Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Střípky z boje vlády o přežití: Bartoš zvracel, Babiš popřel sám sebe a rozcvička Schillerové

  • Autor: sova,simao,for - 
    4. 6. 2021
    05:00

    Útoky, urážky i křik provázelo jednání poslanců o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Do ostrého střetu se Babiš dostal s Piráty. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zase mávala grafy, kterými chtěla dokázat, jak se Česku pod menšinovou vládou daří. A ČSSD dorazila do Sněmovny jako jeden muž - všichni její poslanci oblékli červenou. Pádu vlády nakonec podle očekávání zabránili komunisté, kteří opustili sál dolní komory. Avizovali to už dopoledne, přesto debata zabrala 12 hodin a ve večerních hodinách gradovala do osobních útoků. Přečtěte si, co všechno se ve Sněmovně dělo.

  • 1.Bartošovo zvracení

    Během reakce na úvodní vyhrocený projev premiéra Babiše se emotivně vyjádřil i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Předseda vlády ve své řeči vedle obhajoby kroků své vlády zaútočil také na opozici a Bartošovu partaj nařkl mimo jiné z toho, že do Česka chce přizvat velké počty migrantů. 

    Pan Babiš někdy funguje jako takový generátor lží. A ono jich je tolik, že člověk nestačí pochytit všechny,“ reagoval Bartoš na Babiše. „Když tady pan premiér vykládá příklady svých úspěchů, tak by mu měl jeho přípravný tým aspoň říci, co je a co není pravda, abychom tady zase neposlouchali nějaké fantasmagorie,“ podotkl.

    Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofanatický Pirátostát  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

    Znechucený Bartoš: Jsem zvyklý na všecko

    V roce 2015, v době tápání Sobotkovy vlády během migrační krize, vydali Piráti jako první kompletní stanovisko k migraci, kde strana kvóty odmítla a definovala rozdíl mezi uprchlíky a ekonomickými migranty, bránil se Bartoš. „Já bych poprosil pana premiéra, aby lidem nelhal a nestrašil je,“ uvedl.

    A dal průchod i svým emocím, když vyjádřil, za jak odpudivou demagogii považuje Babišova slova.

    Přijde mi skutečně už nechutné, když pan premiér Babiš tady Olze Richterové jednou tvrdil, že ji těší počet zemřeých lidí. Mně se chtělo zvracet, když jsem to slyšel, ale jsem zvyklý ze Sněmovny a z těch různých jednání mimo na všecko,“ uvedl Bartoš.

  • 2.Babiš popřel sám sebe

    Zájem vzbudil mimo jiné výrok, ve kterém předseda vlády kritizoval principy sdílené ekonomiky. Naznačoval, že jde o nebezpečnou součást ideologie prosazované opozičním koaličním uskupením Pirátů a Starostů, kterou jeho vláda odmítá. Ve své knize O čem sním, když náhodou spím vydané před čtyřmi lety ale o sdílené ekonomice psal úplně jinak a naopak ji vychvaloval. Blesk Zprávám pak tento rozpor vysvětlil.

    „My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostát," prohlásil ve čtvrtek Babiš na půdě dolní komory za potlesku svých příznivců na adresu svých nejsilnějších politických konkurentů.

    „Nechceme! My nechceme sdílet naše auta! My nechceme sdílet naše byty! My nechceme sdílet naši zemi! My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament. Nějací zelení fanatici, se kterými by se Piráti spojili!“ pokračoval premiér.

    Kritika spoluspotřebitelství a sdílené ekonomiky mnohé překvapila, neboť ještě před volbami v roce 2017 ve své knize O čem sním, když náhodou spím s podtitulem „Vize 2035 pro Českou republiku, pro naše děti“ nabízí úplně jiný pohled.

    Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš (3. 6. 2021) Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš (3. 6. 2021) | Foto Blesk - Dan Černovský

    Babiš: Piráti k vám chtějí nastěhovat migranta

    Budeme mít legální sdílenou ekonomiku. To zatím nikdo na světě moc neumí. Neví se třeba, jak sdílenou ekonomiku rozumně zdanit. Jinak to je bezvadná věc, sdílet věci, které může využít ještě někdo jiný,“ píše Babiš.

    „Když jedete do zahraničí, možná hledáte nějaký pohodlný byt přes pronájmy bytů Airbnb. Mezitím můžete svůj byt nebo chatu jednoduše a bezpečně pronajmout. Hlavně mladá generace má sklon různé věci spíš sdílet než vlastnit. Princip sdílení může jednou změnit celou ekonomiku. Lidi budou brzy sdílet automobily, parkovací místa, byty a chaty. Budete si moci přivydělat tím, co umíte, nebo tím, co máte, bez jakékoli náročné administrativy. Budete moci každý měsíc dostávat nové hračky a ty zase vracet. Nebo nebudete muset vařit, protože si objednáváte jídlo od sousedky, která to umí skvěle,“ pokračuje šéf ANO v líčení výhod sdílené ekonomiky.

    Sdílená ekonomika sníží náklady téměř všem lidem a umožní řadě z nich pracovat pouze na snížený nebo částečný úvazek,“ dodává nakonec. 

    Blesk Zprávy požádaly Babiše, aby vysvětlil, proč svá původní slova prakticky popřel. „V knížce jsem psal, že lidi budou brzy sdílet automobily nebo byty. A sdílejí. Ale DOBROVOLNĚ!!! Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti!“ hromoval premiér. „Tihle novodobí maoisté chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry, které vám vyměří, a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ rozohnil se.

    V programu koalice Pirátů a STAN sdílená ekonomika není

    Skutečností zůstává podpora takového principu ze strany Pirátů, jak ostatně premiér ve své řeči nastínil. „Budeme podporovat takové právní prostředí, které půjde novým trendům a sdílené ekonomice naproti,“ psali Piráti ve svém ekonomickém programu pro volby do Sněmovny v roce 2017.

    Sdílenou ekonomiku zmiňuje Pirátská strana i jako téma, kterému se věnuje její tým pro oblast průmyslu a obchodu. V předvolebním programu společné koalice pro podzimní volby Piráti a Starostové ale sdílenou ekonomiku výslovně nezmiňují. Místo toho se soustředí na udržitelný rozvoj ve firemním prostředí v podobě cirkulární ekonomiky a omezení byrokratických překážek pro menší podniky.

  • 3.Schillerové grafy

    Šéfovi vlády během projevu zdatně sekundovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), a to přímo z lavic za řečnickým pultem určeným členům kabinetu.

    Zatímco premiér Andrej Babiš řečnil, vicepremiérka Schillerová za ním tahala a na kamery i směrem k opozičním poslancům ukazovala grafy související s obsahem projevu předsedy vlády. Ty pak umístila i na své sociální sítě.

    Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ukazuje grafy během vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) v Poslanecké sněmovně během schůze o návrhu vyslovení nedůvěry vládě (3. 6. 2021) Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ukazuje grafy během vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) v Poslanecké sněmovně během schůze o návrhu vyslovení nedůvěry vládě (3. 6. 2021) | ČTK / Krumphanzl Michal

    Její invence nezůstala bez reakce. Na sociálních sítích výkon ministryně glosovali uživatelé i politici. „Ve sněmovně se objevila skupina demonstrujících podporovatelů Andreje Babiše držících nečitelné transparenty,“ napsal na twitter například poslanec ODS Jakub Janda.

    Na nepřesnost, kterou se některé z grafů v rukou ministryně vyznačují, pak na twitteru upozornil jeden uživatel.

    „Na těch ANOgrafech je nejlepší, že jsou jako obvykle zkreslený osou, která nezačíná na nule čistě jenom z toho důvodu, aby nárůst vypadal větší. Blbě se to kontroluje, když s tím někdo jen tak mává, ale slepej nejsem,“ uvedl na sociální síti Jiří Burýšek.

    Šéf lidovců: Paní ministryně to nedrží, to je škoda

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si na své vystoupení přinesl plakát původně z dílny ANO, který znázorňoval výši zadlužení ČR po boku „zodpovědných“ ministrů financí. Grafika však prošla doplnením o současnou šéfku kasy Schillerovou a současné zadlužení státního rozpočtu.

    Já tady poprosím paní ministryni, ona, jsem si všiml, dneska tady plní roli nejenom vicepremiérky a ministryně financí, ale drží tady i různé plakáty, tak kdyby mohla podržet i tady tento jeden plakát, kdo nejvíce zadlužil, který ministr a ministryně, a zvýšil dluh ČR. Tady, já vám to předám, paní ministryně, ať to můžete třeba taky podržet, jestli chcete… Je tam rekordní nárůst za působení paní ministryně. Paní ministryně to nedrží, to je škoda,“ uvedl Jurečka směrem k Schillerové.

  • 4.Sociální demokraté v červeném

    Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček ve čtvrtek přišel do Poslanecké sněmovny s navlečeným červeným svetrem pod sakem. Dal tak vzpomenout na své nejlepší týdny v úřadu šéfa resortu vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu během první vlny pandemie covid-19 v Česku loni na jaře.

    Nebyl ale sám, do červeného svetru se navlíkla celá sociální demokracie, tedy její členové, kteří do Sněmovny na hlasování dorazili. V červeném úboru pak společně absolvovali i dopolední tiskovou konferenci.

    „Chceme tím ukázat, že sociální demokracie je hrdá na roli, kterou jsme odehráli v covidové krizi. I Ústřední krizový štáb, jehož symbolem byla ta červená barva, odvedl mnoho práce,“ řekl vicepremiér Hamáček.

  • 5.Buran a lidský hnůj

    Do ostrých výpadů a urážek se jednání Sněmovny přelilo později večer. Těsně předtím, než měla skončit rozprava, na návrh předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury zkrátili dobu pro vystoupení na dvakrát 15 minut. Posledním přihlášeným byl v tu chvíli nezařazený poslanec Lubomír Volný.

    Volný ve svém projevu mimo jiné kritizoval Piráty i jejich předsedu Ivana Bartoše, kterého obvinil například z toho, že je zbabělec. Piráty obvinil, že chtějí vraždit lidi při první příležitosti. Za zbabělce označil i poslance, kteří hlasovali pro zkrácení lhůty k vystoupení. Předtím prohlásil, že Piráti chtějí z Česka udělat gulag a připravit obyvatele o majetek. Jejich jednání přirovnal ke komunistům pod vedením Klementa Gottwalda, když slibovali, že nebudou znárodňovat živnosti. Volný tak reagoval na vystoupení předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka, jenž označil za strašení lidí informace o desetitisícových daních z bytů nebo odebírání řidičských průkazů seniorům.

    Kovářová: Jste pro mě lidský hnůj

    Předseda lidovců Marian Jurečka poté navrhoval, aby se Volného vystoupením zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor. „Jestli je někdo buran, tak ať se jako buran chová, ale mimo tento jednací sál Poslanecké sněmovny," dodal. Poslankyně Starostů Věra Kovářová Volnému vzkázala, že si plete Sněmovnu s hospodou. „Jste pro mě prostě lidský hnůj," prohlásila.

    Kolo výpadů pokračovalo faktickými poznámkami. Jednání Sněmovny zdržovalo i to, že po každém vystoupení Volného zaměstnanci dolní komory museli dezinfikovat řečnický pult. Volný dlouhodobě odmítá respektovat protiepidemická opatření a nenosí roušku nebo respirátor.

    Po každém vystoupení Lubomíra Volného musí zaměstnanci dezinfikovat řečnický pult. Po každém vystoupení Lubomíra Volného musí zaměstnanci dezinfikovat řečnický pult. | Blesk:Jakub Poláček

    Volný poté řekl, že ve Sněmovně se vždy pilo a pije, a Kovářové vzkázal „a vás jsem taky viděl ovlivněnou, poměrně solidně". Dostalo se mu za to napomenutí od místopředsedy Sněmovny Petra Fialy (ODS), který jednání řídil.

    Kovářové se zastal předseda STAN Vít Rakušan. Debatu, kterou Volný zahájil, označil za panoptikální. „Neberte si do úst kolegyni, ženu z našeho poslaneckého klubu," řekl. Volný se podle Rakušana chová jako zbabělec a měl by se stydět. Volný reagoval, že Rakušan Kovářovou ponížil, když míní, že se neumí bránit sama. „Když žena vstoupí do ringu, je to bojovnice," uvedl. „To, co se zde odehrálo, není diskuse, to je pouze vzájemné napadání," dodal předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

hejhej ( 5. června 2021 18:54 )

Jenovefa123:
Já se naštěstí s feťákama minulými i přítomnými nestýkám a nehodlám na tom nic mění. Jsou to bezmozci.

hejhej ( 5. června 2021 13:54 )

7vox7: Nechápe, protože nechce

hejhej ( 5. června 2021 13:53 )

sarina:

hejhej ( 5. června 2021 13:52 )

ellaella: Fiala je opoziční hysterický ubožák.

hejhej ( 5. června 2021 13:50 )

flesch2z:Bartoš popírá všechno, co vypustil v minulosti z huby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa