Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku už jsou tisíce uprchlíků. Byrokracii jim usnadní nová centra, slíbil Rakušan

Aktualizováno -
28. února 2022
18:43
Autor: ČTK, Mii - 
28. února 2022
12:08

Ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do České republiky. Budou řešit ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten se na koordinaci i s ukrajinským velvyslancem v Česku Jevhenem Perebyjnisem. Policie navíc na žádost na žádost Slovenska pošle 50 policistů na slovensko-ukrajinskou hranici. Sledujte přímý přenos tiskové konference.

Ministr Rakušan dnes napsal, že se s ukrajinským velvyslancem v Praze dohodl na vzájemné koordinaci. „Především pokud jde o přijímání občanů Ukrajiny,“ uvedl šéf vnitra bez dalších podrobností.

Zatím nebylo ani zdaleka zaplněných 5000 míst centrálně určených pro ubytování příchozích lidí, uvedl Rakušan. Využily je dosud stovky osob. Zatím bylo po ruské agresi na Ukrajině vydáno 2000 humanitárních víz, do Česka už ale podle vicepremiéra určitě přišlo o tisíce lidí více.

„Základem Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině je komunikace s lokálními samosprávami, s krajskou úrovní. Jsme dohodnuti s hejtmany, že vzniknou krajská asistenční centra pomoci Ukrajině ve všech krajích. Měla by řešit nejdůležitější témata - ubytování, logistiku, humanitární pomoc, dopravu,“ řekl Rakušan.

V krajích budou zřízeny „vstupní brány“ pro lidi přicházející z Ukrajiny do Česka. Zatím existuje ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji. Podle Rakušana je představa taková, že osoba, která do ČR dorazí, projde několika stanovišti k registraci v ČR, zdravotnickému a bezpečnostnímu screeningu.

„Pokud člověk projde tímto hotspotem, má všechnu nutnou vstupní administrativu za sebou a už tam na něj bude čekat doprava na ubytování, pokud ho nemá sám vyřízené po individuální linii,“ uvedl vicepremiér. Například v Českých Budějovicích vznikne stanoviště na letišti, v Brně na výstavišti.

Rakušan připomněl, že příchozí uprchlíci se musejí do tří dnů od příjezdu registrovat na cizinecké policii. Poté mají 90 dnů na vyřízení víza. Zatím jde o vízum národní s platností na rok. Ve čtvrtek by ale ministři vnitra zemí EU měli v Bruselu aktivovat směrnici o dočasné ochraně, jež by pak měla celoevropskou platnost.

V řádu hodin by mělo po domluvě s mobilními operátory začít fungovat to, že každému, kdo přijde s ukrajinskou SIM kartou do Česka a přihlásí se do některé ze sítí, automaticky přijde SMS zpráva se základními kontakty a informacemi.

V příštích několika dnech by měl být zprovozněn nový web www.nasiukrajinci.cz. Ti, kdo budou mít zájem o poskytnutí humanitární pomoci, budou skrze něj přesměrováni na patřičné platformy. Nabídne také informace Ukrajincům v ČR.

Ministerstvo vnitra již dříve připravilo čtyřstupňový plán pomoci uprchlíkům z Ukrajiny podle intenzity pomoci a počtu příchozích. Minulý týden vláda spustila druhý ze čtyř stupňů. Počítá tak v tuto chvíli se zajištěním 5000 lidí. Na tuto podporu a zabezpečení by podle odhadů mohlo být potřeba 1,5 miliardy korun.

Video  Tisková konference po jednání Ústředního krizového štábu. (28.2.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa