Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při zateplování školky dělníci zazdili hnízda ohrožených ptáků: Uvnitř byla mláďata i vejce!

Autor: jel - 
10. června 2021
12:18

Začátkem června dělníci zateplovali mateřskou školu v Ústí nad Labem. Při opravách však došlo k zazdění hnízd vzácných a ohrožených rorýsů. Zazděných otvorů si všiml ornitolog Václav Beran, který kontaktoval Česká inspekce životního prostředí. Ta stavbu zastavila a nařídila odinstalovaní ochranné sítě a zpřístupnění vletových otvorů. Pro stavební zásah do hnízdiště těchto ptáků je potřeba výjimka ze zákona. Česká ornitologická společnost (ČSO) podává trestní oznámení.

„Na místě proběhlo v pondělí 7. června šetření ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí za přítomnosti stavebního dozoru, zástupce stavební firmy a investora (Statutární město Ústí nad Labem),“ uvedli ornitologové na svém webu.

Po průzkumu šesti zazděných otvorů endoskopickou kamerou zjistili, že ve všech se nachází hnízda. V jednom z nich živá mláďata vrabců, v dalším dokonce vejce a v jiných už bohužel mrtvá mláďata. 

„Kontrolu zbylých otvorů jsme nemuseli dělat, protože pracovníci stavitele následně všechny otvory odvrtali a umožnili dospělcům přístup do hnízd,“ uvedli odborníci s tím, že inspekce životního prostředí nařídila zpřístupnění vletových otvorů, odstranění ochranné sítě z nejvyššího patra lešení a stavbu pozastavila. 

Rorýs totiž patří mezi ohrožené druhy a pro zásah do jeho hnízda je nutné mít výjimku ze zákona, která zde zřejmě udělena nebyla. ČSO proto podává trestní oznámení. „Jde o velkou kolonii rorýsů, která má více než 30 párů (v případě obsazení většiny otvorů by kolonie byla velká až 45 párů). Už v minulosti tu rorýsům znemožňovali hnízdění,“ uzavřeli ornitologové.

Video  Při zateplování školky zazdili hnízda ohrožených ptáků  - Česká ornitologická společnost
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi