Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bartoš o rodině s kněžkou chaosu, sestře, neřesti i víře. Dredy hájí a abstinuje

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. června 2021
05:00

Pirát Ivan Bartoš je kandidátem koalice Piráti a STAN na premiéra. Je mu 41 let, s manželkou mají syna Bertrama a vychovávají i 15letou Amélii. Pro Blesk Zprávy Bartoš promluvil o věcech, které lidi o něm vyhledávají a sledují - ať už jde o jeho dredy, cvičení, ale třeba i to, jak to má s alkoholem či marihuanou. Bartoš abstinuje, jednu neřest však přiznává. A ujasňuje i další záležitost týkající se jeho rodinných pout. Má starší sestru - genetičku. Bartoš se tento týden dostal do ostrých přestřelek s premiérem Andrejem Babišem (ANO), jehož medailonek Blesk Zprávy přinesly v soboty. Pojďme se podívat blíž na osobu šéfa Pirátů a kandidáta koalice Piráti a STAN na premiéra.

Ivan Bartoš je ženatý, v srpnu 2020 se mu narodil syn Bertram. Žije v pronajatém pražském bytě, s manželkou vychovávají i dceru Amálku, kterou do vztahu přivedla jeho žena ze svého prvního manželství.

Pirát s kočárkem

„Je to náročné samozřejmě hlavně pro moji manželku. Snažím se pomáhat, o víkendech chodím na dlouhé procházky. Rostou mu mohutně zoubky, je plačtivý, hravý, žvatlá. Je to moje první dítě, takže se i já učím. Každý den,“ přiznává Bartoš, který s kočárkem na vycházky vyráží i se stranickým kolegou Mikulášem Ferjenčíkem. Nejen se projít, ale třeba si i zahrát frisbee golf. 

S Amálkou oslavili její patnáctiny. „Je strašně hodná, a když si pomyslím, jak se mnou mlátila puberta v patnácti... tak vůbec nechápu, jaktože je tak hodná,“ směje se Bartoš. „Ale už začala jezdit na skateboardu, takže jde správnou cestou,“ poznamenává s úsměvem.

Bartoš kandiduje do voleb 2017 coby lídr koalice Piráti a STAN pro Ústecký kraj.

Svatba 17. listopadu

Bartoše nejen v jeho politické kariéře podporuje jeho „kněžka chaosu“ - manželka Lydie Franka Bartošová, kterou si vzal 17. listopadu 2015 v husitském kostele sv. Václava na Zderaze.

Tehdy chtěli, aby datum svatby bylo v jejich životech signifikantní - a výročí 17. listopadu 1989 tak nepochybně je. Bartoš s úsměvem říká, že jej zvolili i proto, aby si to dobře pamatovali. „Minimálně v řadě televizních novel se manželé hádají o tom, že zapomínají na výročí svatby. Myslím si, že když jsme zvolili 17. listopadu, tak pokud někdo nepřepíše dějiny, na naše výročí nezapomeneme,“ říká s úsměvem.

Před svatbou žil ve vlastním panelákovém bytě 2+kk v Praze-Michli, po svatbě hledali větší prostor - a našli pronájem v pražském bytě kousek od Riegerových sadů. 

Kněžka chaosu a věřící manželé

Lydie Franka Bartošová je členkou Pirátů, stejně jako její manžel. Označení „kněžka chaosu“ vychází z její kandidatury za Piráty na Praze 8, kdy si právě toto vyplnila do kolonky povolání. Nyní je opoziční zastupitelkou na Praze 2.

„Je členkou republikového výboru, takže v některých věcech i moje stranická opozice, když jako předsednictvo něco navrhujeme,“ líčí Bartoš. K označení „kněžka chaosu“ říká, že šlo o legraci, která měla za cíl zaujmout v momentě, kdy Piráti nebyli ještě ani ve Sněmovně. „Že se to potom stalo obsahem různých hoaxů a nesmyslů, to je jiná věc. Jinak my jsme oba věřící členi Církve československé husitské, která teď oslavila 100 let výročí,“ podotýká Bartoš.

Studoval v USA

Jablonecký rodák Bartoš studoval tamní gymnázium, v 17 letech se však vydal na zkušenou do USA, kde úspěšně odmaturoval - českou maturitní zkoušku si pak střihl ale ještě pro jistotu po návratu do Jablonce.

„Mně rodiče do USA poslali a byl to asi největší vklad do toho mého mladého života. Tenkrát v ČR nebyl pořádně internet, nefungovalo spousta věcí, získal jsem náskok nejen jazykový, ale i obohacením skrze rodinu, u které jsem byl. Hodně jsem z toho v životě vycházel, ale po návratu do ČR jsem šel ještě jednou do 4. ročníku. Nechtěl jsem nikdy v budoucnu řešit, jestli moje maturita ze Spojených států je plnohodnotná, nebo není, takže jsem maturoval na jabloneckém gymnáziu znovu, i když jsem v té době měl už uznanou tu americkou maturitu a byl jsem bez přijímaček přijatý na ČVUT, kam jsem ale nakonec nešel, protože jsem měl své dvě vysněné školy a ty dopadly dobře,“ vzpomíná ne zcela typickou vzdělávací dráhu Bartoš.

Na vysoké škole se pustil do studia teologie na Husitské teologické fakultě a do informačních studií a knihovnictví na filosofické fakultě UK - druhé upřednostnil a z informačních studií má i velký doktorát. 

„Profesně působil v několika českých a nadnárodních společnostech v oboru informačních technologií, pracoval například pro Newton IT, Monster Worldwide, T-Mobile či startoval pracovní portál Air Jobs,“ uvádí jeho pirátský profil, co se pracovních zkušeností týče. 

Dredy hájí. Vysmívání za vzhled se mu nelíbí

Mezi záliby Ivana Bartoše patří hudba - hraje na akordeon, rád se postaví i k mixážnímu pultu jako DJ, což předvedl v minulosti i ve štábech Pirátů. S akordeonem pak vystoupil mj. i před předchozími volbami do Sněmovny v kampani s vězeňským autobusem a sloganem Pusťte nás na ně.

Poznávacím znamením Ivana Bartoše jsou jeho dredy. Při dotazu, zda by je shodil, či neshodil jako premiér, odpověděl: „Já si myslím, že není důležité, co má člověk na hlavě, ale co má v hlavě. Svou prací snad ukazuji, že tam něco je. Za svůj kariérní život, ať už jsem dělal ředitele marketingu, pracoval v poměrně velkých mezinárodních firmách, ale i v oblasti politiky, kdy se člověk setkává na jednání s ministry, eurokomisaři apod., tak jsem si nikdy neviml, že by to byla jakákoliv bariéra akceptace. Nelíbí se mi bodyshaming - vysmívat se někomu za vzhled, jestli je někdo tlustý, hubený nebo co má na hlavě,“ vzkazuje Bartoš.

Fotky s vlajkou Antifa a skutečná sestra

V souvislosti se šéfem Pirátů po internetu koluje hoax, že je Bartoš členem krajně levicové organizace Antifa. „Ivan Bartoš není a nikdy nebyl členem organizace Antifa. Vlajku, kterou vlastní, koupil v berlínské čtvrti Kreuzberg a považuje ji za historický symbol odporu německé společnosti proti nastupujícímu nacismu ve 30. letech. Jak říká sám Ivan Bartoš, být proti fašismu je normální,“ upozorňují Piráti na svých stránkách.

Další z hoaxů, který o Bartošovi putuje světem internetu, je jeho upravená sestra - s obarvenými duhovkami, modifikovanými rty apod. „Docela mě překvapí, že někdy i lidi, kteří působí velmi seriózně, se mě ptají, jestli je to pravda,“ směje se Bartoš. Jeho sestrou je ve skutečnosti docentka Marie Hubálek Kalbáčová. „Sestru skutečně mám. Genetičku, docentku biologie, žije v Praze a vede laboratoř. Je o pět let starší, má vlastní rodinu,“ říká o ní Bartoš.

Ivan Bartoš s vlajkou Antifa: Koupil si jí v Berlíně, protože nenávidí Hitlera. Odmítá, že by byl členem, vzal si jí i na demonstraci na podporu uprchlíků v roce 2016 před Pražský hrad Ivan Bartoš s vlajkou Antifa: Koupil si jí v Berlíně, protože nenávidí Hitlera. Odmítá, že by byl členem, vzal si jí i na demonstraci na podporu uprchlíků v roce 2016 před Pražský hrad | Facebook, INT

Marihuana? Nekouří a abstinuje

Bartoš je abstinent - nepije alkohol. „Jsem abstinent, bude to už sedmý rok. Žádné drogy neužívám. Tu neřest, kterou se mi bohužel nepodařilo odbourat, je kouření,“ připouští nyní. 

„Marihuanu nekonzumuji a drogy taky už strašně dlouho ne. Člověk má nějaké etapy svého mládí a čím víc to člověk chce brát seriózněji, tak tím více oceňuje naprosto čisté hodnocení reality, tak, jak to skutečně je,“ říkal Bartoš ve studiu Blesku v roce 2017. Oblíbené má naopak čaje, zdravý životní styl propaguje i na svém facebooku.

Bartoš propadl kouzlu a dřině work outů, cvičit vyráží třeba do pražské Stromovky. „Cíl je držet se v dobré kondici. A ta práce je náročná. Práce politika je hodně stresující, je o víkendech, je večer, musíte být k dispozici vlastně stále. A ten život musí mít nějaký řád a člověk musí se hýbat. Už dva roky chodím, pokud to vychází, třikrát týdně v 6:30 běhat, cvičit na venkovní cvičiště, shyby, občas boxujeme. A zkouším, kde jsou mé limity, i když mi je už 40 let,“ říká Pirát.

Sport byl pro Bartoše dobrým „nadechnutím“ i v době covidu. Během koronakrize si vyzkoušel i poměrně populární otužování - kdy šlo právě o vyhecování od kamaráda, jestli zvládne bez cvičení vlézt pod led. „Dá se to, vydržel jsem asi 30 vteřin,“ směje se Bartoš, který dál otužování nerozvíjel. 

Nastěhovat migranta?

Bartoš má důvod k úsměvu i při pohledu na aktuální průzkumy. Piráti a STAN vedou jak v průzkumu Ipsos, tak u Medianu - byť si oproti dubnu v květnu o pár procent pohoršili. Že se předvolební kampaň a válka rozjela naplno, prokazuje i poslední sněmovní dění.

Vláda premiéra Babiše ustála ve čtvrtek snahu opozice o vyjádření nedůvěry. A zatímco šéfa ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu označil Babiš při svých agresivních výpadech vůči opozici za slušného člověka, pro Bartoše podobná slova neměl. Naopak varoval Čechy před „Pirátostánem“.

„ My v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostán! Nechceme. My nechceme sdílet naše auta! My nechceme sdílet naše byty! My nechceme sdílet naši zemi! My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament. Nějací zelení fanatici, se kterými se Piráti spojili,“ bouřil ve Sněmovně Babiš. Na twitteru pak poznamenal, že Piráti „chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta.“

Piráti premiérovi následně zaslali předžalobní výzvu kvůli šířením lží. Sám Bartoš přitom ve Sněmovně premiéra nešetřil. „Co je zásadní problém? To je mamutí střet zájmů premiéra Babiše. Holding je ve faktickém vlastnictví pana premiéra,“ kontroval Bartoš a kritizoval vládu jako „bláznivou jízdu obchodního predátora Andreje Babiše“.

Bartošovi se z Babiše chtělo zvracet

V souvislosti s koronakrizí zmínil Bartoš přestřelku o 30 tisíc mrtých Čechů. s covidem. „Já jsem zaznamenal dokonce, když pan premiér Babiš tady Olze Richterové, místopředsedkyni, jednou tvrdil, že ji těší počet zemřelých lidí. Mně se chtělo zvracet,“ vytkl Bartoš ostře Babišovi.

„Vláda by se neměla chovat jako na nějakém posledním mejdanu na Vyšehradě a přistupovat k rozpočtu a budoucnosti naší země jako k jakési dopitné s tím výhledem, že poslední, kdo bude odcházet, tady zhasne,“ kritizoval Bartoš nakládání s veřejnými penězi a „rozvrácenou zemi“.

„Předseda vlády o Pirátech neustále lže, šíří pomluvy a své chyby často osobně svaluje nejen na nás, na Piráty, ale na strany ve Sněmovně, v demokratické opozici (...) Pan Babiš někdy funguje jako takový generátor lží,“ míní Bartoš, který by se sám chtěl stát premiérem. Bude mít Česko první dredatého předsedu vlády?

Kdo je Ivan Bartoš

  • Narodil se 20. března 1980 v Jablonci nad Nisou
  • Odmaturoval v roce 1999, poté se přestěhoval do Prahy. Vystudoval informační studia a knihovnictví na FF UK. V roce 2005 získal titul PhDr., v roce 2013 si udělal velký doktorát a má titul Ph.D.
  • Je ženatý, s manželkou Lydií Frankou Bartošovou má syna Bertrama a nevlastní dceru Amélii
  • S manželkou jsou věřící - Církev československá husitská
  • Předsedou Pirátů byl poprvé zvolen v říjnu 2009. Od června 2015 vedl Piráty Lukáš Černohorský, Bartoš se do pozice předsedy vrátil v dubnu 2016
  • Je poslancem od 21. října 2017

Video  Jak se stal Bartoš Pirátem a jak to má s marihuanou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

labe ( 18. července 2023 15:24 )

Mně se chce z Bartoše blejt !!

Menhira ( 13. června 2021 17:42 )

Kecy v kleci! Myslíte si, že Piráti budou výhra?
Piráti kradou z pražské kasy nás všech, platí neziskovky na integraci migrantů, platí festival pro zdravé. ale zhulené homosexuály. Piráti co vládnou v Praze, není za nimi vidět žádná práce, jen jim mizí ze státní kasy finance. Piráti jsou novodobí papaláši. Jejich voličská základna, nejsou důchodci, tak si našli homosexuály, Romy, zhulence a lehce ovladatelnou mládež. Piráti jsou a budou největší zlo pro ČR. Naše děti nebudou v bezpečí před migranty, Piráti jdou na ruku EU a přijmou migranty do ČR. A.Babiš je proti migraci a zařídil v EU, že ČR nepřijme povinné kvóty migrantů. Lidi mysleme na budoucnost a neskákejme na špek manipulantům a vymývačům mozků, kteří potřebují rychle už ke korytu, lidi jsou jim ukradení.
Pan Rakušan je agresivní politik, který se pro koryto klidně spolčil s Piráty a to je totální odpad. Tím zradil voliče STANu. Tato koalice je NEVOLITELNÁ! A jelikož víme, jaký program mají Piráti, tak nemůžeme tuto koalici nikdy volit. Piráti jsou největší ohrožení této země.
Piráti namají úctu ke stáří, jsou organizováni celoevropsky a jsou promigrantsky laděni. Piráti jsou extrémní levice, jsou to neomarxisti. Piráti jsou největší ohrožení této země. Přijímání migrantů mají v programu. Je to promigrantská neokomunistická parta podporovaná z Evropského parlamentu. Piráti tvrdí, že nejsou extrémní levice, ale když si vzpomenete na to, co všechno už chtěli zdanit, zatočí se vám z toho hlava. Tvrdí, že jsou proti cenzuře, ale nic proti likvidaci svobod nedělají, v Bruselu jen udávají. Tvrdí, že jsou proti šmírování, ale v Praze chtěli šmírovat soukromé byty. Vytlačují auta, znepříjemňují lidem život. Když si představím, že by měli být ve vládě, vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě. Ta strana je takový komunisticko-zeleno-sluníčkářský blivajz a čím dřív si to lidi uvědomí, tím líp pro Českou republiku! Proto tato koalice společně se STAN je NEVOLITELNÁ!
STAN zradil své voliče. A já tu pro své děti určit

josemu ( 13. června 2021 07:50 )

Jestli abstinuje tvrdit může, ale oči vše prozradí !

jerryce ( 6. června 2021 22:35 )

laikuj se,krasavče

jerryce ( 6. června 2021 22:34 )

vzpomínka http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=UEH­koHZg5­0M

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa