Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putin tvrdil, že brance na Ukrajinu posílat nebudou. Moskva přiznala jejich nasazení

Autor: ČTK - 
9. března 2022
21:33

Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že invaze na Ukrajinu se účastní také branci a že někteří tam padli do zajetí. Prezident Vladimir Putin přítomnost odvedenců na Ukrajině podle tiskových agentur popřel a uvedl, že bojů se účastní pouze profesionální vojáci, kteří mají podepsanou smlouvu s ruskou armádou. Kreml slíbil potrestat ty, kteří odvedence na Ukrajinu vyslali.

„Bohužel bylo odhaleno několik skutečností o přítomnosti branců v jednotkách ruských ozbrojených sil, které se účastní speciální vojenské operace na území Ukrajiny. Prakticky všichni tito vojáci už byli staženi na ruské území,“ citovala agentura Interfax mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Speciální operací označují ruské úřady invazi na Ukrajinu.

Konašenkov také uvedl, že „jedna z jednotek plnících logistické úkoly“ byla napadena a několik vojáků, včetně branců, bylo zajato. „V současné době jsou přijímána vyčerpávající opatření, aby se zabránilo odesílání branců do bojových oblastí a aby byli zajatí vojáci propuštěni,“ dodal.

Putin v úterý uvedl, že branci na Ukrajinu posíláni nebudou. „V bojových operacích nejsou a nebudou žádní vojáci vykonávající povinnou vojenskou službu. Nedojde ani k dodatečnému povolání záložníků,“ řekl. Ruské zákony nasazení branců v boji zakazují.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes podle ruskojazyčné verze stanice BBC uvedl, že všichni velitelé jednotek dostali kategoricky nařízeno nevysílat brance k plnění jakýchkoliv úkolů na Ukrajině. Vojenská prokuratura podle Peskova dostala podklady pro možné potrestání odpovědných osob, které směrnici prezidenta Putina neplnily.

Válka Rusko vs. Ukrajina
22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Senátorku vyzvali k odstoupení

Ruská senátorka Ljudmila Narusovová minulý týden při parlamentní diskusi řekla, že podle jejích informací z jedné stočlenné roty ruské armády přežili boje na Ukrajině pouzí čtyři branci. Ti byli donuceni podepsat smlouvu s armádou, anebo ji někdo podepsal za ně.

V reakci na tuto kritiku vznikla v sibiřské autonomní Tuvské republice, kterou senátorka v parlamentu zastupuje, iniciativní skupina. Ta Narusovovou vyzvala, aby „přestala s provokacemi, nebo se vzdala mandátu“, uvedl server Vzgljad.

„Paní Narusovová se pohodlně zařídila, má všechna privilegia, výhody a úlevy. V Tuvě se ani neukáže. Jako senátorka má tu drzost vystupovat naším jménem. Takové pravomoci jsme jí nedali,“ praví se ve výzvě skupiny. „Zatímco ničemové lžou, vojáci umírají,“ stálo na transparentu jednoho z členů, zatímco další vzkazoval, že „Tuva nepotřebuje fejkovou senátorku“.

Server v této souvislosti připomněl, že prezident Putin minulý týden podepsal zákon, podle něhož hrozí až 15 let vězení za lživé zprávy o ozbrojených silách.

Video  Blesk Podcast: Malé děti si válku ponesou dlouho, říká ukrajinská psycholožka  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa