Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Statisíce i miliony: Pražské radnice posílají na Ukrajinu štědré částky i materiální pomoc

Aktualizováno -
15. března 2022
12:54
Autor: ČTK - 
11. března 2022
14:11

Pražské radnice na podporu ruskou invazí postižené Ukrajiny zasílají peníze na pomoc přímo v zasažené zemi. Peníze ze svých rozpočtů vyčleňují i na zajištění pomoci uprchlíkům v městských částech. Některé radnice organizují také sbírky materiální pomoci. Lidé na sběrná místa nosí například trvanlivé potraviny, spacáky či léky, které putují přímo na Ukrajinu. Matrace či nádobí se pak využívají k vybavení prostor, které budou ukrajinští uprchlíci v Praze obývat. Vyplývá to z informací, které na dotaz ČTK poskytli zástupci radnic.

Praha 15 posílá přímo na Ukrajinu dar 3,5 milionu korun. Zastupitelstvo Horních Měcholup a Hostivaře o tom rozhodlo ve středu. Jedenáctá městská část z rozpočtu vyčlenila 600 000 korun, které zašle na Ukrajinu prostřednictvím Českého červeného kříže (ČČK).

Praha 8 posílá na Ukrajinu prostřednictvím organizace Charita ČR 25 000 korun, informoval mluvčí Martin Šalek. Praha 4 podle mluvčího Jiřího Bigase zasílá 500 000 korun prostřednictvím organizace Člověk v tísni. Dar ve výši jednoho milionu korun by mohla na podporu Ukrajiny poskytnout i Praha 2. Pomoc bude ještě projednávat zastupitelstvo, upozornila mluvčí Andrea Zoulová. Praha 1 vytvořila sbírkový účet, Praha 2 také.

Radnice Prahy 1 dá navíc dva miliony korun ukrajinskému velvyslanectví v Praze a půl milionu korun Charitě ČR na humanitární pomoc válkou zasažené Ukrajině. Dnes to schválili zastupitelé městské části. Radnice podle starosty Petra Hejmy (STAN) zatím ubytovala desítky osob a kapacitu má asi 200 lidí, chce hledat i další prostory včetně například budovy školy v přírodě v Janově nad Nisou. Lidé se v noci na úterý v Praze 1 ubytovali i v tělocvičně v Žitné ulici.

„V současné době máme ubytovaných asi 60 osob, plus se včera (v pondělí) v noci do 2:00 ráno ubytovávalo dalších 12 osob do tělocvičny pro seniory v Žitné ulici 13,“ řekl Hejma. Radnice dosud pro ubytování využívala domy pro seniory nebo nevyužité byty před rekonstrukcí. O přípravu nouzového ubytování v tělocvičnách, komunitních centrech a podobných prostorech požádal pražské městské části kvůli nedostatku kapacit magistrát.

Benefiční akce

Radnice pořádají také benefiční akce, jejichž výtěžek použijí na pomoc Ukrajincům. Praha 9 pořádala spolu s Prahou 8 a charitativním spolkem SRDCOVKA koncert, který podle Šalka vynesl asi 75 000 korun. Benefiční koncert se bude v sobotu konat také v Praze 14, avizovala místostarostka Zuzana Jelenová (STAN).

Materiální pomoc

Materiální pomoc přímo do boji zasaženého státu vyslala podle starosty Jana Čižinského (Praha Sobě) Praha 7. Dodávka řízená dobrovolnými řidiči vyjela na Ukrajinu s trvanlivými potravinami, drogerií a léky zatím třikrát. „Impulzem k tomu byly konkrétní požadavky od vedení ukrajinského města Chust, které zaslalo Praze 7 seznam nejpotřebnější materiální pomoci,“ uvedl starosta. Nyní sedmá městská část organizuje sbírku, z jejíhož výtěžku nakoupí elektrocentrály pro ukrajinské nemocnice.

Kamion s přikrývkami, spacáky, hračkami, trvanlivými potravinami a další pomocí, kterou do sběrného skladu v ulici Opatovská donesli občané Jižního Města, vypravila do Lvova v pondělí také Praha 11. Materiální sbírku pomoci organizuje také Praha 14. Potřebné věci mohou podle Jelenové lidé do odvolání nosit do sběrných míst v komunitním centru Hloubětínská 55 a Plechárna.

Pro vybavení ubytovacích prostor pro uprchlíky vznikají v metropoli z iniciativy radnic sklady s potřebnými věcmi. Například v objektu bývalé pošty otevřela sklad Praha 9. Vybrané matrace, pánvičky, hrnky, spotřebiče a další vybavení použije pro možné ubytování Ukrajinců ve svých prostorách v Poděbradské ulici. Tam by podle radního Prahy 9 Jiřího Janáka mohlo vzniknout přes 20 pokojů.

Kam se lze obracet?

Praha 15 zřídila pro nabídky konkrétní pomoci od lidí e-mail pomocukrajine@praha15.cz. Jeho prostřednictvím mohou lidé o pomoc i žádat. „Sháníme individuální a adresnou pomoc občanům ubytovaným v městské části,“ uvedla Pavlína Nejedlíková z kanceláře starosty Prahy 15. Podobně mohou lidé kontaktovat radnici Prahy 10 přes e-mail ukrajina@praha10.cz.

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...
23:06
Dnes

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa