V kioscích získají Ukrajinci informace od dobrovolníků, kteří jim pomohou s orientací ve městě a poradí jim, kam se obracet s jejich potřebami. V prvotní fázi budou kiosky otevřeny od 10:00 do 22:00, přičemž otevírací doba se může prodloužit podle aktuální situace. Na místě budou informační letáky jak v češtině, tak v ukrajinštině. Další kiosky by mohly přibýt na strategických místech v hlavním městě podle potřeby, napsal Hofman.

V letácích, které magistrát připravil, jsou kontakty na ministerstvo vnitra, Charitu ČR, Integrační centrum Praha či ukrajinské velvyslanectví. Obsahují také informaci, že s biometrickým pasem mohou Ukrajinci pobývat v Česku 90 dní, musí se ale registrovat na policii a vyřídit si zdravotní pojištění. Další pobyt musí řešit přes vnitro.

Asistenční centrum pomoci, které bude sídlit v objektu knihovny na Mariánském náměstí, zajistí Ukrajincům ubytování, sociální a zdravotní pomoc. Budou v něm pracovat zástupci složek integrovaného záchranného systému, ale například i pojišťoven a dalších institucí.

Praha má v tuto chvíli pro uprchlíky z Ukrajiny připravených zhruba 3000 lůžek. Zástupci magistrátu zároveň vytipovávají další místa v ubytovnách i dalších objektech. Volné prostory může nabízet i veřejnost, a to prostřednictvím formuláře. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) apeloval na Pražany, aby projevili vstřícnost a toleranci jak samotným Ukrajincům, tak i ruským rodinám, které žijí v Praze dlouhodobě a distancují se od současné ruské politiky.

Fotogalerie
20 fotografií