Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přímý duel těžkých vah Babiš vs. Bartoš: Kuriózní a oboustranně výhodný, míní politolog

Autor: sova, ČTK - 
30. července 2021
05:00

Přímý souboj Andreje Babiše a Ivana Bartoše v Ústeckém kraji je poměrně kuriózně výhodný pro strategické týmy obou skupin, jak Pirátů tak hnutí ANO. Podzimní sněmovní volby tak tento střet může stáhnout do roviny pouze dvou kandidátů, ačkoli jsme v poměrném systému. Myslí si to politolog Jan Kubáček, který Blesk Zprávám popsal, co mu duel připomíná.

„Ta hlavní strategie je opravdu o tom jít do přímého střetu s Ivanem Bartošem a pokusit se tu soutěž a ten souboj stáhnout do duelu, tedy pokusit se oslovit všechny voličské skupiny, které mají výhrady proti Pirátům,“ uvedl politický analytik.

Podle původních nominací měl Andrej Babiš(ANO) vést hnutí do voleb stejně jako v minulosti ve středních Čechách. Republikový výbor ANO ale ve čtvrtek nakonec rozhodl, že se stávající premiér utká se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji.

Jako Paroubek a Topolánek

Naopak pro Ivana Bartoše je to zase výhodné, že se tím přímým střetem stává jakoby hlavním vyzyvatelem Andreje Babiše a bude se pokoušet stáhnout většinu antibabišovských hlasů a sil,“ řekl Kubáček Blesk Zprávám.

Podle něj to může nastartovat podobný efekt, jaký bylo na české politické scéně možné pozorovat naposledy v předminulé dekádě u jmen expremiérů a předsedů ČSSD, respektive občanských demokratů – Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka.

Bartoš: Ať pan premiér nabídne více než antiprogram

O tom, že se dá očekávat vyhrocený souboj, svědčí i vyjádření Ivana Bartoše, které poskytl Blesk Zprávám.

„Andrej Babiš, dle svého vyjádření bude lidem v kraji vysvětlovat, proč není Bartoš vhodný kandidát na premiéra. Já budu lidem v kampani představovat program koalice Pirátů a Starostů pro budoucnost ČR, a to v nejvíce zaostávajícím českém regionu, kde se zrcadlí největší problémy naší země. (...) Byl bych rád, kdyby to samé dělal i pan premiér a nabídl strádajícím lidem víc než jen program ‚antiBartoš‘,“ uvedl šéf Pirátů.

Návrat voličů

Antipirátské téma zmiňuje ve svém komentáři i politolog Jan Kubáček. „Myslím si, že ze strany ANO je tam snaha dál držet to antipirátské téma, postavit to do osobní roviny a více to amerikanizovat tím soubojem dvou. Zároveň v tom hraje roli i snaha stáhnout takové ty voliče, kteří třeba opustili hnutí ANO směrem k SPD nebo se poohlížejí jinde, tak je dostat zpět pod značku ANO,“ řekl Blesk Zprávám.

V kraji je velký rezervoár hlasů SPD

Ani podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu Babišův krok logiku nepostrádá. ANO si údajně uvědomuje, že v Ústeckém kraji může využít dost velký rezervoár hlasů SPD.

Ta tam minule skončila na druhém místě a ty hlasy by se mohly ANO také docela hodit,“ uvedl. Politolog Karlovy univerzity Josef Mlejnek zmínil, že do rozhodování vstoupil i fakt, že v Ústeckém kraji chce kandidovat předseda Pirátů a Babišův vyzyvatel Ivan Bartoš. Babiš se tak podle něj může s Bartošem „utkat na hřišti, kde by mu to mohlo lépe sedět“.

„Premiér chce ukázat, že se nebojí“

„Myslím, že to bylo dlouhé rozvažování, že to byla záležitost naprosto strategická, kdy ve hře byl Středočeský kraj, kde Andrej Babiš kandidoval minule, a Ústecký kraj, kde ANO dosáhlo minule nejlepšího výsledku,“ uvedl Mrklas. I podle něj vzalo hnutí v úvahu možnost přímého souboje Babiše s Bartošem, který má ukázat, že se premiér nebojí a že myslí vážně svoje poznámky na adresu Pirátů, které dlouhodobě označuje za nebezpečí pro Česko a za ultralevici.

Rozhodující bylo, aby Andrej Babiš s přehledem vyhrál v kraji, ve kterém kandiduje, a zároveň to byl dostatečně velký kraj, aby se v něm dalo získat velké množství hlasů,“ zmínil Mrklas s poznámkou, že změny ve volebním systému činí každý hlas, byť v menším kraji, poměrně důležitým. Babišova kandidatura v regionu, do jehož výsledků se budou započítávat hlasy voličů ze zahraničí, by podle Mrklase mohla také „neutralizovat“ hlasy krajanů, které by podle výsledků z minulých let asi hrály ve prospěch opozičních stran.

Video  „Tečka“ je opožděná a manipulativní, tvrdí expertka. Zmínila chyby v kampaních u všech stran  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

beda3241 ( 13. srpna 2021 17:08 )

I když je o 10 let starší a byla by to pravda,tak by ho Krpálek přetrhl jak tkaničku.

jajas ( 2. srpna 2021 20:42 )

Asi dnes nebudeš dobře spát, když všechno nevíš, viď, Colombo! Věř, že toho nevíme ještě více, a nedovíme s to všechno, nechápu, proč tě to tak zajímá. Bartoš nahodil kvádro a jel se asi ukázat, aby z něho v Bruselu nepadli na hubu, tak je asi jen "trénuje" na jeho zjev.....je dobré je tam sem tam "šoknout"!

marmat ( 2. srpna 2021 18:51 )

Proč všechna Media mlčí o 3 denní cestě Bartoše do Bruselu od 2.7.2021 ? Co se tam stalo ? Je to na soc.sítích naprosto "nedohledatelné" !

marmat ( 2. srpna 2021 18:46 )

1917: Přesně- netřeba doplnit....

marmat ( 2. srpna 2021 18:45 )

jajas: Největší minela kohokoliv je, vyhlašovat se předčasně vítězem !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa