Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pražští žáci z Ukrajiny: Do škol už jich v hlavním městě dochází několik stovek

Autor: ČTK - 
11. března 2022
15:03

Pražské městské části již evidují první desítky dětí z řad ukrajinských uprchlíků, které začaly chodit do základních škol v metropoli. Vyplývá to z vyjádření mluvčích radnic pro ČTK. Například v Praze 2 bylo ve čtvrtek ve školách umístěno 38 dětí, v Praze 9 to bylo zhruba 50, v Praze 14 základní školy evidovaly 55 dětí a v Praze 10 nastoupilo 86 žáků. Další městské části nabídly nebo hledají pro děti náhradní prostory mimo školy.

„Současné kapacity stačí pro cca 300 dětí na základních školách, 86 žáků ukrajinských uprchlíků už nastoupilo, další žádosti řeší náš odbor školství,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. Místa městská část nabízí spádově podle aktuálního pobytu. S adaptací pomáhají koordinátoři. „Jedná se o ukrajinské rodiče, kteří u nás žijí již delší dobu, a zaměstnance školy,“ vysvětlil. Zaměstnankyně ukrajinského původu podle něj působí i na odboru školství.

Podle mluvčí Prahy 2 Andrey Zoulové záleží v otázce volných kapacit také na věku dětí. „V 7., 8. a 9. třídách je ještě přibližně 50 volných míst. Na prvních stupních je kapacita již téměř vyčerpána. Do současné doby bylo do škol umístěno 38 ukrajinských dětí,“ uvedla ve čtvrtek.

Praha 1 je podle mluvčího Petra Bidla schopná do výuky začlenit asi 70 dětí. „Vzhledem k probíhajícím prázdninám předpokládáme, že se vše rozjede na začátku příštího týdne. Například ZŠ J. Gutha-Jarkovského už přijala 20 dětí,“ sdělil. Necelou desítku dětí přijaly v první městské části i mateřské školy.

„V našich pěti základních školách jsme měli celkem více než 200 volných míst. V současné době navštěvuje každou školu kolem deseti dětí z Ukrajiny. Velmi problematický však bude zápis prvňáčků, protože nejsme takřka schopni přijmout navíc žádné dítě, které není z deváté městské části,“ uvedl radní Prahy 9 pro školství Zdeněk Davídek (STAN). Pro děti, jejichž rodiny v Praze plánují zůstat, radnice připravuje v každé škole jednu třídu pro výuku českého jazyka a hledá učitele ovládající ukrajinštinu. „Pro děti z rodin, které se plánují vrátit na Ukrajinu, bude určen tzv. adaptační kurz,“ doplnil.

Praha 14 podle místostarostky Zuzany Jelenové (STAN) eviduje v základních školách 177 volných míst. K 9. březnu bylo do škol přijato 55 dětí z řad ukrajinských uprchlíků. Horší je situace ve školkách, kde má městská část 23 volných míst a ke stejnému datu nastoupilo jedno dítě. Děti do škol přijímají i v Praze 4. „Budou přijímány do již existujících tříd, pokud to půjde, a to podle místa ubytování. Zatím neregistrujeme takový zájem, který by školy nezvládly,“ uvedl mluvčí Jiří Bigas.

Mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich sdělil, že městská část má školy a školky naplněny z 95 procent. „Pro vzdělávání ukrajinských dětí, které k nám s rodiči uprchly před válkou, tak hledáme náhradní prostory mimo současné kapacity našich škol,“ uvedl. Praha 8 nabídla podle mluvčího Martina Šalka magistrátu provizorní kapacity ve školských zařízeních. V Praze 15 mají podle Pavlíny Nejedlíkové z kanceláře starosty v pěti školách volných asi 200 míst.

Otazníky nad kapacitou

Podle středečního vyjádření pražského radního pro školství Víta Šimrala (Piráti) zatím není jasné, kolik míst bude jednotlivých částech Prahy potřeba, ale je nutné to zjistit do zápisů na začátku dubna, aby nebyly některé školy zahlceny. Dodal, že ministerstvo školství pracuje s rejstříkovými kapacitami 10 000 míst, které by podle jeho zástupců měly pro pokrytí potřeb metropole stačit. Reálně je však podle radního kapacita nižší a stát by měl Praze a krajům poskytnout peníze na budování dalších míst.

200 tisíc uprchlíků

Do Česka přišlo podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zatím kolem 200 000 Ukrajinců. Praha a Středočeský kraj jsou nejvíc zahlcené. Čtyři pětiny dospělých tvoří ženy, zhruba 55 až 60 procent ze všech příchozích jsou děti. Celkově by mohlo do České republiky zamířit podle nynějších odhadů až 450 000 běženců.

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...
18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: ‚Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!‘ Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla schopna klást odpor.

17:55
Dnes
!

Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.

V projevu po podpisu zákona Biden prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. „Teď musíme jednat rychle,“ řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované. Podle agentury AFP uvedl, že Američané začnou posílat vojenské vybavení na Ukrajinu v nejbližších hodinách.

16:15
Dnes

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku, a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa