Město o víkendu zřídilo sběrné místo, kam mohou lidé nosit materiální pomoc určenou obyvatelům Ukrajiny. Otevřeno je v halách ve Wattově ulici v Ostravě-Přívoze až do odvolání. Zájem lidí je značný a město proto plánuje rozšíření kapacity. „Budeme to dále rozšiřovat, protože jsme skoro plní,“ řekl primátor Tomáš Macura.

Podle něj ale město chystá pro Ukrajinu i finanční dar. Částka by měla být minimálně 10 milionů, ale primátor očekává, že bude spíše vyšší. „Samozřejmě ale počítáme i s nějakou uprchlickou krizí a příchodem většího počtu rodin. Chceme jim poskytnout kompletní službu od ubytování přes sociální službu až po finanční či zdravotní pomoc,“ podotkl Macura. O finanční pomoci musí rozhodnout zastupitelstvo města, které se má konat 23. března. Můžná se bude ale konat dříve.

Musí je dovybavit

Město by mohlo dát k dispozici až stovku bytů, ale řadu z nich bude potřeba ještě vybavit. Město by proto chgělo pravděpodobně v Trojhalí, vytvořit i místo pro sběr objemnějších věcí, jako je třeba nábytek.

„Jako město nabídneme zhruba 90, možná i stovku bytů, které jsou dnes v holém stavu, tak je budeme muset dovybavit,“ podotkl Macura. Podle něj do města lidé přijíždějí už nyní. Ubytovávají se například na kolejích nebo jim společnost Liberty nabídla k ubytování svůj hotelový dům Kovák.

Zrušilo partnerství

Ostrava zrušila partnerství s Doněckem. „Je ve východní části Ukrajiny, dneska už součástí té samozvané separatistické republiky. V minulosti nás vedení Doněcka několikrát žádalo, abychom my sami iniciovali jejich nezávislost, což je trochu kontra proti tomu, na které straně stojíme. Já osobně navrhnu zrušení partnerské smlouvy s Doněckem," řekl primátor.

O zrušení druhého partnerství s Volgogradem, které trvá od roku 1949, se bude ještě rozhodovat. Záleží na tom, jak se město k napaden sousedního státu postaví.

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

18:50
29. 4. 2024

Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných.

18:34
29. 4. 2024

Při výbuchu ruské rakety v Oděse na jihu Ukrajiny utrpělo zranění osm lidí, uvedla dnes média s odvoláním na místní úřady. Terčem ruských bomb se stalo druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země, kde zranění utrpěla jedna žena, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram.

„Nepřítel podnikl raketový útok na Oděsu. Podle předběžných informací bylo zraněno osm lidí. Poškozeny jsou obytné domy a civilní infrastruktura. Na místě pracují záchranné složky,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper podle agentury Interfax-Ukrajina.

17:51
29. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

Kompletní online

VIDEO: Michal Zathurecký (43) z Mikulčic začíná nakládat první věci pro lidi postižené válkou na Ukrajině.

Video
Video se připravuje ...

Michal Zathurecký (43) z Mikulčic začíná nakládat první věci pro lidi postižené válkou na Ukrajině. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
60 fotografií