Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zastropované ceny elektřiny a plynu: Podrobné vysvětlení! Komu a kolik peněz to ušetří?

Autor: David Polák - 
14. září 2022
05:00

Zastropovali jsme ceny energií! To oznámila vláda Petra Fialy (58, ODS). Co to ale znamená pro domácnosti? Silová elektřina bude včetně DPH maximálně za 6 korun za kilowatthodinu (kWh), tedy 6000 Kč za MWh, a plyn za 3 koruny za kWh, tedy 3000 Kč za MWh. O kolik budou mít lidé nižší cenu na fakturách?

Strop, který kabinet schválil v pondělí pozdě večer, má platit pro domácnosti, živnostníky, podnikatele a všechny další maloodběratele. „Rozhodli jsme o národním řešení současných vysokých cen energií. Zastropujeme cenu elektřiny včetně DPH na šesti korunách a cenu plynu na třech korunách včetně DPH za kWh,“ oznámil premiér s tím, že nižší cenu mají pocítit lidé už během listopadu.

130 miliard

Krok kabinetu s maximální cenou se bude vztahovat také na školy či nemocnice. „Za stejnou cenu budou energie nakupovat veřejné služby a instituce, a to prostřednictvím státem určeného dodavatele,“ dodal předseda vlády. A kolik to všechno bude stát? Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (58, ODS) to vyjde maximálně na 130 miliard korun. Peníze na to chce vzít z tzv. daně z mimořádných zisků.

S oznámením stropu ceny energií hned každého napadne, jak to bude se schválenou finanční pomocí, tedy s tzv. úsporným tarifem. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (55, za STAN) se možná podpora, která měla za celou topnou sezonu činit v průměru 15 tisíc korun, asi »zkrouhne«. Pro letošek má ale zůstat v původní podobě, tedy každý dostane 4000 korun.

„Úsporný tarif svůj smysl prakticky ztratil. Lze spíše chápat, že se z toho stane finanční dávka, která bude sloužit k cílenější podpoře,“ myslí si ekonom Štěpán Křeček a dodává: „Nevím, jestli se z ní stane nová sociální dávka, jako je třeba příspěvek na bydlení, to je na rozhodnutí vlády. Byl by to ale logický krok, který by pomohl lidem v konkrétních případech,“ míní ekonom.

Modelový příklad Blesku: Domácnost se spotřebou 7 MWh ročně

Pro představu přináší Blesk příklad domácnosti, která má roční spotřebu 7 MWh ročně a je zcela bez plynu. Podívejte se, z čeho všeho se skládá konečná cena na faktuře a čeho konkrétně se týká vládní zastropování (vyznačeno červeně – pozn. red.).

Pokud tedy máte nižší cenu u elektřiny za MWh než 6000 korun i s DPH, tedy zhruba 4958,68 Kč bez DPH (ovšem pojem silová elektřina zahrnuje ještě pevnou měsíční částku), tak se vás cenový strop u energií v tuto chvíli netýká. Máte-li ale od dodavatele vyšší cenu, než je ta maximální stanovená vládou, měl by vám dodavatel cenu v příštích zálohách snížit.

Jde o modelový příklad, cena za odběrné místo a za dodávku elektřiny se samozřejmě liší podle dodavatele, ostatní položky jsou pevně dané a jsou určeny například cenovým rozhodnutím ERÚ.

I když by se nabízelo spočítat si celkové náklady prostým vynásobením spotřeby maximální stanovenou cenou (tedy pro náš příklad 7 MWh x 6000 Kč = 42 000 Kč), není to tak jednoduché. Do hry ještě vstupuje daň, jistič, cena za distribuci a další položky. Jak ukazuje náš příklad, reálná roční celková cena, se kterou musíte počítat, bude vždy vyšší. A teprve z ní se pak počítají i vaše měsíční zálohy.

Modelový příklad, jak Čechům ušetří zastropované ceny elektřiny a plyn.

Modelový příklad, jak Čechům ušetří zastropované ceny elektřiny a plyn.

Modelový příklad, jak Čechům ušetří zastropované ceny elektřiny a plyn.

Energetický expert Jiří Gavor: Rozumný kompromis, co pomůže

Jak hodnotíte vládní zastropování cen energií?

„Vláda k tomu byla prakticky donucena. Nedalo se už nic jiného dělat. Tržní ceny, i přes pokles v posledních dnech, totiž znemožňovaly fungování průmyslu a také znemožňují sociální smír. Navíc stát musel jednat, protože většina států EU už přistoupila k vlastním národním řešením. Někdo zastropoval ceny, někde je daňová úleva či finanční podpora domácnostem.“

A je tedy české řešení s šesti a třemi korunami za kilowatt správná volba?

„Myslím si, že to byl rozumný kompromis, a hodnotím ho dobře. Lidem to zkrátka pomůže. Pokud by ta cena byla příliš nízká, tak by to nemělo smysl a neřešilo by to nedostatek surovin. A pokud by zase byla vyšší, nemělo by to smysl a vytratil by se sociální smír, nikomu by to nepomohlo.“

Pomůže to opravdu domácnostem?

„Jistěže ano. Značná část domácností běží na nižších tarifech. Ten, kdo má od dodavatele zafixovanou výhodnější cenu, strop se ho netýká a pro něj to prakticky neznamená žádnou změnu. Ale dříve nebo později lidé, kteří mají či měli fixace nebo jim skončí, tak v tom okamžiku by byli vystaveni extrémně vysokým cenám. A to se teď nestane.“

Bude zastropování dlouhodobým řešením, nebo potrvá jen následující topnou sezonu?

„Vláda žádný časový rámec nestanovila. Předpokládá se ale, že je to zkrátka na rok, tedy na blížící se topnou sezonu. Podle mě ani není rozumné stanovovat nějaký přesný časový limit, protože se pochopitelně vše bude odvíjet od toho, jak bude vypadat velkoobchodní trh. Jestli třeba v tom optimistickém scénáři se vše postupně nevrátí do normálu.“

Video  Epicentrum: Hejtmani o energetické krizi i vládním řešení. Budou ohroženy nemocnice a školy?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 17. září 2022 00:13 )

Dle vyjádření některých poslanců je to údajné zastropování jen další prázdný zákon, jehož konkrétní obsah má vláda teprve stanovit nějakým nařízením. Tedy podobně jako ten tzv. úsporný tarif, který zatím nikdo neviděl a nikdo netuší, kdy a co v něm bude. Tedy opět klasické Fialovo vysílání signálů bez obsahu, jen pro uklidnění lidu...

mim33 ( 16. září 2022 16:30 )

Ukrajinský premiér dělá ještě větší sekeru než Babiš. Nejprve vytvořit bídu a pak to zachraňovat z prázdné státní kasy, tedy na dluh.

nespokojeny ( 15. září 2022 14:14 )

Pelíšky: Volovo - volovi.

nespokojeny ( 15. září 2022 14:12 )

Zřejmě se jedná o Českého Jirky a Amerického Johna. Každý je jiný, to ano.

nespokojeny ( 15. září 2022 14:10 )

POZOR, byl v Kyjevě a podal mu ruku dementní Biden!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa