Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký přehled: Chystáte se stavět? Tohle všechno mění nový stavební zákon

  • Autor: D. Polák - 
    20. 7. 2021
    05:00

    Zrychlit vyřizování stavebního povolení, to je, oč tu běží! Revoluci ve stavebnictví zavádí nový zákon, který už má podpis prezidenta. Ale také spoustu kritiků… Co tedy norma přináší? A jak mění plány těch, kteří hodlají stavět dům, chatu nebo udělat zásahy v bytě?

    Zatímco dnes trvá vyřídit papírování pro stavbu rodinného domu 6 až 9 měsíců, nově by měl »štempl« přijít do měsíce. A u velkých projektů maximálně za 2 měsíce. Prosazení nového zákona si velmi pochvaluje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (50, ANO). „Je cestou, jak konečně  stavět byty, což pomůže vyřešit krizi dostupnosti bydlení,“ prohlásila minulý týden šéfka rezortu s tím, že se jedná o zákon pro 21. století. Kromě toho, že vznikne nový »superúřad«, který vydá stavební povolení v mnohem kratším čase, je podle ní důležité, že o povolení půjde požádat z pohodlí domova.

    Konec pingpongu

    Zastání má nový zákon u Hospodářské komory ČR. „Novinkou je, že se lidé konečně můžou domáhat závazných lhůt. Úřad bude muset žádosti občanů vyřizovat do 30 dnů. Poprvé si tak budou rovni, protože dosud museli závazné lhůty dodržovat ti, kdo o stavební povolení žádali, nikoli ti, kdo ho vydávali,“ řekla Blesku tajemnice Hospodářské komory pro stavebnictví i životní prostředí Lenka Janáková a dodává, že skončí tzv. úřednický ping-pong, tedy přehazování spisu sem a tam. To bude výhodné jak pro lidi stavějící rodinný domek, tak i pro developery.

    Video  Peníze od státu: Na krb ano, bazén ne. Dostálová o škodách po tornádu i nových potížích na jihu Moravy  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 1.Proč je nový zákon potřeba?

    Česko patří mezi země s nejdelší dobou vyřízení stavebního povolení. Získání všech potřebných razítek kvůli byrokracii u nás v průměru trvá 246 dní, což je sedm měsíců. Toto má norma změnit. Cílem je zjednodušit a zdigitalizovat stavební řízení, aby lidé mohli v co nejkratší době začít stavět a nerostly jim náklady.

  • 2.Kde budu o povolení žádat?

    Žádost už se nebude podávat na obecních úřadech, ale vznikne nová soustava, v jejímž čele bude Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě. Pod něj budou spadat krajské stavební úřady, které pak budou mít jednotlivé pobočky v obcích. Celou agendu už tak nebudou vyřizovat obecní úředníci, ale ti státní. Ti se tak budou moci v řízení navzájem zastupovat, takže nedojde k průtahům.

    Lidé se v případě nejasností či námitek budou odvolávat ke Specializovanému a odvolacímu stavebnímu úřadu v Praze, který bude řešit i všechny zákonem vyhrazené stavby, jako je budování dálnic či letišť.

  • 3.Budu muset fyzicky na úřad?

    Zásadní změnou je konec papírových žádostí. Ty se nově budou podávat také elektronicky. Elektronickou formou také bude probíhat celá komunikace a všechny úkony mezi stavebníkem, stavebním úřadem, dotčenými orgány a vlastníky veřejné dopravní nebo technické infrastruktury.

    Prostředkem pro komunikaci se stane tzv. Integrační platforma stavebního řízení a Portál stavebníka. Do systému kromě žádosti půjde nahrát veškerá projektová dokumentace. Výhodou také je, že v reálném čase půjde kdykoliv zkontrolovat nebo se jenom podívat, v jaké fázi schvalování je podaná žádost.

  • 4.Je pravda, že bude probíhat jen jedno řízení?

    Ano, norma zavádí jedno společné řízení o povolení stavby. Tomu tak dosud nebylo a vést se musela samostatně územní a stavební řízení plus řada dalších. Díky digitalizaci se všechna další stanoviska dotčených orgánů budou nahrávat do systému a žadatel už nebude muset obíhat desítky úřadů a prosit o razítka na závazná stanoviska, vyjádření a podobně. Většina tzv. dotčených orgánů (hygiena, životní prostředí, dopraváci) bude totiž integrována do stavebního úřadu.

    Velký městský okruh odstraní dopravní zátěž z řady hlavních ulic. Velký městský okruh odstraní dopravní zátěž z řady hlavních ulic. | Vizualizace ŘSD

  • 5.Jak rychle získám stavební povolení?

    Nový stavební zákon určuje lhůty, jichž se musí při povolování staveb úřady držet. V průběhu výstavby běžného rodinného domu platí lhůta třiceti dnů, která se může o dalších třicet dnů prodloužit v případě, že budou mít úředníci málo času. Pro velké stavby bude platit šedesátidenní lhůta. Zákon rovněž počítá s fikcí souhlasu. Pokud se tedy úředník do dané doby nevyjádří, bude žádost považována za kladně vyřízenou.

    Hrubá stavba Hrubá stavba | Blesk:Jaroslav Fikar

  • 6.Co se mění u tzv. černých staveb?

    Podle dat staví skoro každý desátý Čech načerno, tedy bez povolení. O něj pak žádá dodatečně. Nově bude ale uděleno jenom v případě, že stavebník jednal tzv. v dobré víře. Cílem je zabránit stavbám, které byly vědomě postaveny v rozporu se zákonem. Ty, co nezískají toto povolení, mají jít k zemi. Dosud měly náklady na odstranění platit obce a následně je vymáhat po dotyčném, nyní to má jít na vrub státu. K zemi mají jít hlavně stavby, které poruší veřejný zájem, tzn. jsou v rozporu s územním plánem, ochranou životního prostředí či památkovou péčí.

  • 7.Bude možné žít i ve sklepech?

    Sporným bodem nového zákona se stalo bydlení v prostorech, které nemají okna a kam tak neproniká přímé světlo, bez přirozeného větrání, což jsou hlavně sklepy. Podle současné právní úpravy se v těchto prostorech nedá bydlet, to se ale má za dva roky změnit. „V definici obytné místnosti v novém stavebním zákoně není obsaženo slovo »přímé« denní osvětlení. Teoreticky by tedy mohlo být možné podle nového zákona schválit k bydlení i místnosti bez oken,“ vysvětlil Blesku právník Pavel Černý z Frank Bold Advokáti.

    Podle něho by to pak mohla vyřešit vyhláška ministerstva, která by podmínky upřesňovala. A s tímto argumentem také ve Sněmovně operovala sama ministryně, která její vydání už přislíbila.

  • 8.Od kdy zákon začne platit?

    Lidé se začnou novým zákonem řídit od 1. července 2023. Už příští rok ale vstoupí v platnost první paragrafy týkající se zřízení Nejvyššího stavebního úřadu. Do toho se budou postupně nabírat pracovníci, ať už odborníci z »ulice«, nebo budou přecházet dosavadní zaměstnanci z obecních stavebních úřadů, kterých je v současnosti v Česku na 7000, po sloučení pod novou instituci jich má být ale jenom kolem pěti tisíc.

  • 9.Samosprávy: Starostové se bouří

    O přínosu normy má pochyby Svaz měst a obcí, který znění několikrát připomínkoval. „Jedná se o totální rezignaci na ochranu veřejných zájmů, fatální oddálení veřejné správy od lidí mimo velká města, zrušení obecních stavebních úřadů, a tedy další faktické znepřístupnění státní správy,“ řekl Blesku jeho předseda František Lukl. „Zvítězilo znění, které je extrémně drahé a výhodné pouze pro vyvolené a jde na ruku developerům. Tuto normu totiž napsala Hospodářská komora,“ dodává.

    Byty, domy, čtvrť, výstavba Byty, domy, čtvrť, výstavba | Blesk:Michal Protivansky

    Podle něho je zároveň absurdní, že například o kácení stromů na území dané obce už nebude rozhodovat úředník tamní radnice, ale »ouřada« v krajském městě desítky kilometrů daleko. Také Lukl prosazuje odložení účinnosti normy.

  • 10.Architekti: Promeškaná příležitost

    Přijetí nové normy dlouhodobě prosazovala také Česká komora architektů (ČAK).

    „S ministerstvem jsme byli v intenzivním kontaktu, bohužel samo ministerstvo v procesu přípravy několikrát změnilo paragrafové znění, které jsme komentovali v pracovních skupinách. Naše zdařilé náměty se často nepromítly do vládního návrhu,“ řekl Blesku ČAK Jan Kasl. Podle něho šlo zejména o posílení územního plánování.

    Dopravní podnik za účasti zástupců magistrátu i dotčených městských čtvrtí zahájili stavbu tramvajové trati z Barrandova do Slivence Dopravní podnik za účasti zástupců magistrátu i dotčených městských čtvrtí zahájili stavbu tramvajové trati z Barrandova do Slivence | DPP - Petr Hejna

  • 11.Praha se obává zmatků

    Nový stavební zákon podle architekta a náměstka pražského primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (59, za TOP 09) prolomí část stavebních uzávěr. A to nejenom v hlavním městě, ale kdekoliv v Česku, a podle něj tak může nastat chaos.

    „My na odstranění stavebních uzávěr pracujeme, ale tak, aby to bylo koordinované se všemi aktéry,“ řekl náměstek s tím, že obcím tyto uzávěry pomáhají chránit území před nežádoucí výstavbou do doby, než dojde k dohodě mezi investorem a radnicí, co tam bude stát. V Praze toto omezení platí asi na dvacítce míst, jako například na ploše bývalého nákladového nádraží Žižkov. Tam chce developer postavit byty asi pro 15 tisíc lidí.

    Podle Hlaváčka tak majitelé pozemků budou nyní moci bez ohledu na město zažádat o územní rozhodnutí pro tyto stavby, pokud jejich záměr neodporuje územnímu plánu, což může ohrozit budoucí rozvoj takzvaných brownfieldů, ale i velkých dopravních staveb. S jeho slovy ale nesouhlasí ministryně pro místní rozvoj. „Nový stavební zákon rozhodně nezruší všechny stavební uzávěry, jak tvrdí Praha. Zruší jen ty starší patnácti let,“ zareagovala na výtku hlavního města Dostálová s tím, že stavební uzávěra nemá být trvalým řešením, jak se někdy stává.

.tg.bb ( 20. července 2021 22:48 )

A vznikne jinde jinak doufám, že rozlišujete obec jako samosprávu, která do staveb moc kafrat nemůže, pouze tvoří územní plán a pak ho pokud možno dodržuje, a pak obec jako prodloužená ruka státní správy při uplatňování přenesené působnosti, což je právě ten stavební úřad či odbor, anebo odbor životního prostředí atp. , kdy je v podstatě nadřízeným (a řídícím!) orgánem některé z ministerstev.

Uživatel_5337246 ( 20. července 2021 10:47 )

Konečně skončí nadvláda a byrokracie na obecních úřadech.

vinke ( 20. července 2021 08:31 )

Tenhle zákon je velký bratříček Zákona o realitách. Taky dobrá šitka, která tu džungli na trhu realit vůbec neřeší. A takových zákonů bude přibývat
Kolik lidí bude v Ostravě a v Praze řešit po e-mailech vydání těch rozhodnutí, aniž by se kdokoliv šel na místo samé podívat a udšlat místní šetření? Soused se, coby účastník staveního řízení, se o novém baráku, znehodnocující jeho vkastní bydlení dozví jak ? A ty žádosti, které se do 30 dnů nevyří a budou tedy pokládány ze strany úředníka za odsouhlasené, těch bude!!! Zdůvodnit, proč to uředník nestihl jistě nebude problém
Zlegalizovali jsme bydlení ve sklepě bez oken, doufám tedy , že se už nikdo nebude posmívat ruským zemljamkám , protože žádný velký rozdíl tady nebude.

deratizater ( 20. července 2021 07:15 )

Když si ten nový zákon pochvalují k přírodě a zemědělské půdě bezohlední developeři tak ten zákon moc kvalitní není. Pro běžného občana toužícího po vlastním rodinném domku se jeho sen vzdaluje. Drahé a poměrně velmi nedostupné stavební pozemky a neustále zdražující stavební materiál .Vypadá to tak že v Česku budou brzy vznikat pověstné slumy na okrajích měst .Ne každý bude mít na drahý nájem. Skupování bytů spekulanty za účelem jejich drahého pronájmu je obyčejné příživnictví nemá to s podnikáním nic společného. Stejně tak to platí i o zemědělské půdě. Příliš mnoho sajícího hmyzu nalétává na Českou kotlinu a jeho obyvatele .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa