Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby v Praze: Soud zamítl všechny stížnosti. Hřib zůstane primátorem minimálně do listopadu, může i déle

Aktualizováno -
26. října 2022
12:06
Autor: CTK, inf - 
25. října 2022
11:38

Městský soud v Praze vypořádal všechny stížnosti na volby do magistrátního zastupitelstva. Ode dneška tak platí patnáctidenní lhůta, do které musí být svoláno ustavující jednání pražských zastupitelů. Termín dosluhující vedení města nyní hledá. ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Nejvíce stížností mířilo na volby právě na magistrát, a to šest. Další stížnosti, se kterými se musí soud vypořádat, mířily na volby 11 radnic. Obrátit se na soud se stížnostmi na průběh voleb či zpochybnit zvolení některého z kandidátů mohli lidé do 7. října do 16:00. Námitky ovlivňují lhůtu svolání ustavujícího zastupitelstva.

V několika městských částech stěžovatelé podali návrh kvůli podezření na to, že kandidát mající v dané městské části trvalé bydliště, fakticky bydlí jinde. Je to případ například čtyř kandidátů v Praze 4 nebo jednoho kandidáta v Praze 7. Obě stížnosti soud zamítl. Na neplatnost volby kandidátů se objevila stížnost také v Praze 10.

Městskému soudu v Praze dorazilo 23 návrhů zpochybňujících volby do pražského zastupitelstva a zastupitelstev městských částí, což je proti volbám před čtyřmi lety o dva méně. Stěžovatelé se na soud obraceli mimo jiné s návrhy na zneplatnění voleb, přepočítání hlasů a v několika městských částech stěžovatelé podali návrh kvůli podezření, že někteří kandidáti sice mají v dané městské části trvalé bydliště, ale fakticky bydlí jinde.

Stížnosti soud postupně vypořádává. Podle informací uvedených na elektronické úřední desce soudu do středečních zhruba 11:45 vypořádal soud, včetně těch magistrátních, 18 z celkových 23 stížností, když je zamítl či odmítl. Dosud zůstávají nedořešené stížnosti v Praze 4, 10, 11, 15 a 18 a v Lysolajích.

Stížnosti ovlivnily termín jednání zastupitelstev. Podle zákona musí primátor či starosta městské části do 15 dnů od konce lhůty pro podání stížností svolat ustavující jednání zastupitelů, ovšem pouze v případě, že volby nikdo nenapadne. V případě, že napadne, začne platit 15denní lhůta na svolání zastupitelstva až ode dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu o posledním z podaných návrhů. V řadě městských částí se už konala, a tamní radnice tak již mají zvoleno nové vedení.

První zastupitelstvo

„V úterý soud vypořádal poslední námitky na volby do zastupitelstva hlavního města a od dnešního dne tak platí lhůta 15 dnů, do které se musí ustavující zastupitelstvo konat. Nejzazší termín je 9. listopadu s tím, že musí být svoláno panem primátorem (Zdeňkem Hřibem) alespoň sedm dní dopředu. Termín jednání nyní řešíme,“ uvedl Hofman.

Obecný program ustavujícího zasedání schválili radní již na svém pondělním jednání. Na ustavujícím zastupitelstvu složí slib všichni zvolení zastupitelé. V případě, že do té doby vznikne v metropoli nová magistrátní koalice, mohl by být volen nový primátor, jeho náměstci a radní. „Pokud by nový primátor a nová rada nebyli zvoleni, pokračuje v řízení města dosavadní primátor a současní členové rady,“ dodal Hofman.

Volby na magistrát v Praze letos vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šestá je SPD se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 43,91 procenta voličů. Za preferovanou označil vítěz voleb koalici kopírující vládní formát Spolu, Piráti a STAN.

Video  Hádky Hřiba a Bendy v Blesku: Jak dosluhující primátor zvládl Prahu a kdo ji povede dál?   - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa