Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Putine, jsi vrah! Tisíce lidí demonstrovaly v Brně proti válce

Autor: mm - 
27. února 2022
16:12

Jednoznačnou podporu Ukrajině vyjádřili protestující na Dominikánském náměstí, kteří se shromáždili před brněnskou novou radnicí, na níž vlaje žlutomodrá vlajka. Po ukrajinské hymně, která demonstraci zakončila, tleskaly a skandovaly tisíce lidí. Volaly „Svobodu Ukrajině!“

Mezi účastníky byly rodiny s dětmi, staříci o berlích, studenti i Ukrajinci, ale také Rusové odsuzující invazi. „Mám ruské občanství, ale můj tatínek a babička pochází z Ukrajiny. Studuji v Brně a přátelím se tady právě s mnoha Ukrajinci. Válku si nepřeji a chci vyjádřit Ukrajině podporu, proto jsem přišel demonstrovat za svobodu,“ říká Rus Artem, který na Masarykově univerzitě studuje archeologii.

Video  Putine, jsi vrah! Tisíce lidí demonstrovaly v Brně proti válce.  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

Putin je pán zla

Ukrajinské vlajky, stužky na klopách. Dominikánské náměstí nestačilo svou velikostí pojmout všechny účastníky. „Na náměstí se sešlo asi pět tisíc lidí. Přelévali se až do vedlejších ulic, například Veselé nebo Panenské ulice. Demonstrace byla pokojná, ale řečníky podporovali lidé velmi častým a hlasitým potleskem,“ řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. 

Na transparentech se objevoval nejčastěji text „vrah Putin“ a také protiválečné výzvy. Nápisy nebyly jen v češtině, ale také v ukrajinštině a angličtině. Brněnská primátorka Markéta Vaňková přirovnala Putina k Voldemortovi, což je zloduch z populárních knih o kouzelníku Harrym Potterovi. Vaňková ruského prezidenta označila za „pána zla“. „Nic ho neopravňuje k tomu, aby obsadil suverénní stát,“ zdůraznila primátorka.

Ubytování uprchlíků a sbírka

Primátorka připomněla, že na Ukrajině trpí také děti. „Jako matka dvou dětí si nedovedu představit, že bych se ocitla v podobné situaci, jaké čelí lidé na Ukrajině, a to zejména v bombardovaných městech a pohraničí. Je naší povinností bojovat za demokracii, snažit se zastavit agresi, a především pomoci těm, kteří to potřebují,“ dodala Vaňková.

Brno nabízí uprchlíkům finanční pomoc i ubytování. Lidé se mohou obrátit na telefonické linky 516 410 668 a 737 234 078, které provozuje město Brno ve spolupráci s Diecézní charitou Brno. Pro darování peněz je možné využít již aktivovanou humanitární sbírku Diecézní charity ČR. Číslo účtu je 55660022/0800, variabilní symbol 104.

Video se připravuje ...
Další videa