Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman udělí 28. října Kellnerovi (†56) Řád Bílého lva. Ocení i Gotta a Prymulu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. dubna 2021
12:29
Autor: Mii, kal, vei, Vera Renovica - 
11. dubna 2021
12:05

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října na Pražském hradě tragicky zesnulému nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi (†56) Řád Bílého lva in memoriam. Nejvyšší české státní vyznamenání udělí posmrtně také zpěvákovi Karlu Gottovi a za boj s epidemií ho dostane i jeho nynější poradce a exministr zdravotnictví Roman Prymyla. Zeman to řekl v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech, kde zároveň ocenil kvality Kellnera jako podnikatele, dal ho do kontrastu s Viktorem Koženým a Zdeňkem Bakalou. 

„Znal jsem Petra Kellnera poměrně dobře, tykali jsme si. Považoval jsem ho za nejúspěšnějšího českého podnikatele, ale i člověka, který prospěl České republice,“ sdělil Zeman, jaký měl vztah se zesnulým miliardářem. Zdůraznil při tom, že být úspěšným podnikatelem a prospěšným pro Česko jsou dvě rozdílné věci.

Popsal také, jak spolu trávili čas – například cestami do Dálného východu. „Rád jsem mu trochu pomáhal, například tím, že jsem ho vzal na cestu do Číny, a nikdy jsem za to nic nechtěl s jednou výjimkou, jednou jsem chtěl od něj 50 milionů na takový drahý lék, už ani nevím, jak se to jmenuje,“ pokračoval Zeman se vzpomínáním. Peníze nakonec nebyly třeba, jelikož pro dítě, pro které mělo být léčivo určeno, nebylo vhodné.

Za co všechno, co Kellner vykonal, plánuje prezident podnikatele ocenit nejvyšším státním vyznamenáním. „Hodlám udělit Petru Kellnerovi k 28. říjnu nejvyšší český řád, to znamená Řád Bílého lva,“ sdělil Zeman exkluzivně v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz. Ocenění dostane více lidí, především ti, na které se nedostalo kvůli loňskému zrušení ceremoniálu.

Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
Video se připravuje ...

„Kromě jiných tento řád dostanou Karel Gott, jako hvězda české populární hudby, Prymula (exministr zdravotnictví Roman Prymula, pozn. red.) jako nejlepší epidemiolog, který potlačil první vlnu epidemie, a samozřejmě jako hvězda podnikání Petr Kellner,“ vyjmenoval prezident a dodal, že jej „strašně mrzí“, že to bude in memoriam.

Souhra nešťastných náhod

Kellner zemřel při havárii vrtulníku na Aljašce 27. března. Spolu s ním nehodu nepřežili dva horší vůdci Gregory Harms a Sean McManay a také pilot Zachary Russel s trenérem Benjaminem Larochaixem. Jediným přeživším je snowboardista David Horváth, který se již probral z kómatu a hovořil s vyšetřovateli.

Podle všeho to vypadá, že za tragédií stála souhra nešťastných náhod, sdělil minulý týden Radiožurnálu komunikační ředitel skupiny PPF Vladimír Mynář. Zmínil svědky z regionu, kteří vyprávěli, že „vzdušné víry mezi jednotlivými údolími jsou tak silné, že s tím strojem, vrtulníkem dělají divoké věci“. Předběžná zpráva o nehodě by měla být zveřejněna 13. dubna.

Video se připravuje ...
Další videa