Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fialova koalice vyzvala Babiše, ať žádá o důvěru. „Nevidím důvod,“ ohradil se premiér

Autor: ČTK, simao - 
15. dubna 2021
15:33

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v čele s Petrem Fialou  vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry své vládě. Pokud tak do týdne neučiní, začne koalice sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na to má tato koalice právo a může to zrealizovat - on sám nevidí důvod, proč by měl žádat o důvěru. Varoval před destabilizací situace půl roku před volbami.

Požádat o důvěru je podle koalice opozičních stran Spolu nezbytný krok poté, co KSČM v úterý vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD.

Pokud kabinet důvěru Sněmovny nezíská, jsou podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dvě možnosti, o kterých by opoziční subjekty chtěly jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Buď rozpustit Sněmovnu a vypsat předčasné volby, nebo vytvořit vládu odborníků za podpory všech sněmovních stran, jež by dovedla zemi k podzimním řádným volbám.

Babiš varoval před paralyzováním činnosti vlády

„Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018 a já nevidím žádný důvod, proč bychom měli žádat o důvěru,“ reagoval při tiskovce ve Strakově akademii po jednání se svým slovenským protějškem premiér Andrej Babiš (ANO).

Pokud koalice chce vyvolat hlasování o nedůvěře, má na to dle Babiše nárok. „Můžou to zrealizovat, v tom jim nikdo nebrání,“ poznamenal. Varoval však, že destabilizovat situaci pár měsíců před volbami by nebylo vhodné a ku prospěchu v současné fázi boje s koronavirem.

„Nemyslím si, že by byl dobrý nápaď teď nějakým způsobem paralyzovat činnost vlády, to by určitě nikomu nepomohlo,“ podotkl Babiš.

Podle premiéra by měla vláda dovládnout do říjnových voleb. „Čekají nás důležité věci,“ uvedl a vyjmenoval očkování proti covidu-19, skládání státního rozpočtu na příští rok, čerpání evropských peněz, evropský program obnovy i strategii očkování na roky 2022 a 2023.

120 poslanců pro předčasné volby?

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

„Jsme připraveni i k dalším krokům, nikoli jenom ke kroku vyslovení nedůvěry, ale případně i hlasovat o rozpuštění Sněmovny,“ potvrdila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pro ty je však potřeba schválený volební zákon, o jehož novele bude rozhodovat koncem dubna Senát.

Předčasné volby by byly podle předsedy ODS Petra Fialy nejrozumnější a nejčistší cestou, kroky ale mají jasně danou posloupnost.

Co další opoziční strany?

Poté, co KSČM vypověděla dohodu o toleranci, její předseda Vojtěch Filip řekl, že pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro.

Piráti v úterý uvedli, že rozpuštění Sněmovny by bylo zodpovědnějším a férovějším postupem. Podobně se vyjádřil předseda STAN Vít Rakušan, úřednickou vládu by považoval za riziko. Předseda SPD Tomio Okamura ČTK v úterý řekl, že by vláda měla požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry, aby zjistila, zda zastupuje většinu občanů.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska  - Blesk
Video se připravuje ...

hejhej ( 17. dubna 2021 15:11 )

Hnusný, odporný slepenec těch tří kašparů, stejně jako Piráti se STAN využívají covidovou situaci k odpornému zviditelnění a neustále hloupou kritikou vlády.

hejhej ( 17. dubna 2021 15:08 )

buban: Piráti se STAN jsou stejní uštěkaní ubožáci jako slepen ODS, TOP09,KDUČSL.

hejhej ( 17. dubna 2021 15:05 )

Ubohý žvanil Fiala, arogantní promuslimská husa Pekarová a jejich ocásek Jurečka - ti chtějí vládnout ???? Jen jejich zbožné přání.

LuCo ( 16. dubna 2021 20:58 )

Jo! Babiše chtějí vyštěkat as vykejhat dva vzteklí ratlíci a jedna kejhající husa! Jejich přání je pro něj rozkazem. A jestli to neudělá, štěkot a kejhání bude pokračovat až do voleb, kdy jim štěkot a kejhání zatrhnou voliči, kteří už smradlavou demožumpu nemohou ani cítit!

ANO_nam_bude_lip ( 16. dubna 2021 19:01 )

S tím, co máme teď na Hradě samozřejmě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa