Koncerty ve Valdštejnské zahradě jsou několikaletou letní akcí pražských symfoniků. Každoročně se zahrada rozezní melodiemi, ať už více či méně známými, které jsou určeny milovníkům klasické hudby i všem ostatním, kteří mají chuť si poslechnout živý orchestr v netradičním prostředí.

Tyto koncerty jsou také méně formální než třeba v Rudolfinu, proto si je mohou užít i ti, kteří mají v oblibě vážnou hudbu, ale neholdují večerním róbám. Takže zatímco v koncertních síních musí člověk "spořádaně" usenou na své místo ve vhodném oděvu, ve Valdštejnské zahradě, která je součástí Senátu České republiky, lidé posedávají na dekách a v pohodlí si vychutnávají líbeznou hudbu Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů nebo hudbu z filmových pláten jako je Tenkrát na Západě, Obchod na korze nebo Spalovač mrtvol.

Dlouhá tradice

FOK vystoupil ve Valdštejnské zahradě poprvé 21. května 1949 s dirigentem Václavem Smetáčkem. Koncerty v tomto areálu patřily v 50. a 60. letech k letním povinnostem orchestru. O jednom z nich napsal povídku Prokopnutý buben Bohumil Hrabal. Tradici se podařilo obnovit v roce 2014..

FOK zahájí svou 88. sezonu 21. a 22. září v Obecním domě koncerty k zahájení českého předsednictví v Radě Evropské unie. Pod vedením svého šéfdirigenta Tomáše Braunera mimo jiné nabídne Devátou symfonii s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena. Program sezony podle ředitele FOK Daniela Sobotky spojuje myšlenka hudby jako jistoty v nejisté době. Po dvou letech pandemie čeká orchestr zahraniční turné a představí i nový Velikonoční festival.

Video
Video se připravuje ...

Pražský symfonický orchestr zahájil 88. sezónu koncertem ve Valdštejnské zahradě David Malík

Fotogalerie
21 fotografií