Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražské zastupitelstvo má nové složení. Primátor se zatím volit nebude, dohoda vázne

Aktualizováno -
3. listopadu 2022
15:57
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2022
10:56

Pražské zastupitelstvo má nové složení. Zvolení zastupitelé v úvodu čtvrtečního ustavujícího jednání složili slib. Následně po dvouhodinové pauze a dalších asi dvou hodinách diskuse zastupitelé schválili program, podle kterého zvolí členy tří výborů, projednají dva materiály, které nesnesou odkladu, a proberou audity firem související s korupční kauzou Dozimetr a otázku rozhodování dosluhující rady. Poté zasedání přeruší do 24. listopadu, kdy by se již mělo volit nové vedení metropole.

Zastupitelé své sliby složili stávajícímu primátorovi Hřibovi, který spolu s dalšími radními zůstane ve funkci do zvolení nového vedení. Hřib pak slib složil lídrovi koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslavu Svobodovi jako nejstaršímu zvolenému zastupiteli. Následovala státní hymna v podání členek Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Výsledný program vychází z návrhu koalice Spolu. Zastupitelé podle něj projednají neodkladné body a zvolí členy tří ze zákona povinných výborů, kterými jsou finanční, kontrolní a školský výbor. Ustaveni budou rovněž tzv. pověřenci výborů z řad zastupitelů a schváleni zástupci Prahy pro městskou policii, územní plán a výkon akcionářských práv v městských firmách.

Zástupci dosluhující koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) navrhli schválit dokumenty týkající se evropských dotací pro městské části a mezinárodního veletrhu Mipim, které podle nich nesnesou odkladu. Koalice Spolu pak na program zařadila otázku auditů městských firem souvisejících s kauzou Dozimetr, které by podle nich měla mít na starosti radní Hana Marvanová. Spolu chce také uložit dosluhující radě, aby rozhodovala pouze o neodkladných záležitostech. Zásadní je rovněž rozpočet pro příští rok, který nicméně zastupitelé podle programu projednají až na pokračování schůze 24. listopadu.

Dozimetr

Zástupci Prahy Sobě nesouhlasili s tím, aby na zpracování auditů městských firem v souvislosti s kauzou Dozimetr dohlížel politik a konkrétně Marvanová. Jako kauza Dozimetr se označuje případ korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Policisté v ní obvinili více než desítku lidí včetně tehdejšího náměstka primátora Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého člena představenstva DPP Mateje Augustína a podnikatele Michala Redla.

Předseda klubu Prahy Sobě Jan Čižinský uvedl, že audity DPP a dalších firem jsou v procesu a je lepší, že je to bez zásahu politiků. Zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě) pak mimo jiné řekla, že Marvanová byla v minulém volebním období zvolena a v městské radě zasedala za hnutí STAN, které je s kauzou Dozimetr spojeno. Nyní v zastupitelstvu zasedá jako bezpartijní za ODS. Klub Prahy Sobě poté neúspěšně navrhl, aby se bod programu nezabýval jmenováním zastupitele pro dohled nad audity, ale jmenováním nezávislé osoby.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, v 65členném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty. Koaliční jednání v metropoli začala hned po zářijových volbách, zatím se však neposunula. Vítězné Spolu prosazuje koalici na vládním půdorysu s Piráty a STAN, Piráti však vytvořili Alianci stability s Prahou Sobě a ve vyjednáváních chtějí pokračovat výlučně společně.

Video  Hádky Hřiba a Bendy v Blesku: Jak dosluhující primátor zvládl Prahu a kdo ji povede dál?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa