Pražský předvolební boj se už naplno rozhořel, současná opozice kritizuje vládnutí primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) hned v několika oblastech. Jednou z nich je i například Portál Pražana (PP), který ODS považuje za předražený a zbytečný, zvláště pak proto, že řada věcí jde vyřešit třeba datovou schránkou. IT a tedy i tento portál má ve své gesci právě primátor, ten ale zásadně odmítá, že by byl PP předražený. 

Zavádí se již zavedené?

 „V době bankovní identity, datových schránek a elektronického podpisu je možné podání standardně vyřídit elektornicky napřímo např. u Pražských služeb nebo jiných městských firem. Pirátská snaha o „Portál Portálů“ prostě nedává smysl. Piráti křičeli, že vyřeší výměnu složitých pražských systémů, ale zůstalo pouze u slibů a zbyly nepotřebné IT hračky a různé „IT piloty“ zadané i firmám z kauzy Dozimetr,“ uvádí zástupce opozice Tomáš Portlík (ODS) 

Primátor to ale vidí zcela jinak. „Na Portálu Pražana postupně stoupá návštěvnost i počet aktivních vstupů, což svědčí právě o tom, že si lidé nechtějí vyřizovat věci e-mailem nebo s elektronickým podpisem, od kterého ustupuje i stát, ale požadují právě takovýto portál ve stylu elektronického bankovnictví,“ uvedl pro Blesk Hřib. „Roste i počet uživatelů. Rekordní návštěvnost byla v září 2021, kdy Portál Pražana navštívilo 18 272  lidí, mimo jiné i  z důvodu žádosti o volební průkaz pro volby do poslanecké sněmovny. Nyní návštěvnost kontinuálně roste a v červnu navštívilo Portál Pražana celkem 10 617 uživatelů," dodává. 

Návštěvnost je jedna věc, počet lidí, kteří portál reálně využili je už jiný. „Od spuštění v říjnu 2020 do konce roku 2021 se zde uskutečnilo pouhých 1880 podání, tedy 125 podání za měsíc," uvádí ODS ve své tiskové zprávě.

Městká firma Operátor ICT

ODS se nelíbí se ani městská firma Operátor ICT, která „najímá drahé IT pracovníky, kteří jsou často loajální k Pirátům a město tak vytváří absurdně předražený a nekvalitní software, místo využití národního e-governmentu (zadarmo) nebo koupě mnohem levnějšího tržního řešení.“

Jenže právě na základě e-govenmentu je Portál Pražana založený. „Zdrojový kód jsme zdarma získali od ministerstva vnitra, tedy e-government jsme využili. Zdrojový kód je stejný jako u Portálu Občana, ale samozřejmě ho bylo třeba upravit a přizpůsobit pro potřeby města,“ říká Hřib.

„V IT šetříme ročně 145 milionů Kč. To je reálný rozdíl výdajů na IT v roce 2018 a 2021. Je to právě díky intenzivnímu využívání služeb městské firmy Operátor ICT, díky které se Praha nedostává do závislosti na komerčních firmách, které pak nemohou Prahu vydírat a navyšovat neúměrně cenu. Určitě nechceme v Praze opakovat odeesácké kauzy typu Open Card, které vznikly právě tímto způsobem,“ uzavřel Primátor.

Fotogalerie
4 fotografie