V posledních letech se farmářské trhy na Náplavce, Kulaťáku nebo na náměstí Jiřího z Poděbrad staly oblíbeným místem, kde mohli Pražané nakoupit maso, mléko, ovoce nebo zeleninu od lokálních farmářů. Na zmiňovaných místech byly trhy i několikrát v týdnu a zvláště o víkendech lidé spojili nákup s procházkou na čerstvém vzduchu. S příchodem pandemie koronaviru se však vše změnilo. Zatímco hyper a supermarkety s potravinami zůstávají otevřené, tržiště vláda vzhledem k protipandemickým opatřením uzavřela.

Farmářské trhy především na Náplavce byly v minulosti často terčem kritiky především z úst předsedy vlády Andreje Babiše, kterému se nelíbilo, že během lockdownu se lidé na trzích zbytečně sdružují. Asociace farmářských tržišť měla v minulosti z opatření výjimku, i když provozovatelé tržišť museli omezit počty stánků a hlídat množství zákazníků, dokázali se přizpůsobit. Nyní ale díky vládním nařízením museli zavřít úplně.

Likvidace farmářů

„Zatímco veškeré prodejny potravin mohou bez problému fungovat, my se cítíme od začátku koronakrize diskriminováni. Prodejny s potravinami mohou mít otevřeno, zatímco my jsme museli během tohoto roku několikrát zavřít. Největší dopad to má samozřejmě na drobné farmáře, kteří tak nemají kde prodávat své výrobky,“ vysvětluje pro Blesk předseda Asociace farmářských trhů Jiří Sedláček.

Asociace také předložila vládě několik návrhů za účelem udělení výjimky. „Bohužel s námi vůbec nikdo nejedná,“ postesknul si Sedláček. 

Například oblíbená Hala 22 v Pražské tržnici, kde v běžných časech probíhá prodej ovoce a zeleniny, alespoň vymyslela pro malé farmáře cestu, jak mohou dostat své zboží k zákazníkům. „Na našem webu je uveřejněn seznam trhovců, se kterými se mohou nakupující domluvit napřímo. Pro zákazníky tak alespoň zůstává nějaká šance nakoupit lokální potraviny a farmáři mají alespoň odbyt a samozřejmě výdělek,“ řekla Blesku Lenka Dvořáková, která má na starosti produkci trhů včetně Haly 22.

Pomůže soud?

Asociace trhovců jedná o své situaci se senátory a uvažují i o podání  stížnosti k ústavnímu soudu. „Vzhledem k jednání, která za sebou máme, věříme, že můžeme u ústavního soudu uspět. Rozhodnutí sice neočekáváme dříve než za tři měsíce, ale může nám to pomoci nastavit precedens do budoucnosti. Trváme na tom, že zákaz farmářských trhů je protiústavní a poškozuje nejen provozovatele, na které se nevztahuje v podstatě žádná vládní podpora, ale především drobné farmáře, kteří ztratili možnost jakéhokoli výdělku,“ upozornil předseda.

Za trhovce se postavil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Pokud by to záviselo na mně, viděl bych rád farmářské trhy s prodejem potravin v Praze otevřené. Ale jedná se o vládní opatření, které vedení města nemůže ovlivnit,“ uvedl pro Pražský deník primátor.

Fotogalerie
58 fotografií