Centrum Palmovka bylo původně navržené jako nová radnice městské části Praha 8, která sídlí ve více než deseti budovách. Její stavba byla zahájena v roce 2014 a kromě radnice měla také nabídnout prostory pro obchodní centrum či kanceláře. V roce 2015 byla ale stavba centra za více než miliardu korun kvůli sporu s dodavatelem stavebních prací zastavena a doposud nepokračuje.

Ožije celá čtvrť

Magistrát se proto s Prahou 8 dohodli na převedení vlastnictví na město a připravili vizi dalšího rozvoje. „Řekli jsme si, že se nebudeme dívat dozadu, ale dopředu a po dvou letech práce jsme dohodli převod na hlavní město Prahu, bez toho bychom tady neseděli a pouze četli články o tom, že centrum chátrá,“ uvedl na tiskové konferenci Petr Hlaváček. Prostřednictvím Pražské developerské společnosti chce objekt dostavět a oživit tím nejen samotné centrum, ale celé jeho okolí. Zdůraznil, že „město vnímá toto území jako celek, proto zde má vzniknout městská čtvrť se školou, školkou, muzeem vesmíru, parkem i obnoveným nádražím“.

V současnosti se připravuje projektová příprava pro zahájení první etapy stavebních prací, které mají zajistit, aby budova dále nechátrala. Letos má být vyhlášeno výběrové řízení na projektanta a dodavatele první etapy dostavby, která by mohla začít příští rok. „Přesný odhad ceny dostavby dneska asi neumí nikdo říct zodpovědně. Stoprocentně to bude řádově ve velmi vysokých stovkách milionů až miliardě," řekl ředitel PDS Petr Urbánek. Dokončená by stavba mohla být v roce 2025.

EUSPu nám závidí!

Agentura EUSPA, která se do loňska jmenovala Agentura pro navigační systém GSA, sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus. Její současné sídlo nabízí zázemí pro zhruba 350 lidí, přičemž už teď je jasné, že výhledově bude potřebovat minimálně dalších 200 míst pro pracovníky, během následujících deseti let by v ní potom mohlo pracovat dokonce až 1000 lidí. O to, aby EUSPA sídlila v jejich zemi, mají zájem téměř všechny evropské státy v čele s Francií a Španělskem. To, že díky novému projektu Centra Palmovka bude moct EUSPA zůstat v Česku, je tedy oboustranně výhodné.

Fotogalerie
13 fotografií