Nejprve se začaly objevovat na zahrádkách restaurací a kaváren, které chtěly prodloužit venkovní sezonu, ale v současné době si může ohřívač na terasu pořídit každý. Na výběr máte mezi plynovými a elektrickými, další rozdíly jsou ve velikosti, výkonu a způsobu jejich umístění (stojící, stolní, nástěnný či závěsný).Klíčovým kritériem pro výběr přenosného vytápění je pak vždy velikost vytápěného prostoru,“ zdůrazňuje Zlatko Slebodník, odborník z oddělení elektro projektových marketů Hornbach.

Autor: iStock

Elektřina nebo plyn?

Důležitým rozhodnutím při výběru je, jakým zdrojem chcete venku topit. „Plynová topidla ve tvaru stojací lampy nebo plynových kamen či krbů jsou vhodná do exteriéru nebo pouze do dobře odvětraných místností. Ideální jsou pro terasy, balkony, posezení na zahradě i pod pergolu či do otevřených altánů,“ doporučuje odborník. Jejich velkou výhodou je, že nemusíte mít po ruce přívod elektřiny. Obvykle se využívají desetikilogramové propanbutanové láhve, které jsou běžně k dostání v hobbymarketech nebo u čerpacích stanic. Vysoké hmotnosti se ale nemusíte bát, protože většina modelů je opatřena kolečky. Spotřebují přibližně 0,5 kg plynu za hodinu a dokážou hřát až do vzdálenosti 9 metrů.

Výhodou elektrických ohřívačů je, že se mohou využívat i v uzavřených prostorech. Jejich příkon se zpravidla pohybuje mezi 500 a 2000 W a vytopí až 15 metrů čtverečních. Máte-li obavu z vysokých účtů za energie, vsaďte na karbonové elektrické zářiče. Vyznačují se vysokou účinností až 98 % a dlouhou životností. Elektrické ohřívače lze zapojit do klasické zásuvky na 230 V, ale pokud je používáte venku, počítejte s tím, že musejí mít krytí alespoň IP44.

Autor: iStock

Kam je umístit?

  • Terasové ohřívače šíří teplo sáláním. To znamená, že neohřívají vzduch, ale objekty v dosahu záření. Umísťujte je tedy tak, aby mezi nimi a vaším venkovním sezením nestála žádná překážka.
  • U sloupových plynových infrazářičů lze často naklánět stříšku nad hořákem a tím teplo směrovat.
  • Elektrické ohřívače pak seženete i v nástěnném či závěsném provedení, takže je můžete umístit, kam potřebujete, aniž by vám překážely na zemi. Není možné je ale přenášet.
  • Setkáte se i se stolními modely, které mají ovšem mnohem nižší výkon i dosah.

Zajímá vás, jaké praktické funkce ohřívače nabízí? Vice se dočtete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení, který zakoupíte v každé trafice. Můžete si ho objednat i online s poštovným zdarma v našem iKiosku!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 09/2022 Czech News Center