Na neobvyklý úkaz v Praze upozornil známý designér Maxim Velčovský minulou středu na sociální síti. „Ve vnitrobloku si někdo pořídil kohouta. Furt se tomu kokrhání za ranního rozbřesku musím smát, i když to pro někoho může být k nas*ání.“ 

Pod příspěvkem se hned začaly rojit komentáře, v nichž lidé sdíleli úsměvné i méně legrační příběhy týkající se zvířat a jejich zvukových projevů. „Můj soused má dva pávy. Každý den ve 4:30 začnou ,mňoukat',“ napsala k příspěvku uživatelka Anna. S podobným případem se setkala i Eva: „Kohout za svítání je fajn, ale sousedův pes ve dvě hodiny v noci je peklo. Soused je nahluchlý a pes vydrží štěkat hodiny.“ Uživatele Františka budí brzy ráno zase papoušci. „U mě v Jindřišské ulici,nad restaurací, jediný balkón v prvním patře, naproti... rodina a papoušek.“ 

Rušení nočního klidu?

Podobný případ řešili i v roce 2019 v Prostějově, kde si ve vnitrobloku v jedné z ulic města pořídil tamní obyvatel hejno slepic i s kohoutem. Jeho kokrhání pak budilo lidi ze spaní, ti si začali houfně stěžovat. Prostějovská radnice, kam stížnosti doputovaly, s tím ale tehdy nemohla nic moc dělat - uvedla, že se nejedná o přestupek proti občanskému soužití, a doporučila občanům, aby se pokusili se sousedem domluvit, případně se obrátili na soud.

Případy, kdy obyvatele domu ruší v noci či brzy ráno, v častějších případech štěkající pes nebo v těch ojedinělejších případech kohout či pávi, se podle městské policie nedají považovat za rušení nočního klidu. V takových případech lze maximálně apelovat na dobré sousedské vztahy nebo situaci řešit v rámci domovního řádu. „Dále je možné se v dané věci obrátit na místně příslušný úřad městské části nebo v nejzašším případě pak občanskoprávní cestou,“ řekla pro Blesk.cz Irena Seifertová. 

Rušení nočního klidu lze řešit třemi způsoby, a to domluvou, pokutou až do 10 tisíc korun nebo oznámením správnímu orgánu. „Za rok 2021 jsme v metropoli řešili celkem 7 664 přstupků v soucislosti s rušením nočního klidu a za první č měsíce letošního roku zatím 2 269 těchto přestupků,“ uvedla Seifertová.