Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Postavte si pec na pizzu! Máme pro vás návod krok za krokem i skvělé recepty k vyzkoušení

/
  • (istock.cz)
    25. srpna 2022 ● 06:00

    Pizza patří mezi velmi oblíbená jídla. Zapomeňte na mraženou a vychutnej si takovou, která bude chutnat jako v italské restauraci. Onu jedinečnou chuť a správnou křupavost má na svědomí hliněná pec. Vyzkoušejte technologii s tisíciletou tradicí a postavte si pec vlastníma rukama. Třeba ze skládačky. 

  • 1.

    Kam s ní?

    Autor: istock.cz

    Před stavbou pece si důkladně promyslete, kam ji umístíte. Měla by být dobře přístupná, zároveň nepřekážet. Myslete na to, aby kouř neobtěžoval sousedy. Pec může stát samostatně nebo jako součást letní kuchyně, kde bývá napojena na stejný komín jako gril a udírna. Samotné tělo pece postavte na pořádný podstavec, abyste mohli snadno manipulovat s jídlem. Vyšší podstavec je také bezpečnější. Sokl je možné vybudovat z různých materiálů. Nespletete se, pokud sáhnete po cihlách, kamenech nebo omítnutých tvarovkách. Tradiční hliněná pec má jádro z hlíny a celá je postavená ze směsi hlíny a písku. Další izolační vrstvy se pak nanáší z materiálu zvaného cob. Jedná se o směs jílu, slámy a písku. Směs musí být bez hrudek a vyžaduje trpělivé zpracování, až na závěr se přidá sláma. Ideální konzistence připomíná plastelínu. Vstup do pece je zpravidla vyzděn cihlami. 

  • 2.

    Nejlepší materiály 

    Autor: istock.cz

    Jednodušší je na stavbu použít šamotové cihly. Vnější obezdívka může být zhotovena z nenasákavých materiálů (cihly nebo kámen). Pec má obdélníkový půdorys, do delší stěny budou vsazena popelová dvířka a k protilehlé delší stěně bude přiléhat komín (světlost 20 x 20 cm) s komínovými dvířky. Práci na komínu si můžete ušetřit tím, že koupíte již hotový korpus nebo komín můžete „uplácat“ z hlíny na připravenou formu. Dno komína zhotovte ze šamotové cihly a betonové mazaniny. Kouřovod si nechte vyrobit z ocelového nebo nerezového plechu, včetně komínové klapky a uzavíratelných čisticích otvorů. Komín dozděte do patřičné výšky a zakončete ho stříškou proti dešti. Výhodou ručně vyrobené pece je, že ji můžete podle fantazie různě dekorovat, ať už kamínky, mozaikou nebo reliéfy. 

  • 3.

    Důkladné zatápění 

    Autor: istock.cz

    Předky prověřená technologie pečení spočívá v důkladném rozehřátí celého topného tělesa. Rozhodně se nejedná o záležitost několika desítek minut, takže musíte počítat s tím, že pečení ve venkovní peci je zábava va na několik hodin. Při zatápění postupujte tak, že pec ne nejprve důkladně vyčistíte a vymetete. Na zatápění budete potřebovat drobnější třísky, na samotné topení pak špalíky z dobře vyschlého tvrdého nebo smrkového dřeva s minimem smůly. Rozdělejte oheň a pravidelně přikládejte tak, aby na dně pece vznikla hořící vrstva. Není přitom cílem rozdělat velký oheň, ale konstantním dlouhým prohříváním rozpálit celou hmotu pece na 220 až 250 stupňů. V průměru to může trvat tak tři hodiny. Pro lepší orientaci můžete do vnitřní části pece umístit teploměr. 

  • 4.

    Římský hrnec a spol. 

    Autor: istock.cz

    Když dosáhnete potřebné teploty, rozhrňte uhlíky do stran a vytvořte z nich souvislou plochu. Pro zapékání pokrmů je pak ideální použít hliněnou nádobu typu římský hrnec, manipulaci s pizzou nebo chlebem vám usnadní šamotová deska, na kterou je umístíte, a po upečení je jednoduše vyjmete. Některé pece jsou opatřené ještě částí, kam se dá přikládat i během pečení, aby nedošlo k poklesu teplot.  To se dá využít při přípravě větších kusů masa. Když do pece nainstalujete také rošt nebo rožeň, maso získá díky tomu jedinečnou chuť a zároveň bude šťavnaté. 

     

    Náš TIP!  Pokud si na stavbu netroufáte, můžete si koupit hotové těleso pece i s klenbou. Vy se pak postaráte pouze o usazení korpusu na vhodný základ a provedete jen dokončovací, kosmetické práce. Více na zahradnipece.cz.

     

  • 5.

    Domácí pizza s rajčaty a bazalkou

    Autor: istock.cz

    Těsto na pizzu připravíte během chvilky. Chuťové kombinace už jsou jen na vás. 

     

    S RAJČATY A BAZALKOU 

    POTŘEBUJETE (NA 2 PIZZY): 

    • 500 g hladké mouky
    • 300 ml vody
    • 2 sáčky sušeného droždí
    • 2 lžičky soli
    • 1 lžičku cukru
    • 3 lžíce olivového oleje

     

    NA NÁPLŇ:

    • 6 lžic rajčatového protlaku
    • 1 snítku bazalky
    • 4 mozzarelly
    • 1 stroužek česneku
    • sůl, pepř 

     

    POSTUP: 

    Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, cukr a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek. Mezitím nasypte do mísy mouku se solí. Přidejte olej a vmíchejte kvásek. Vše důkladně propracujte. Pak nechte přikryté utěrkou kynout na teplém místě. Mezitím dejte do misky protlak. Přidejte prolisovaný česnek a směs osolte a opepřete. Vykynuté těsto rozdělte na 2 části a vyválejte 2 pizzy. Potřete je protlakem, přidejte natrhanou mozzarellu, lístky bazalky a pečte na 200 °C 15 až 20 minut. 

  • 6.

    Domácí salámová pizza

    Autor: istock.cz

    POTŘEBUJETE (NA 2 PIZZY): 

    • 1 dávku těsta z 1. receptu
    • 150 g loupaných rajčat z konzervy
    • 2 lžíce rajčatového protlaku
    • 1 lžičku cukru
    • olivový olej
    • 1 lžičky sušeného česneku
    • sůl, pepř
    • 1 lžičku sušeného tymiánu
    • 300 g mini mozzarell
    • 200 g paprikového salámu 

     

    POSTUP: 

    Rajčata smíchejte s protlakem, solí, cukrem, česnekem, tymiánem, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte. Těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte je na pizzu. Potřete rajčatovou směsí. Pak přidejte kuličky mozzarelly, salám a nakonec vše zakápněte olejem. Pizzu pečte na 200 °C 15 až 20 minut. 

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy