Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman i po pádu vlády nechá Babiše u moci. Nástupu Birkeho a úpravě voleb bránit nebude

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. dubna 2021
17:35
Autor: sova, vei, ver - 
11. dubna 2021
13:40

Prezident Miloš Zeman stihl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech okomentovat řadu politických témat. Potěšilo ho, že sociální demokraty i po sjezdu ČSSD vede vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Skvělým ministrem kultury by podle něj byl starosta Náchoda a poslanec ČSSD Jan Birke, naopak vládnímu konci ministra zahraničí Tomáše Petříčka by se Zeman bránil. Koho by prezident naopak držel u moci i po případném pádu vlády, to je premiér Andrej Babiš (ANO), který by v křesle zůstal zřejmě až do voleb.

„Velmi,“ odpověděl Zeman na otázku, jak je spokojen s volbou sociálních demokratů, kteří si v pátek zvolili do svého čela staronového předsedu.

Jan Hamáček odvedl velký kus poctivé práce, jednak jako ministr vnitra, jednak jako šéf Ústředního krizového štábu, zasloužil se tedy o republiku, a kdo se zaslouží o republiku, měl by být i významným funkcionářem, v tomto případě předsedou sociální demokracie,“ myslí si prezident.

Zeman: Účast ČSSD ve vládě republice prospěla

„U jeho protikandidátů jsem takové zásluhy neshledal a i když mám Katku Valachovou velice rád, tak jako ministryně školství mě neustále rozčilovala nesmyslnou podporou inkluze. Ale dostala svých 23 hlasů a už se k tomu nebudeme vracet,“ dodal pro Blesk Zeman.

Dotazu, zda podle něj sociální demokracii účast ve vládě s hnutím ANO prospěla, se prezident vyhnul. Důležité je, co pomohlo republice, řekl místo toho. Věci, které má ČSSD a její resorty ve vládě na svědomí, dle hlavy státu Česku prospěly. „Je dobře, že sociální demokracie je ve vládě,“ prohlásil Zeman.

Birke má zkušenosti, bude vynikající ministr, míní prezident

Prezident se vyjádřil i k informaci, že na ministerstvo zahraničních věcí se má vrátit Lubomír Zaorálek (ČSSD) a resort kultury po něm hodlá převzít jiný sociální demokrat, poslanec Jan Birke. Vládu by tak musel opustit současný šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „Když to (Hamáček) navrhne, tak to půjde k premiérovi. A teprve premiér to potom mně navrhuje. Pokud by k těmto změnám došlo, pak já nebudu ten, kdo by oddaloval případné odvolání pana ministra Petříčka,“ uvedl Zeman.

Pan Birke na kulturu? Myslím si, že jako skvělý starosta Náchoda bude vynikající ministr kultury, dojde-li k tomu,“ přidal svůj komentář k dalšímu tahu eventuální vládní rošády český prezident. Na rozdíl od Michala Šmardy (ČSSD), který o křeslo v čele ministerstva kultury usiloval v minulosti a Zeman jej odmítl jmenovat, Jan Birke podle něj disponuje dostatečnými životními zkušenostmi. Žádný rozpor v tomto případě nevidí.

Lichtenberg: Na výměnu ministra se díváme s nadějí

Že je výměna na postu ministra kultury jasná, uvedlo v neděli rádio Frekvence 1. Vyplývá to podle ní vyjádření producenta Oldřicha Lichtenberga. „Novým ministrem kultury bude jmenován Jan Birke, který ve funkci vystřídá současného Lubomíra Zaorálka. S panem Birkem se znám léta, a jsem přesvědčený, že bude dobrým ministrem a vedení oblasti kultury se opět vrátí do správných rukou,“ řekl Lichtenberg, který je majitelem pražského soukromého divadla Broadway. „Komunikoval jsem o tom s panem Hamáčkem,“ dodal.

„Upřímně to sleduji se zájmem, protože asi, jak víte, celá naše společnost soukromých divadel a pořadatelů koncertů nemáme s panem ministrem Zaorálkem ideální vztahy, protože na nás vůbec nemyslí. Na tu výměnu se díváme s nadějí,“ dodal.

Komunisté vynakládají podle Zemana zbytečnou snahu

Je to legitimní snaha,“ myslí si o tendenci KSČM vypovědět toleranci vládě Andreje Babiše (ANO) Zeman. „Nicméně vzhledem k tomu, že je šest měsíců před volbami, pokládám tuto snahu za zbytečnou,“ dodal. Podle prezidenta by vypovězení důvěry kabinetu poslaneckou sněmovnou způsobilo jen chaos a nestabilitu. Myslí si naopak, že v případě nedůvěry vládě by měl Babišův kabinet v demisi vládnout do voleb. Možnost vyslovení nedůvěry vládě zmínil v neděli na Primě i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
Video se připravuje ...

Je třeba dodat. že postoj komunistů se bude také odvíjet od skutečnosti, koho si strana za týden zvolí do svého čela.

Zeman: Korespondenční volbu odmítám

Zeman uvedl, že podle jeho názoru v otázce zrušení dosavadního volebního zákona postupoval Ústavní soud v čele s předsedou Pavlem Rychetským protiprávně a proti judikatuře Evropského soudu pro lidská práva.

Co se týká návrhu nového zákona o volbách do Sněmovny, prezidentovi vadí snaha Senátu vložit do chystané právní normy možnost korespondenční volby. Naznačil ale, že by takovou změnu nevetoval a novelu zákona by naopak podepsal. Na korespondenčním hlasování Zemanovi vadí to, že se člověk v rámci rodiny nerozhoduje samostatně.

Já bych byl pro to, aby lidi volili na základě zdravého rozumu ty, kdo už mají něco za sebou,“ doplnila hlava státu. I proto se mu více zamlouvá stávající rozdělení do 14 volebních krajů.

Video  Starosta Birke otevřeně o svém dramatickém boji s covidem. Šlo mu o život  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

UFO1 ( 11. dubna 2021 20:50 )

Za prohru s Klausem se bude mstít do smrti celému narodu

ceslo ( 11. dubna 2021 20:23 )

Zeman půjde taky koncem roku

ingmarie ( 11. dubna 2021 19:11 )

Novým ministrem kultury bude strojař z Náchoda pan Birke vyhlásil producent Divadla Broadway pan Lichtenberg!?! S dosavadním nebyla opereta, kabaret , muzikál a šantány spokojeny ale tohoto socana pan Lichtenberg prý zná a ten kultuře rozumí. !! Vláda nemehel zřejmě vsadila na nový druh komunikace, nového ministra zahraničí bude zřejmě vyhlašovat uklízečka z Kremlu

sorgedoktor ( 11. dubna 2021 14:50 )

Jen tak na okra­j...­.Poli­tilo­gove sdeluji, ze pad vlady v tuto dobu by asi nebyl zrovna rozumny..

ingmarie ( 11. dubna 2021 14:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa