Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Zeman podpořil Babiše na Hradě. A i demonstranty ze Staromáku poslal domů

Autor: Petr Holec - 
11. ledna 2021
05:10

Prezident Miloš Zeman se s posledním pořadem Blesku S prezidentem v Lánech nadmíru trefil. Právě v den, kdy na pražském Staromáku lidi demonstrovali proti vládním restrikcím, všem vzkázal, ať jdou domů a ještě chvíli to vydrží. A jasný vzkaz měl i pro opozici: příštím premiérem i prezidentem by nejradši viděl šéfa ANO Andreje Babiše.

Prezident s premiérem si politicky vycházejí vstříc už delší dobu. A Zeman teď jasně řekl, že by právě Babišovi nejradši za dva roky předával klíče od Pražského hradu. „Sám jsem obecně řekl, že kdyby kandidoval, že bych ho volil,“ řekl. A snad na důkaz, že coby někdejší prognostik vidí dál než ostatní, Babiše za „prezidenta“ omylem označil už v rozhovoru. A nejen to: opozici Zeman vzkázal, že jestli chce mít premiéra, musí prostě vyhrát volby.

Příštím premiérem Zeman sice Babiše přímo nejmenoval, právě jemu ale do voleb nejvíc popřál. A současně možná i ušetřil cestu na Hrad či do Lán šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi, který se teď k prezidentovi v médiích objednal na výzvědy, jestli po příštích sněmovních volbách jmenuje premiérem vítěze voleb anebo toho, kdo má větší šanci sestavit většinovou vládu. „Je to velmi jednoduché – pan Bartoš musí vyhrát volby, to je základní podmínka, abych ho jmenoval premiérem,“ vzkázal Zeman nejen jemu z Lán.

Video  Očkování v ČR: Zeman varuje před přílišným optimismem  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Zemanova podpora se v době protestů hodí

Babiš musí mít ze Zemana radost. Kdyby prezident rozdal podobnou předvolební radost některému z opozičních lídrů, mohl by to pro ně být polibek smrti. Jenže Babiš za sebou táhne podobné i podobně věrné voliče jako Zeman a takhle jasná přímluva se mu určitě hodí. A zvlášť nyní, během koronavirového šílenství, kdy stále více lidí odmítá poslouchat vládu. „My jsme síla, my ale nejsme násilí,“ řekl Daniel Landa na demonstraci na Staromáku, kam přišlo „otevřít“ Česko přes dva tisíce lidí včetně exprezidenta Václava Klause.

Ti chtějí zrušit protipandemická opatření k 23. lednu, což dali najevo už tím, že mnozí z nich přišli bez roušek a sami taky na místě zrušili povinné rozestupy. Za demonstrací stojí iniciativa hospodských Chcípl PES, jejíž zakladatel Jiří Janeček už před časem odmítl zavřít svou hospodu v Jincích. Hospodští logicky patří mezi největší odpůrce restrikcí, protože vždycky patří mezi první zavřené. K iniciativě ChcíplPES se ale z více než 20 tisíc tuzemských hospod zatím připojilo jen přes 700 podniků.

Možná i proto, že Janeček, bývalý pražský radní ODS, patří mezi politiky, které policie obvinila ve velké kauze kolem exstarosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského. Místo dalších hospodských ale na Staromáku promluvily jiné profese. Třeba bývalý šéf baletu Národního divadla Petr Zuska, jenž vyzval k občanské neposlušnosti. Anebo zmíněný exprezident Klaus, který pro změnu znovu odmítl očkování. „Nech se očkovat, Václave, jinak riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene,“ vzkázal mu Zeman v Blesku.

Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. (10. leden 2021) Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. (10. leden 2021) | Václav Burian

Prezident po delší době zase vypadal, že se vlastními slovy náramně baví, takže přidal vzkaz i pro ostatní Čechy včetně demonstrantů. „Teď, když ta naděje je, tak prosím všechny: vydržme, vydržme to,“ vzkázal Zeman v souvislosti se začátkem očkování. Koronavirus se v Česku trefil do dvou volebních roků a Zeman v Blesku hned začátkem roku jasně řekl, komu fandí. Prezident sice poslední dobou rád přechází do „ilegality“, vždycky když se ale zase objeví, je z toho virál. Být proto Bartošem, vyrazím místo za Zemanem spíš za voliči. Nakonec jeho volbu už teď zná.

Uživatel_5401613 ( 16. ledna 2021 06:18 )

bigoseman-když jste chtěli Schwarziberga, neboli Hajaju němce, může být Babiš úplně klidně prezidentem

TuJaBlKo ( 11. ledna 2021 18:39 )

Může, jako Husák.

mikes15 ( 11. ledna 2021 17:00 )

Ano Babiš je správná volba

Uživatel_5401613 ( 11. ledna 2021 16:18 )

jse silně zamindrákovaný a potřebujete si ulevit

Uživatel_5401613 ( 11. ledna 2021 16:16 )

jsi hyena

Zobrazit celou diskusi