Podle stávajícího plánu magistrát stavbu dokončí a následně upraví vnitřní prostory tak, aby byly vhodné pro provoz evropské agentury. Budovu si od města pronajme ministerstvo financí, které prostory následně poskytne agentuře. Ta má v Česku ředitelství deset let a aktuálně sídlí v budově v Janovského ulici v Holešovicích, která již kapacitně nepostačuje.

Projekt dostaví Pražská developerská společnost

"Věřím, že tento krok přiláká do Prahy další talenty v tomto oboru a zároveň přispěje k celkovému rozvoji lokality a zlepšení kvality života místních obyvatel," uvedl Hřib. Podle jeho náměstka Petr Hlaváček (za TOP 09), který do podzimních voleb vede pražskou kandidátku STAN, je dnešní podpis výsledkem tříleté práce. Výše nájemného zatím stanovena nebyla, podle dohody však bude každoročně zvyšováno o inflaci a zároveň bude po pěti letech revidováno.

"Sídlo, kam by se agentura mohla přestěhovat během tří let, bude součástí nové městské čtvrti, v jejímž rámci vyrostou v okolí Palmovky nové školy, školky, náměstí a více než 2000 dostupných nájemních bytů," doplnil Hlaváček. Dodal, že pro veřejnost vedle EUSPA vznikne interaktivní centrum vesmírného výzkumu. Dostavbu centra i přípravu nové čtvrti má na starosti městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost.

Původně tu měla být radnice

Komplex Nová Palmovka se začal stavět před osmi lety. V budově mělo být nové sídlo radnice Prahy 8 a obchodní centrum či kanceláře. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušené a dosud nebyly obnovené. Pražský magistrát se nedávno dohodl s radnicí Prahy 8 na převzetí budovy a její dostavbě.

Agentura EUSPA, která se do loňska jmenovala agentura pro navigační systém GSA, sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus.

Fotogalerie
9 fotografií