Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chaos kolem „válečné daně“: Piráti cukli, jasnou podobu ale koalice nemá. Schillerová kroutí hlavou

Aktualizováno -
25. října 2022
20:12
Autor: ČTK, simao - 
25. října 2022
08:50

Poslanci se dnes měli zabývat zavedením daně z mimořádných zisků. Zástupci Porátů sice nakonec nenačetli svůj návrh, který chtěl daň zavést už s platností od letošního roku, jasno o podobě ale stále není. Ve Sněmovně se pak odpoledne objevily dva nové koaliční pozměňovací návrhy. Exministryně Alena Schillerová (ANO) nazvala situaci otřesnou.

Zavedení daně z mimořádných zisků chce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připojit k novele, která mimo jiné zvyšuje limity pro povinnou registraci k plátcovství daně z přidané hodnoty a pro využití paušální daně.

Příjmy z mimořádné daně mají pokrýt náklady, které státu vzniknou zastropováním cen energií.

Ke Stanjurově úpravě podali pozměňovací návrh koaliční Piráti. Chtěli snížit sazbu daně ze 60 na 40 procent a také limit, od kterého se má daň vztahovat na banky. Požadovali navíc, aby daň platila už pro letošní rok. Nakonec ale návrh neuplatnili. 

Podle Stanjury má návrh platit až od roku 2023, Piráti jsou pro retroaktivitu již na rok 2022. Své tiskovky před jednáním Sněmovny koalice Spolu i Piráti zrušili. Podle ČT právě kvůli obtížím při dojednávání kompromisu.

Jenže pak se ve Sněmovně objevily další dva koaliční návrhy, tentokrát je podali poslanci TOP 09. Předseda klubu Jan Jakob s poslancem Milošem Novým navrhují, aby sazba daně v prvním roce činila 60 procent, ale v dalších dvou letech by měla klesnout na 40 procent. Předseda Jakob se stranickým kolegou Michalem Kučerou také navrhli zúžit okruh těžařských nebo energetických firem, na které by daň měla dopadnout.

A jasno nebylo ani v úterý večer. Jisté podle aktuálních vyjádření je jen to, že daň by měla platit od příštího roku.

„Válečná daň“ má dopadnout i na společnosti z oblasti energetiky, petrolejářství či těžby fosilních paliv.

Samotná vládní novela zvaná daňový balíček zejména zvyšuje hranici pro povinnou registraci k plátcovství daně z přidané hodnoty z nynějšího jednoho milionu na dva miliony korun od příštího roku. Stejně zvyšuje také hranici pro využití paušální daně.

Schillerová: Absolutně kuriózní situace

„Daňový balíček má naši podporu. Daňový balíček, který mse zvedá limit DPH pro povinné plátcovství z jednoho milionu na dva, což bylo téma naší vlády a jsem rád,a že to tato vláda dotáhla do konce. Dalším tématem je pokračování tzv. zrychlených odpisů, které už zavedla v době covidu naše vláda, tak my podporujeme jejich pokračování. Je to velká pomoc pro podnikatele,“ uvedla na tiskovce ANO exministryně Alena Schillerová. 

Debatu o výrocích k dani opozice neprosadila.

Do návrhu válečné daně a pozměňovacích návrhů ale šila. „Co je absolutně kuriózní, je situace, že v systému Poslanecké sněmovny jsou dva pozměňovací návrhy z dílny zástupců vládní koalice,“ poznamenala s tím, že oba mají naprosto odlišné politické parametry. „Liší se naprosto diametrálně,“ podotkla.   

„Toto je klasický příklad chaosu. A po nás se chce, abychom zodpověděli, zda podáme pozměňovací návrhy, zda to podpoříme, zda budeme hlasovat tak, či ona. Co máme podpořit? K čem use máme vyjádřit? Co máme měnit, když ani zástupci vládní pětikoalice se nebyli schopni domluvit na jednotném návrhu. Je to něco otřesného,“ divila se Schillerová.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Poslanecké sněmovně  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 26. října 2022 08:46 )

Tak podle diskusí v TV to vypadá, že "pan ministr financí" nepočítal s tím, že si tuto daň, rádoby odvedenou státu, zaplatí v některých případech občané, protože některé organizace, které ji budou muset tzv.odvádět, si ji nenápadně vloží do produktů pro občany....ten Stanjura je asi fakt na palici. Když odmítl snížení DPH s tím, že si dodavatelé a výrobci stejně toto snížení vloží do nových (vyšších) cen produktů a zboží, tak proč si myslí, že ta "válečná daň! proběhne v naprostém klidu a tak jak si to ON představuje?

sarima ( 25. října 2022 19:55 )

Nevím proč Alča Šílená kroutí hlavo. Co čekala za ty její rejpance do pirátů.

Staroduchodce ( 25. října 2022 19:04 )

Zavedli do řízení státu systémový a cílený chaos

Julie1 ( 25. října 2022 18:21 )

Lobisti ČEZu zvítězili, letošní maximální zisky jim zůstanou, státní kasa zapláče.

jajas ( 25. října 2022 17:01 )

Copak? Pětikolka se nemůže domluvit? A takoví to byli před volbamai kamarádi! Jen jestli jich není na to "kamarádství" nějak moc.....Hlavně že za taková "představení" berou majlant!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa