Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Klaus: Česko štěká jako ratlík, načasování Vrbětic není náhoda a Kulhánek je kdo?

Autor: Jakub Tomek - 
23. dubna 2021
05:15

Podstatou vrbětické kauzy je obří a nešťastná výpověď o naší zemi, míní bývalý prezident Václav Klaus. V rozhovoru pro Blesk mluví o „legračnosti toho, jak fungují naše bezpečnostní služby“. Nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) je pro něj juniorní člověk, o kterém předtím nikdo nikdy neslyšel. A tuzemské zahraniční politice chybí podle Klause koncepce a nyní štěká na jednu ze světových velmocí. Pro Klause je Česko ratlík, který štěká na Rusko jako na pořádného psa.

Pane prezidente, vy jste napsal ve vyjádření k té diplomatické roztržce, že se dostáváme do 50. let, akorát z druhé strany. Co tedy za tou kauzou Vrbětice podle vás opravdu stojí?

Tak zaprvé já jsem to napsal někdy v neděli a to jsem netušil, v co se to do čtvrtka vyvine. Vy jste řekl „diplomatická roztržka“ s Ruskem. Podívejte, já si myslím, že to samozřejmě je diplomatická roztržka s Ruskem, ale to není podstata toho problému.

Já myslím, že ta podstata toho problému je obří, bohužel nešťastná výpověď o naší zemi. O chování naší země, o absenci naší zahraniční politiky, o neuvěřitelném nepořádku, který u nás vládne. O legračnosti toho, jak fungují naše bezpečnostní služby. O tom, že nám chybí koncept zahraniční politiky, protože se nikdo nezajímá. Proto je taky možné, že ministrem zahraničí se stane naprosto juniorní člověk, o kterém jsme do dnešního dne nikdy nikdo neslyšeli (Jakub Kulhánek z ČSSD, pozn. red.). Zatímco vždycky v minulosti a v dalších zemích světa je ministr zahraničí druhá, třetí osoba po ministerském předsedovi.

Čili pro mě je to výpověď o naší zemi a opravdu to, že vůbec nejsme schopni mít nějakou smysluplnou zahraniční politiku. A to, že štěkáme na jednu ze světových velmocí, je něco, za co se stydím a co mě deprimuje, abych se v této zemi vůbec pokoušel ještě něco dělat.

A co za tím je? Proč podle vás na tu zemi štěkáme?

Zaprvé protože si myslíme, že se štěkat může. To je zásadní věc, je to takovej ratlík, kterej štěká na pořádnýho psa. Nebo jako když si malý chlapeček troufá mlátit o kousek většího chlapečka jenom proto, že na rozdíl od toho chlapečka on jde s tatínkem a ví, že když to náhodou bude dopadat špatně pro něj, tak tatínek zasáhne a zachrání ho. My, tedy ratlík, štěkáme na Rusko, protože si myslíme, že máme za sebou mocné USA a NATO. Myslím, že to je trošku hloupá politika.

To se nemůže stát ozvat, když jeho tajné služby objeví špionáž cizí mocnosti na svém území? Přeci se musí ten stát ozvat.

Stát by se měl ozvat, ale nejdříve by se měl stát ozvat, proč absentuje jakákoli činnost těchto bezpečnostních služeb sedm let, když se jedná o starou známou kauzu, kterou oni teď náhodou objeví, když je to pro někoho politicky výhodné. To, že nebyla objevena v předchozích sedmi letech, prostě není náhoda, to že byla objevena teď, také není náhoda. Vidíme, že některé vládní strany jsou znervóznělé před říjnovými volbami, ANO se obává, že ztrácí na Piráty. Sociální demokracie a pan Hamáček tuší, že dostanou tři procenta a že on skončí v propadlišti dějin. Tak teď najednou začínají vytahovat z klobouku nějakou kauzu, a to ještě způsobem, který vypadá velmi nevěrohodně.

Já jsem včera (ve středu, pozn. red.) mluvil s prezidentem Zemanem a souhlasím s tím, že než vyřkneme nějaké zásadní soudy, tak bychom si měli vyčkat na dodání opravdu seriózních dat a informací a nedělat to bez toho. Myšlenka, že dáváme ultimáta Rusku, když ta data opravdu pořád nejsou, tak to já myslím, že není správné.

Ale pan prezident s postojem vlády souhlasí, podle pana Babiše. Co jste si řekli na té schůzce?

Nevím, prezident mi neřekl, že vyjádřil souhlas s postojem vlády a ministra zahraničí. Takhle jsme tu otázku neformulovali.

Video  Babiš, Hamáček a Kulhánek s ostrým vzkazem Rusům: Zastropování počtu diplomatů v Praze  - abl
Video se připravuje ...

A máte na to stejný názor jako pan prezident? Shodli jste se na něčem?

Já myslím, že názor prezidenta, který on chce vyslovit v neděli ve svém pravidelném pořadu na televizi Prima, musím nechat na něm. Nemám sebemenší právo na to, abych ho sděloval čtyři dny předtím. Ale myslím, že mezi těmi alternativními teoriemi, kdy to byla výkladová věc A a věc B, tak myslím, že prezident republiky chce říci, že jsou stále ještě dvě koncepce a teprve až přijdou definitivní data, tak bude k tomu možné říci nějaký silný názor.

Takže můžete potvrdit, že jste se třeba na tom názoru shodli?

Na tom, že je třeba počkat na seriózní fakta, to já myslím, že jsme se shodli stoprocentně. A koneckonců já jsem to řekl v pondělí televizím Nova a Prima. Ony se mě ptaly, jak si vysvětluji prezidentovo mlčení. A já jsem v pondělí odpoledne řekl, že myslím, že mlčet v momentu, kdy nejsou tvrdá fakta, ale pouze dohady a spekulace, tak že v této chvíli mlčet je rozumné.

Video  Šéf diplomatice Kulhánek o ultimátu pro Rusko  - ČTK
Video se připravuje ...

Česká strana dala Rusku ultimátum do čtvrteční 12. hodiny. Pohrozila, že pokud nepřijme naše požadavky, tak vyhostí další pracovníky ruské ambasády. Je to správný krok, aby ruská ambasáda poté měla stejný počet pracovníků jako ta česká v Moskvě?

To jsou prkotinské otázky. Jestli tady bude o dva nebo tři ruské diplomaty méně, to je úplně pod rozlišovací schopnost každého člověka, vás, mě i kohokoliv jiného. Tady jde o to dávání ultimát. A to – dávat ultimáta – není zahraniční politika sebevědomé země. To je absence zahraniční politiky a absence sebevědomí a takové ratlíkovské poštěkávání. Česká zahraniční politika by měla jasně formulovat, čeho chce ve vztahu s Ruskem dosáhnout. A to není vyhlašování ultimát.

A čím to tedy je, že ta česká zahraniční politika je podle vás taková, jaká je?

Česká zahraniční politika neexistuje už dávno a dlouhou dobu. Zahraniční politiku dostávají druhořadí politici, zahraniční politika politické lídry v podstatě nezajímá, ti se zabývají politikou domácí a ta zahraniční je většinou jenom lehký výkřik tím či oním směrem.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

KASAM ( 25. července 2021 13:20 )

A klaus je kdo?

panda82 ( 26. dubna 2021 08:40 )

rozuměl jste tomu nebo jste byl Tománková, nevěděla kudy kam

Omasta ( 25. dubna 2021 11:35 )

Pro cervena_sedma: Vás musejí mít zaměstnavatelé asi strašně rádi, když vytahujete drobné prohřešky staré desítky let. Nikdo není zvědavý, aby nějaký nýmand hodnotil význačné osobnosti.
Po revoluci jsme tomu nikdo nerozuměli. A vy asi nerozumíte ničemu dodnes.

Omasta ( 25. dubna 2021 11:30 )

Čo bolo, to bolo, a už je to dávno.

Omasta ( 25. dubna 2021 11:29 )

Zajímavé, jak moc jsou někteří lidé pomatení. hradnihulvat: - Pobavil jsi mě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa