofert - převedl do svěřenských fondů dle českých zákonů tak, jak se sluší a patří - dle zákona nazývaného lex Babiš. I když audit Evropské komise uvedl opak.

Babiš čerpá dál z Agrofertu „výhody“

Jenže od 1. června začal platit zákon o evidenci skutečných majitelů firem - a Agrofert tak musel Babiše zapsat jako koncového příjemce výhod. „Agrofert nekomentuji, ze zákona se s firmou nestýkám, nechodím na valnou hromadu,“ reagoval Babiš po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech.

Podle Babiše byl unijní audit účelový a čeští europoslanci pokračují v „džihádu proti Babišovi“. „Žádné peníze nebude nikdo vracet, tady jde o to, že tady máme právní problém - a to je v interpretaci českého zákona lex Babiš. Ten zákon vymysleli Sobotka s Kalouskem v roce 2016 a kdy - a kupodivu jim to trvalo až tři roky - prosadili tento zákon, abych odešel z politiky, aby se mně zbavili. No a já jsem na to reagoval, že jsem bývalou firmu vložil do svěřeneckých fondů,“ uvádí Babiš.

Nikdy neodstoupí

Babiš zatvrzele opakuje, že jde o kampaň, kritiky, kteří na střet zájmů upozorňují v Bruselu, označuje za udavače.

Skandálům čelí opakovaně. Utichla však již napjatá situace kolem jeho syna z prvního manželství Andreje Babiše mladšího, kterého ve Švýcarsku vypátraly Seznam Zprávy a který se vydal (dobrovolně, či nedobrovolně?) na Rusy okupovaný Krym. 

 V listopadu 2018 Babiš během této kauzy pronesl slova, která k jeho politice sedí: „Nikdy nedstoupím. Nikdy. Nech si to všichni zapamatují. Nikdy.“

Video  Džihád proti Babišovi? Premiéra rozlítil dotaz na dotace: Účelový audit, udání a manipulace  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Čapí hnízdo a opět problém s policií

Legendární je i Babišův dřívější projev z března 2016, kdy se hájil před poslanci v kauze Čapí hnízdo, kdy šlo o 50milionovou dotaci určenou pro malé a střední podniky.

„V roce 2005, tedy před jedenácti lety, jsem byl s dětmi v pražské zoologické zahradě, tam vzadu, jak jsou ty ohrady. Byla tam dlouhá fronta, čekali jsme, že nakrmíme kozy, a tehdy mě napadlo, že vybuduju rodinnou farmu se zvířaty,“ říkal před poslanci Babiš.

Dotace byla přidělena podle platných pravidel. Nespáchal jsem žádný dotační podvod. Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám! Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně. Nemohl jsem říct pravdu! Toto přece musí každý rodič pochopit,“ čílil se Babiš. Jenže jeho problémy v tomhle směru nekončí. Policie na konci května 2021 navrhla v případě Čapího hnízda premiéra obžalovat.

Choďte se tam podívat...

Následně došlo 3. června ke kurióznímu momentu ve Sněmovně. Když Čapí hnízdo před ním nikdo nezmínil, Babiš vytáhl kauzu sám. Šéfovi ODS Petru Fialovi říkal: „Já se divím, že jste nemluvil o Čapím hnízdě. To je to nejdůležitější pro vás. Tak já vám ho zopakuju (...) Pět let účelové stíhání. Firma měla nárok na tu dotaci a vrátila ji. A stále se to vyšetřuje. Státní zástupce to již jednou zastavil, ale nejvyšší státní zástupce to prodloužil. Je potřeba stíhat toho Babiše. A jeho rodinu! Za nic. Dotace se vrátila. Kde jsou ty miliardy, co jste rozkradli?“

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofonatický Pirátostan  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Babiš, který v minulosti mluvil o Čapím hnízdě jako o projektu, který ho napadl, když čekal s dětmi ve frontě v zoo a označoval Čapí hnízdo v dokumentu Matrix AB za „fantastický projekt“, poslance ve Sněmovně nyní vyzval: „Choďte se na to Čapí hnízdo podívat. Je to pro veřejnost! Pro děti! Choďte se tam podívat. Ale toho Babiše je potřeba zlikvidovat. Absurdní záležitost na objednávku. A můžou řvát všichni, mně je to úplně jedno. Na objednávku.“

Rodina v ohrožení. A co rozvod?

Nejbližší rodinu Andreje Babiše dnes tvoří manželka Monika Babišová, kterou si bral v červenci 2017 na Čapím hnízdě. A děti Vivien a Frederik. Premiérova žena Monika je stejně jako Andrej Babiš již jednou rozvedená. Ale dalšího rozvodu se nebojí. „Nebojím. Myslím, že máme pevný vztah,“ řekla loni Blesk Zprávám.

„Žádný med to rozhodně není. Naprosto chápu manželky bývalých premiérů, které se odmítaly ukazovat na veřejnosti. Myslím, že řada lidí je zbytečně zlých, závistivých a vůbec si neuvědomují, že jsme přeci jen také lidé, máme nějaké city a může se nás leccos také dotknout,“ podotkla.

Video  Andrej Babiš na Primě: Ve Španělsku zatkli muže, který vyhrožoval, že zabije mou rodinu i mě  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Babiš na konci února promluvil veřejně o tom, že jeho rodina údajně čelila výhrůžkám smrtí. „8. ledna mi řekla policie, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu. A mně,“ říkal s chvějícím se hlasem v Partii na Primě. „A moje žena šla do Dubaje, protože se bála,“ říkal, aby o chvíli později podotkl: „Já to nechci komentovat, protože moje žena to nevěděla, teďka se to dozvěděla. Já jsem je vyhnal pryč.“

Babiš v pořadu Ptám, se premiéra na Blesk.cz prozradil, že muž, kterého dopadli ve Španělsku, mu napsal omluvný dopis. „Samozřejmě, že je to velice nepříjemné. Já jsem vypovídal, ale kdekdo dělá chyby a je potřeba odpouštět,“ říkal Babiš. „Já jsem jí řekl, že je nějaký problém a že by bylo dobré, aby šla pryč. Co jsem měl jako... Měl jsem jí říct, že nás zítra zastřelej? Tak to jsem jí asi nemohl říct, ne?“ bránil se Babiš spekulacím.

Marocká mise a bratr Alexander

Babiš před listopadem 1989 pobýval v Maroku, kde působil coby zástupce zahraničního obchodu. Společně s ním do Maroka cestovala i jeho první rodina - manželka Beata a dcera Adriana a syn Andrej mladší, který se narodil v roce 1983.

Andrej Babiš má mladšího bratra Alexandera (59), který je podnikatelem, je potřetí ženatý, má čtyři děti a žije v Bratislavě.

Karta agenta StB

Andrej Babiš byl podle slovenského Ústavu paměti národa agentem StB - a Babiš se o to s ústavem dál soudí. Novým důkazem má být letos v dubnu soudu předložená karta agenta, která obsahuje Babišovy osobní údaje.

„Je to nesmysl. Jenom karta, a co? Vedli na mně svazek, nikdy jsem nic nepodepsal, měli jsme v rodině tři emigračky. já už jsem to říkal stokrát. Vydírali mně,“ říkal Babiš Blesk Zprávám. „Nás StB hlídala. Já jsem nebyl estébák,“ tvrdí premiér.

Přitěžující kauza Faltýnek

Babiš vstoupil do politiky s vlastním hnutím ANO 2011. Jeho předsedou je nepřetržitě od vzniku v srpnu 2012. V pozici 1. místopředsedy letos skončila Babišova pravá ruka v hnutí Jaroslav Faltýnek - po kauze Prymula a nnávštěvě objektu zavřené vyšehradské restaurace během pandemie covid-19. Kolem Faltýnka v poslední době propukl nový skandál - s jeho zveřejněným diářem, který publikovaly Seznam Zprávy. Má poukazovat na Faltýnkovy kšefty a údajné ovlivňování rozdělování dotací a státních zakázek. Případ šetří NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu).

Babiš prezidentem?

Babiš působil ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) coby 1. místopředseda a ministr financí. Od prosince 2017 vede Babiš vlastní vládní kabinet coby premiér.

O Babišovi se vytrvale spekuluje jako o možném prezidentském kandidátovi pro volby v roce 2023. Současný prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech Blesku řekl, že jeho hlas by Babiš měl. Sám Babiš o své možné kandidatuře spíše mlčí či mlží. „Nevyloučit můžeme jenom smrt, bohužel jednou zemřeme,“ řekl letos na začátku roku v Partii.

Video  To nejlepší ze svatby Andreje Babiše: Vášnivý polibek a nevěsta s nadupaným korzetem!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kdo je Andrej Babiš

  • Andrej Babiš se narodil 2. září 1954 v Bratislavě
  • Studoval na VŠE v Bratislavě, ale také ve Francii a Švýcarsku
  • Coby zaměstnanec podniku zahraničního obchodu Chemapol byl v roce vyslán jako zástupce zahraničního obchodu do Maroka, čas o času zavzpomíná na to, že jeho dcera tam hrála s princem tenis.
  • Babiš byl členem KSČ. Podle Ústavu paměti národa jej v roce 1980 začala evidovat StB, od roku 1982 jej vedla jako agenta s krycím jménem Bureš. Babiš se brání u soudu, že estébák nebyl.
  • Po revoluci pracoval v Petrimexu, vybudoval holding Agrofert. Jeho obchodním rivalem byl podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn v lednu 2006.
  • Založil hnutí ANO 2011, které vzniklo v srpnu 2012. 
  • Působil coby 1. místopředseda vlády a ministr financí v kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Premiérem je od prosince 2017.
  • Mí děti Adrianu a Andreje mladšího z prvního manželství s exmanželkou Beatou a Vivien a Frederika z druhého manželství s Monikou Babišovou
  • Natáčí pravideln ý nedělní pořad Čau lidi
  • Spekuluje se o něm coby o možném kandidátovy do volby prezidenta 2023

bullshit ( 12. června 2021 12:25 )

NSDAP neexistuje od konce války a podle tvé premisi se nic neděje když bude někde velet fašista. STB už není a tak je čistý jako slovo boží. Zapomínáš, že v těchto lidech je chování zakořeněno do skonání a nikdy se nezmění. Mně třeba dost vadí že velí bývalý agent stb, komunista a lhář. Tobě asi ne, je to každého boj...

bullshit ( 12. června 2021 12:21 )

Máro, už toho nech. Neobhajuj sedmilháře co je schopný zlikvidovat syna přes psychiatrii. Stačí už hláška: ...Firma měla nárok na tu dotaci a vrátila ji...tak nevím, proč mně stíhají. Prachy co přidal možná Tobě ubral jinde. Já mám za Bureše méně než v minulých létech a nijak se neflákám. Tak asi jak kdo...

luder ( 6. června 2021 11:39 )

StB byla zrušena v roce 1990 a nevím, co to má společného s dnešní dobou? Ve svazcích StB byli jako agenti vedeni desetitisíce lidí a mnozí o tom ani nevěděli natož aby kohokoliv udávali! V StB byl i jako agent vedený Václav Havel a to vám zřejmě nevadí! Natlačte si ty vaše estébáky třeba do anusu vy troubo; málokoho tyhle účelový protibabišovský kydy zajímají! Udavače hledejte mezi Piráty a tou další slátaninou!

luder ( 6. června 2021 11:29 )

Za Babiše se zvýšily prům. důchody o cca 4000 Kč a průměrná mzda o cca 8 000 kč . Babiš to zvládl za pouhé 4 roky !!! Předchozí vlády ODS s Kalouskem a ČSSD potřebovaly na takový nárůst 10 let !!! - při inflaci 2005-2015 23,2 % a 2016-2020 11,3 % !!! A státní dluh za období 2006-2016 vzrostl o 810 miliard .Za 2016-2019 o pouhých 27 miliard !!! Zaměstnanec, důchodce či senior volící ODS nebo dokonce piráty by musel volit z Bohnic , Kosmonos nebo Havl. Brodu. Ivan Bartoš z Česká pirátská strana se již 6.2.2016 zúčastnil demonstrace extremistické organizace ANTIFA. Ta demonstrace ten den BLOKOVALA hlavní příchozí cestu demonstrantů proti islámu k Pražskému hradu a díky tomu účast byla cca 10 000 a ne třeba 15 000, kterou mohla klidně mít. Tak jen, když uslyšíte ty kecy, že to není vítač. Vedle něj jeho žena skanduje: "Uprchlíci vítejte, náckové táhněte," a on má NĚMECKOU VLAJKU ANTIFY. státní dluh za vlády ČSSD narostl o 608 miliard , za vlády ODS narostl o 715 miliard a za Babiše klesl o 20 miliard !!! Koronavirus zadlužil a zadluží celý svět !!!

luder ( 6. června 2021 11:28 )

Čapí hnízdo!

Je to akce na ničení Andreje Babiše a táhne se už tak dlouho, že to už musí být snad i těm zadavatelům trapné!“ „Andrej Babiš pochopitelně asi není svatý a v dnešní době být svatý ani nelze. Ale v této kauze je nad slunce jasnější, že odpovědnost za přidělení dotace nese hlavně ten, kdo ji přidělil. Já si také mohu zažádat o horentní sumu třeba na kašpárkové divadlo. Pošlou-li mi nějaký ten milion, je otázka, zda jsem blbec já, nebo ten, kdo mi to poslal. Všichni už znají, že tu dotaci Andrej Babiš už dávno celou vrátil, že v plýtvání penězi EU je to vlastně zanedbatelná suma. Je to jen tak trapný a tak průhledný bič na pana Babiše, že by se styděly ho vytáhnout i pavlačové drbny v sousedské hádce. Ale naší demožumpě není trapného nic!“ podotýká Ivan Vyskočil ! Z čl. Pl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa