Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zkáza největšího letadla světa: Ruské jednotky zničily ukrajinský sen, letoun Mrija

Autor: rix, ČTK - 
27. února 2022
17:35

Ruské jednotky na letišti Gostolem poblíž Kyjeva zničily dosud největší letadlo světa Antonov An-225 Mrija. Šlo o jediný vyrobený exemplář schopný letu. Smutnou zprávu potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. 

„Byl to největší letoun světa,“ uvedl Kuleba na twitteru. „Zničili nám naší Mriju, ale nikdy nezničí náš sen o svobodném a demokratickém státě. Zvítězíme,“ dodal ukrajinský politik a diplomat. 

Zprávu potvrdil i ukrajinský novinář Illia Ponomarenko. „Ruské jednotky zničily Mriju, která byla zaparkována spolu s dalšími letouny společnosti Antonov na letišti Gostomel,“ popsal. Samotná společnost Antonov uvedla, že letoun byl po prvním útoku na letiště ještě v celku. Už tehdy se šířily zkazky o jeho zničení. K tomu ale došlo až v neděli. 

Tento šestimotorový obr byl kvůli přepravě nákladů několikrát i Česku. Poprvé v roce 1989, když se vracel s raketoplánem Buran připevněným k trupu z letecké přehlídky v Paříži. Stroj, jehož jméno ukrajinsky znamená sen, byl nejdelším a zároveň nejtěžším letounem, jaký kdy byl zkonstruován. Měl délku 84 metrů a rozpětí křídel činí 88,4 metru. Samotný letoun vážil 250 tun a jeho maximální vzletová hmotnost, tedy včetně nákladu a paliva, činila 640 tun. 

Navržen byl pro přepravu sovětského raketoplánu a části nosné rakety, vyroben byl pouze jediný stroj. Druhý rozestavěný kus už nebyl dokončen.

Video  Titán dorazil do Česka. V Praze přistál Antonov An-225  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa