Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Wagnerovi žoldáci na Ukrajině: Ruští vrazi mají prsty nejen v masakru v Buči

Autor: tsv - 
25. dubna 2022
05:00

Rusko na Ukrajinu poslalo tisíce žoldnéřů z obávané Wagnerovy skupiny, ani těmto zkušeným vrahům se ale na bojišti nedaří tak, jak bylo původně očekáváno. Ukrajinské obranné složky dosud údajně zabily tři tisíce z osmi tisíc členů skupiny, informoval výkonný ředitel nizozemského investigativního portálu Bellingcat Christo Grozev. Podle něj se do invaze zapojilo překvapivé množství „nevojáků“, ruskou ofenzivu podporují bojovníci ze Sýrie, Libye i ze soukromých armád prezidenta Vladimira Putina.

Wagnerova skupina je nejpočetnějším uskupením ruských žoldáků. Operuje v zájmu Putina a ruského vedení a zároveň slouží jako jakási právní ochrana před trestní odpovědností státníků. Ty v případě potenciálního obvinění chrání možnost hodnověrného popření, tedy odmítnutí daného obvinění kvůli nedostatečným důkazům. Rusko mělo podle Grozeva vyslat na bojiště více než 8 000 žoldnéřů Wagnerovy skupiny, 3 000 z nich během invaze přišlo o život. Důkazy o jejich vyslání a smrti podal Grozev britskému Výboru pro zahraniční věci.

Podle informací věrohodného zdroje uvnitř skupiny je počet žoldáků bojujících po boku armády „mnohem vyšší“, než se očekávalo, uvedl Grozev. Ještě před počátkem invaze poslalo Rusko 200 členů Wagnerovy skupiny do Kyjeva, kde měli za úkol najít a zavraždit několik politiků, jejich mise ale selhala. Mají pověst násilníků a v minulosti spáchali několik válečných zločinů (například během konfliktu v Sýrii), několik žoldáků se v březnu zúčastnilo mimo jiné masakru v ukrajinské Buči, píše server DailyMail.

Zabíjení jako koníček

Grozev se odkázal na jednoho z členů skupiny, podle něhož se k uskupení často přidávají sociopaté, kteří zabíjejí pro radost. „Řekl, že asi 10 až 15 procent z nich jsou sociopaté, lidé, kteří tam jsou jen proto, že chtějí zabíjet. Jsou krvežízniví, nejsou to pouzí závisláci na adrenalinu,“ řekl Grozev před britským výborem.

„Když se zaměříme na Buču a další města, vidíme tam stejné vzorce jako ty, které jsme viděli v Sýrii, kde vyslýchali a mučili lidi a usekávali jim hlavy,“ konstatoval profesor z americké Národní univerzity obrany Sean McFate. Podle něj Západ dosud hrozbu ruských žoldáků nebral na příliš velkou váhu a ani nijak nesledoval jejich pohyb. „To povzbudilo Rusko k tomu, aby tuto strategii používali k národní expanzi a v rámci národních zájmů. Jejich pohyb jsme nesledovali dostatečně dobře, považujeme je za levné zloduchy z Hollywoodu, ale těmi popravdě nejsou,“ varoval.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Kompletní online

Počet je mnohem vyšší

Západem uvalené sankce postihly kromě dalších ruských oligarchů i samotného šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina přezdívaného „Putinův šéfkuchař“. Podle McFata by přitom potrestání jednotlivých členů skupiny představovalo mnohem efektivnější řešení. Žoldnéři rádi cestují s rodinami do zahraničí, kde snadno šíří nebezpečné dezinformace. „Kdybychom těmto lidem zakázali mezinárodní cesty, alespoň do západního světa, mělo by to mnohem větší dopad než jedna další sankce na Prigožinovu hlavu,“ uvedl.

„Putinův šéfkuchař“ se teď údajně vyskytuje na území východoukrajinského Donbasu, kde dohlíží nad válečnými operacemi, sám přitom žádné zkušenosti z války nemá. „Prigožin, který nemá žádné armádní zkušenosti a je spíš finančníkem a organizátorem Wagnerovy skupiny než jejím vojenským velitelem, teď pravděpodobně v Donbasu dohlíží nad náborem a financováním operací skupiny,“ informoval americký Institut pro studium války.

Podle Ramiho Abdurrahmana, ředitele Syrské observatoře pro lidská práva, Grozev počet vyslaných žoldáků drasticky podcenil. Invaze na Ukrajinu se účastní přes 18 tisíc členů Wagnerovy skupiny, uvedl a dodal, že se k nim přidalo ještě 700 bojovníků ze syrské brigády.

Video  Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa