Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pražská nádraží vyhlíží příjezd Ukrajinců. Nezbytné informace jim poskytnou speciální kiosky

Autor: ČTK - 
28. února 2022
12:59

Na pražském hlavním nádraží a autobusovém nádraží Florenc dnes začaly fungovat dva informační kiosky pro obyvatele Ukrajiny, kteří utekli ze své země před ruskou agresí. Během dopoledne se u nich zastavily zatím jednotky zájemců. Dobrovolníci, mezi kterými jsou i lidé původem z Ukrajiny dlouhodobě žijící v Česku, jim podávají hlavně informace o ubytování nebo současné podmínky pobytu. Na uprchlíky na nádražích čekají i jejich příbuzní a známí.

Kiosky u nádraží zřídil pražský magistrát. Stany jsou od pondělí otevřeny od 10:00 do 22:00, přičemž otevírací doba se může podle magistrátu prodloužit podle aktuální situace. Dobrovolníci na místě mají připraveny informační letáky jak v češtině, tak v ukrajinštině. Obsahují zejména kontakty na ministerstvo vnitra, Charitu ČR, Integrační centrum Praha či ukrajinské velvyslanectví. Obsahují také informaci, že s biometrickým pasem mohou Ukrajinci pobývat v Česku 90 dní, musí se ale registrovat na policii a vyřídit si zdravotní pojištění. Další pobyt musí řešit přes vnitro.

Jeden z dobrovolníků u hlavního nádraží dnes ČTK řekl, že u stanů se zatím zastavují jednotky lidí. Jde přitom o ukrajinské občany, kteří právě dojeli vlakem z okolních zemí, ale také příbuzní a známí lidí na Ukrajině, kteří se chtějí informovat o možnostech pomoci. Na nádraží se navíc pohybují i dobrovolníci z iniciativy Hlavák, která se rovněž zaměřuje na pomoc uprchlíkům. Další dobrovolníci a příbuzní pak čekají na přijíždějící z Ukrajiny přímo na nástupištích, přičemž někteří z nich například drží cedule s ukrajinskou vlajkou nebo jinými znaky.

Florenc

Na autobusovém nádraží Florenci podávají už od čtvrtka informace i pracovníci jednotlivých dopravců jezdících na Ukrajinu. Podle jedné z pracovnic fungují například jako ústředny pro lidi, kteří ztratili spojení s rodinami na hranici. Autobusy z Ukrajiny mají na informační tabuli rozepsané příjezdy, jejich reálné dojezdy jsou ale většinou různé. Podle pracovníků za přepážkami například v neděli některé spoje dojížděly dříve, zároveň však připustili, že u některých linek může jít o tak velké zpoždění, že ve skutečnosti jde o úplně jiný autobus.

Lůžka

Praha má v tuto chvíli pro uprchlíky z Ukrajiny připraveno zhruba 3000 lůžek. Zástupci magistrátu zároveň vytipovávají další místa v ubytovnách i dalších objektech. Volné prostory může nabízet i veřejnost, a to prostřednictvím formuláře.

Video  Putine, jsi vrah! Tisíce lidí demonstrovaly v Brně proti válce.  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa