Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stanové městečko pro uprchlíky vyrostlo přes noc v Troji. 10 stanů pro 150 lidí, podívejte se

Aktualizováno -
12. května 2022
14:04
Autor: pom, ČTK - 
12. května 2022
09:15

Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky vyrostlo v noci na čtvrtek v pražské Troji - na pokyn ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ho tam vystavěli hasiči. Na místě je celkem deset stanů, které pojmou dohromady 150 lidí, jídelna, sprchy i záchody. První uprchlíci z Ukrajiny by se do něj mohli začít přesouvat ve čtvrtek večer nebo nejpozději v pátek, uvedl Nikola Taragoš, ředitel organizace Romodrom, která se bude na provozu městečka podílet. Městečko stojí na stejném místě, kde magistrát v minulosti vybudoval stanové městečko pro lidi bez domova, kteří byli v karanténě kvůli covidu.

„Teď bude porada na krizovém štábu a z ní se odvine, kdy přesně se budou navážet první uživatelé stanového městečka. Odhad je, že by to mohlo být dnes, nejpozději zítra,“ řekl Taragoš. Očekává, že na krizovém štábu bude představen někdo, kdo bude řídit provoz na místě. „My jako neziskové organizace a další participanti bychom se měli postarat o práci s těmi lidmi,“ doplnil. Vedle magistrátu a Správy uprchlických zařízení by mohly v místě podle Taragoše působit také zástupci červeného kříže a organizace RomPraha.

Hlavní město nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí, u kterých není jasné, zda mají nárok na dočasnou ochranu v Česku, tedy jestli nemají vedle ukrajinského i maďarské občanství. „Uprchlíci jsou v místech, které běžní cestující nepotřebují využívat. Takže se s nimi nepotkají, pokud nejsou zrovna mimo tyto prostory,“ říká Dušan Kavenda, mluvčí Správy železnic, pod které budova patří.

Uprchlíkům je navíc k dispozici stojící vlak, kde mohou přespávat. V sále Fantovy budovy hlavního nádraží je nyní pro uprchlíky 70 lůžek, které poskytla Správa železnic, dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Všechny kapacity jsou ale často naplněny

Stanové městečko se v Troji začalo stavět ve středu kolem osmé večer, během noci bylo vše postaveno. „Stany o rozměrech 6 x 9 metrů jsou vybaveny lůžky pro 150 osob, městečko má sociální zázemí. Stanů je deset, vybudovali jsme i jídelny pro výdej stravy, sprchy a toalety,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka s tím, že stany lze v případě potřeby také vytápět. 

Energetici stanové městečko připojili k odpadu a vodě. „Městečko bude zajišťovat magistrát spolu se Správou uprchlických zařízení. Podílet se bude Romodrom i další romské organizace,“ dodal Kavka. „Je předpoklad, že tady bude asi nejvíce romských uprchlíků,“ uvedl.

Hasiči by podle středečního vyjádření mluvčího mohli zajišťovat dopravu uprchlíků. „Stejně, jako jsme vozili uprchlíky z hlavního nádraží do asistenčního centra KACPU,“ řekl Kavka.  

Kapacity došly

Praha už nemá volné kapacity pro ubytování běženců. „Z pohledu Prahy to mělo být až nejkrajnější řešení této situace, ale bohužel kapacity Prahy již došly. Na omezené kapacity Prahy upozorňuji vládu několik měsíců a včera jsem se obrátil dopisem přímo na premiéra (Petra) Fialu. Azylová a migrační politika je záležitostí státu, nikoliv krajů,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Hřib již v úterý uvedl, že Praze hrozí kvůli přetíženosti kolaps a uzavření centra pro uprchlíky ve Vysočanech.

Video  Levnější benzin na 4 měsíce! Rakušan o uprchlících, a Kuchařová o nevěře exmanžela  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa