„Dirigent Guggeis, který zastoupí Barenboima, patří k velkým nadějím německé scény. Mladé umělce tak bude dnes večer dirigovat mladý dirigent,“ řekl ČTK ředitel Pražského jara Roman Bělor. Guggeis ve svých osmadvaceti letech bude jedním z nejmladších dirigentů, kteří vedli úvodní koncert Pražského jara. Ve stejném věku v roce 2010 řídil zahajovací koncert Jakub Hrůša.

Dirigent berlínské Státní opery a generální hudební ředitel Frankfurtské opery na sezonu 2023/2024 Guggeis nahradil dirigenta Daniela Barenboima, který kvůli zdravotním problémům zrušil své evropské turné s West-Eastern Divan Orchestra. Těleso založili Barenboim, argentinský rodák vyrůstající v Izraeli, a americko-palestinský akademik a filozof Edward Said v roce 1999. Úmyslem orchestru je sblížit mladé Izraelce a Palestince. V orchestru působí také hudebníci z jiných států.

Setkání na Slavíně

Setkání na vyšehradském Slavíně se ve čtvrtek zúčastnily desítky milovníků hudby, studentů i turistů. „Smetanova Má vlast je spolu s Libuší považována za největší a ideově nejvýznamnější dílo Smetany,“ uvedla ve slavnostním projevu Sandra Bergmannová, vedoucí Muzea Bedřicha Smetany.

Fanfáry z opery Dalibor Bedřicha Smetany a Fanfáry Pražského jara zahrál Žesťový septet Pražského hradu pod uměleckým vedením Pavla Hromádky.

Kultovní dílo české hudby Má vlast se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Tradici osvěžuje skutečnost, že se skladby ujímá každý rok jiný dirigent. Má vlast je podobně jako Smetanova opera Libuše vyhrazena zejména slavnostním příležitostem. Jde o cyklus šesti symfonických básní inspirovaný historií, legendami a krajinou Čech. Dílo vzniklo v letech 1874 až 1879, premiéra se konala 5. listopadu 1882 v Praze na Žofíně.

Na letošní ročník Pražského jara pořadatelé připravili čtyři desítky koncertů.

Fotogalerie
4 fotografie