Začátkem července vstoupila v platnost nová prohibiční vyhláška, která měla být reakcí na návrat rušného nočního života, který se v Praze po dvou letech lockdownů opět probudil. Navazuje na předchozí úpravu, která se zastupitelům města nezdála být dostatečná a rozšířila ji o více než 1000 míst, kde je konzumace alkoholu zakázaná. Hlavním tématem tohoto zákazu byly náplavky, kde běžně tráví večery se skleničkou davy Pražanů i turistů, kteří ovšem umí být i velmi hluční, a obtěžují tak obyvatele centra i Prahy 2 a 5.

Hlubučkovo dědictví

Návrh předložil zastupitelstvu ještě bývalý náměstek Petr Hlubuček (STAN), podporu pro něj získal u všech stran, a to dokonce včetně opozice. Jediní, kdo s návrhem nesouhlasili, byli Piráti, kteří jej kritizovali kvůli špatné koncepci.

Radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09) k problematice ohledně náplavek v minulosti uvedl, že: „podniky na náplavce už nyní končí provoz o půlnoci a venkovní prostory dokonce zavírají ve 22:00 hodin, tudíž běžní návštěvníci náplavek by novou vyhláškou neměli být výrazně omezeni. Společenský život tak bude do půlnoci zachován a následně, v nočních hodinách, bychom byli rádi, kdyby byla možnost většího klidu pro místní obyvatele“.

Nyní Piráti přicházejí s peticí proti této vyhlášce, která plošně pití alkoholu omezuje, často i na místech, kde by to nikdo ani nečekal. Kromě konkrétních prostranství, která vyhláška vymezuje, jako například zmíněná náplavka nebo Karlův most, však reguluje pití alkoholu také v okolí 100 m od dětských hřišť, škol a školských zařízení, zdravotnických zařízení a nástupišť veřejné dopravy.

 

Riegrovy sady součástí vyhlášky?

Tato kritéria způsobují, že míst, kde se smíte alkoholu na veřejnosti napít, se zdá být velmi málo. Nepatří mezi ně ani populární místa, která Pražané vyhledávají pro posezení u skleničky, jako například Riegrovy sady nebo Parukářka.

Podle zastupitelky Prahy 2 Magdaleny Valdmanové (Piráto) navíc selhává vyhláška v samotném záměru: „Hluk na ulicích většinou dělají lidé, kteří se už napili v hospodě a jenom se přesouvají na jiné místo. Ten, kdo bude chtít vyhlášku obejít, si navíc může pořídit lahev s víčkem nebo zátkou. Vyhláška tak dopadne jen na běžné lidi, kteří se ničím neprovinili a nejspíš si ani nebudou vědomi toho, že něco porušují,“ naráží na fakt, že vyhláška míří především na otevřené lahve alkoholu.

Primátor Hřib, který je zároveň uveden jako autor petice, vyhlášku také kritizuje, byť tím jde nejen proti vlastním koaličním partnerům, ale vůbec proti většinovému názoru: „Praha je svobodné město, kde žijí svobodní lidé, a nevidíme jediný důvod, proč by si nemohli udělat po práci piknik v parku na dece s lahví vína. Zákaz otevřených lahví formou vyhlášky je nevhodným plošným zákazem. Jít po ulici s otevřenou plechovkou piva nebo kelímkem burčáku či svařáku přece nemůže být zločin”.

Impuls přišel od lidí

Chabr však problém nezlehčuje tímto směrem.  „Daná vyhláška vznikla na základě požadavků a připomínek ze strany jednotlivých městských částí, které si zde rovněž vyhodnotily konkrétní lokality,” oponuje primátorovi.

„Městské části reagovaly na potřebu zahrnutí těchto míst do protialkoholové vyhlášky na základě stížností občanů, kteří v lokalitě žijí a stěžují si na negativní efekty spjaté s požíváním alkoholu,” uvádí s tím, že pokud taková regulace vzešla od obyvatel hlavního města v konkrétních lokalitách, pak je na místě. Dlužno totiž dodat, že na Parukářku či do Riegrových sadů nemusí mířit jen místní, ale i lidé ze všech koutů Prahy, turisty nevyjímaje.

Na druhou stranu si je Chabr vědom toho, že vyhláška funguje dosud jen krátce. Její skutečný přínos či nevýhody by se tak měly vyhodnocovat v průběhu jejího trvání. „Pakliže existence vyhlášky v současné podobě kýžený efekt nepřináší, má rozhodně smysl otevřít její znění. Osobně nejsem zastáncem velkých restriktivních opatření pro život ve městě, nicméně je nutno brát ohled i na život místních, pokud jsou zasaženi negativními jevy spjatými právě s nekontrolovaným požíváním alkoholu,“ uzavírá radní.

Nové projednání?

Pokud Piráti nasbírají potřebných tisíc podpisů, zastupitelstvo se bude muset k vyhlášce vrátit. Podle jejich slov požadují, aby vzniklo takové řešení, které bude fungovat nejen na papíře, ale i ve skutečnosti.

Video
Video se připravuje ...

Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholu Videohub

Fotogalerie
58 fotografií