Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exprimátor Moskvy Resin v hledáčku FAÚ: Jeho rodina má v Praze byty za 100 milionů!

Autor: red, ČTK - 
31. května 2022
10:20

Finanční analytický úřad (FAÚ) prověřuje majetek ruského poslance, exprimátora Moskvy a Putinova spojence Vladimira Resina. Jeho rodina vlastní v Praze celkem 13 bytů za zhruba 100 milionů korun, poslední dva v novostavbách na Zličíně přitom koupila až v polovině března, po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zjistila Česká televize (ČT).

Resin, který vládl Moskvě krátce na podzim roku 2010, figuruje na všech sankčních seznamech. Jeho rodina v Praze vlastní 13 bytů, ty jsou podle ČT psány na firmu Contract Services s.r.o., v níž jako jednatel vystupuje Resinův vnuk. Ten trvale žije v Izraeli, jako společníci jsou v rejstříku zapsáni i Resinova dcera a zeť. Poslední dva byty přitom firma koupila až v polovině března, tedy necelý měsíc poté, co začala ruská invaze na Ukrajinu. „Nevím, kdo je majitelem bytu, nájem platím převodem,“ řekl nájemník bytu ve Vršovicích, který firma vlastní a kde také oficiálně sídlí, reportérovi s tím, že majitelé tam nejezdí.

Resin se kvůli svým podezřelým majetkovým poměrům do povědomí dostal v roce 2009. Tehdy list Vedomosti zveřejnil fotografie vysokých ruských politiků, kteří nosí drahé hodinky. Ty nejdražší, hodinky DeWitt La Pressy Grande Complication, měl na zápěstí právě Resin. Jejich katalogová cena tehdy překročila milion švýcarských franků, v přepočtu vyšly na více než 17 milionů korun. ČT přitom upozornila, že Resin od 80. let pracoval pouze ve státních službách. Majetek jeho rodiny teď prověřuje FAÚ.

Nové zákony

Premiér Petr Fiala (ODS) koncem března řekl, že vláda chystá změnu zákonů, aby mohl být postup proti lidem a firmám ze sankčních seznamů razantnější a efektivnější. Nové zákony by měly řešit i konfiskaci majetku, což žádá také Ukrajina. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že prvotní seznamy majetku Rusů ze sankčních seznamů v Česku se kontrolují a aktualizují. „V prvním kole se jedná o seznamy, kde je právní vztah k tomu majetku prokazatelný, ale je tu celá řada majetků, které jsou drženy přes různé offshorové společnosti a bílé koně,“ podotkl.

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa