Naše desatero doporučení neberte jako návod, který byste měli následovat krok za krokem. Všechny tyto záležitosti je potřeba promyslet naráz ještě před tím, než stavbu zahradní kuchyně naplno rozjedete.

1) UJASNĚTE SI UMÍSTĚNÍ

Stejně jako u všech staveb přichází první na řadu otázka umístění. Kde bude vaše zahradní kuchyně stát? Doporučujeme ji umístit do centra dění. Máte-li bazén, snažte se kuchyň situovat k němu, protože letní grilování a koupání k sobě prostě patří. Z hlediska orientace zase doporučujeme kuchyň natočit otevřeným prostorem směrem na jih tak, aby byla dobře prosvětlená. To platí v případě zastřešené kuchyně. Pokud plánujete kuchyň nezastřešenou, tedy odkrytou, pak myslete na to, aby na vás celý den nepražilo.

2) ZVOLTE VELIKOST

Velikost kuchyně je stěžejní pro to, zda se budete muset vydat na stavební úřad pro povolení. Stavby do rozlohy 25 metrů čtverečních stavebnímu povolení nepodléhají. Pokud ale budete chtít zahradní kuchyň pojmout velkolepě, do této velikosti se nevejdete. Jste-li ale skromnější, můžete si zahradní kuchyň pořídit i ve formě mobilních dílů, které můžete na zahradě libovolně posouvat.

3) MĚJTE ROZPOČET

Vše samozřejmě souvisí i s tím, jaký máte rozpočet. Na rovinu je potřeba říct, že zahradní kuchyň není levná záležitost. Můžeme tedy říct, že pokud nebudete šetřit ani rozhazovat, vyjde vás asi na 150 000 korun. Cena samozřejmě závisí na provedení, použitém materiálu, ale i na množství a typu spotřebičů.

4) ZVAŽTE STŘECHU

Rozhodnutí, zda si nad zahradní kuchyní postavíte střechu nebo pergolu, je v podstatě zásadní pro to, jak budete v budoucnu kuchyň používat. Rozhodnete-li se střechu nestavět, rozhodně musíte pro zhotovení kuchyně volit odolný materiál, třeba žulu nebo pískovec. Zahradu tím pádem necháte více dýchat, ale celkově si snížíte komfort při užívání venkovní kuchyně. Budete ji muset více udržovat a budete i více bojovat s přímým sluncem nebo deštěm. Pohodová grilovačka pod střechou, za teplého letního deště – to zní lákavě, nemyslíte? Doporučujeme přístřešek postavit.

5) KDO BUDE STAVĚT?

Další zásadní rozhodnutí je pak to, zda se dáte do práce sami, nebo zda si najmete firmu. Rozhodnutí by se mělo odvíjet nejen od vašich finančních možností, ale především od vaší zručnosti a zkušenosti. A rovněž od typu materiálu, který zvolíte, neboť kameny budete jako amatér opracovávat těžko.

6) NAČRTNĚTE PLÁNEK

Ať už budete stavět sami nebo si najmete profesionály, v obou případech byste si měli s pomocí čtverečkovaného papíru vytvořit plánek kuchyně. Ten buď dáte jako zadání odborníkům, kteří budou kuchyň stavět, nebo bude sloužit vám. Je to vodítko pro mnoho účelů – od představy o velikosti kuchyně přes vytvoření seznamu potřebného materiálu až po naplánování postupu prací.

7) MLUVTE SE SOUSEDY

Nezapomeňte ani na sousedy. Rozhodně byste je měli o svém záměru informovat a zeptat se jich na názor. Ne každý je ochotný snášet hlahol, který se při letních grilovačkách rozléhá do okolí. Nebo kouř z komína, který občas může jít nešťastně rovnou do okna... A vyloženě povinnost získat od nich souhlas máte v případě, že zahradní kuchyně bude stát méně než dva metry od hranice vašich pozemků.

8) VYBERTE MATERIÁL

U luxusnějších variant zahradních kuchyní se na desku velmi často používá žula. Tělo kuchyně se zase často zhotovuje z břidlice nebo dlažby. Ale materiálů, z nichž si můžete vybírat, je dnes už nepřeberné množství, takže si můžete zvolit i minimalističtější provedení, převážně z nerezu.

9) JAK NA SPOTŘEBIČE?

Bude vám stačit krb, nebo budete chtít do těla kuchyně vestavět rovnou i udírnu, gril, sporák, lednici a myčku? Vše je možné. Důležité je si však vše rozmyslet předem, protože se zahradní kuchyní z kamene (což je obecně nejpoužívanější materiál) už pak jen velmi těžko budete hýbat. Mezi nejčastější provedení patří to, kde je vedle krbu v kuchyni zabudována i udírna a třeba ještě plotna nebo litinová trouba. Pamatujte také na dostatek elektrických zásuvek.

10) DEJTE SE DO PRÁCE

Když už máte vše rozmyšleno, schváleno i nakoupeno, můžete začít stavět. Minimalistické mobilní provedení kuchyně můžete umístit klidně i na nezpevněný povrch, ale velkolepější varianta už si bude žádat základ na betonové desce.

Elektrické zásuvky, stejně jako osvětlení, musí být zhotoveny ve voděodolném provedení.

Odborník radí

Tomáš Hrdina, specialista na zahradní kuchyně Při umístění kuchyně se snažte zakrýt výhled k sousedům, aby pro vás vznikla relaxační zóna. A myslete i na to, kudy foukají studené větry, aby vám do kuchyně nefoukalo.

Ideální nábytek do vaší zahradní kuchyně pořídíte na našem Blesk Bazaru.

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Zakoupíte ve všech trafikách nebo z pohodlí domova na www.ikiosek.cz. Poštovné je zdarma!

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z časopisu Blesk Hobby 06/2022. Czech News Center