Podle údajů hydrometeorologů z dnešních zhruba 10:30 je zvýšená hladina na Botiči na hranicích s Prahou, a to v Průhonicích a Jesenici-Kocandě. Platí tam první stupeň povodňové aktivity. V sobotu 20. srpna Botič v Praze dosáhl druhého stupně povodňové aktivity a voda například zaplavila podchod na nádraží ve Vršovicích. V metropoli nyní hlásí ČHMÚ na všech tocích normální stav.

Situaci, která by mohla souviset se vznikem povodní, po celou dobu bedlivě sledujeme. Sledujeme také stavy malých toků v Praze i před Prahou. Výstraha na povodňovou bdělost již pro Prahu neplatí, ale nadále je v platnosti výstraha před vydatným deštěm. ČHMÚ ale předpokládá, že i tento jev by měl dnes ustat, proto v tuto chvíli není třeba se znepokojovat,“ uvedl Hofman.

Při povodni nejprve zasedá povodňová komise a poté krizový štáb. Při rychlejších povodních rovnou zasedne krizový štáb. Předsedou komise i štábu je primátor a jeho členy jsou mimo jiné další radní, záchranáři nebo zástupci Správy služeb hlavního města či Pražské energetiky (PRE). Komise zasedne při prvním povodňovém stupni.

Situací na Botiči se zabývá také Praha 10, jejímž územím protéká. „Stav Botiče monitorujeme také prostřednictvím dálkového přenosu dat o jeho hladině z hlásných profilů. Rovněž probíhá komunikace s městskými částmi na celém toku Botiče včetně obcí ve Středočeském kraji a Lesy hlavního města, které regulují množství vody vytékající z nádrže Hostivař,“ uvedl radní Michal Kočí (Piráti). Přesto, že srážky trvaly přes 24 hodin, je podle radního situace na Botiči stabilizovaná. „V případě zhoršení situace budou z naší strany přijaty další odpovídající opatření,“ dodal.

20 let od povodní

Magistrát vložil od ničivých povodní v roce 2002 do protipovodňové ochrany města na čtyři miliardy korun. Vybudováno bylo asi 20 kilometrů zábran, vrata uzavírající Čertovku a na Rokytce v Libni vznikla čerpací stanice a protipovodňové uzávěry přítoků této říčky. Město také postupně revitalizuje potoky a říčky a v minulosti narovnané toky navrací do původních koryt. Povodeň před 20 lety napáchala v Praze škodu asi 27 miliard a evakuováno muselo být na 50 000 obyvatel.

Video
Video se připravuje ...

Potok Botič v Nuslích byl už v noci z pátka na sobotu na 2. povodňovém stupni HZS Praha: Martin Kavka

Fotogalerie
18 fotografií