Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stropnický ubytuje na zámku 20 lidí, kteří utíkají před válkou. Českem se šíří nebývalá vlna solidarity

Autor: for, ČTK - 
26. února 2022
05:00

Češi opět projevili solidární myšlení a chystají pomoc pro Ukrajince v bojových liniích, ale i pro ty, kteří se budou chtít před válkou schovat do bezpečí. Neziskové organizace chystají ubytovací zařízení, stejně tak kraje i obce. Najdou se dokonce i jednotlivci, kteří se chtějí k pomoci přidat. Mezi nimi je i politik Matěj Stropnický, který nabídnul 20 lůžek ve svém zámku. Jen pár hodin po uveřejnění příspěvku, kde pomoc nabízel, už se kapacity vyčerpaly, jak informoval Blesk Zprávy.  

Do Evropy by mohly kvůli konfliktu Ruska s Ukrajinou dorazit tisíce válečných uprchlíků. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je nyní Česko připravno na příliv až 5 tisíc osob. Například do Polska jen za čtvrtek přišlo 29 tisíc lidí, jak informoval mluvčí polského ministra pověřeného koordinací tajných služeb Stanislaw Žaryn.

V 90 %na nádraží přijíždějí ženy s dětmi, je tady i trochu starších a postižených lidí,“ řekl o situaci v Přemyšli starosta města Wojciech Bakun. „Spojuje je to, že utíkají před válkou,“ dodal.

Češi nabízejí své postele, Stropnický část svého zámku

Válka spustila vlnu české solidarity. Vedle humanitárních i jiných pomocí, které míří přímo na frontu, se Češi připravují i na poskytnutí pomoci přímo u sebe doma. Někteří spontánně nabízejí své domy a volné pokoje, mezi nimi je i politik Matěj Stropnický, který se svým partnerem Danem nabídl 20 volných míst na svém zámku v Osečanech. 

„Shodli jsme se s Danem, že chceme a musíme pomoci lidem, kteří utíkají před válkou. Jsou to lidé, kteří pravděpodobně budou mířit i do Česka, protože zde pracují či tu mají rodinu. Jsou to lidé, se kterými jsme tu běžně v kontaktu, je potřeba jim pomoci,“ řekl Stropnický Blesk Zprávám. Stropnický nabídl místo pro čtyři rodiny nebo pro 20 lidí celkem. Má totiž k dispozici jen čtyři obyvatelné pokoje.

Stropnický informoval, že již má kapacitu naplněnou, zabralo to jen pár hodin, než se mu ozvali z ukrajinské organizace a než se ozvalo ministerstvo vnitra, aby dodalo podmínky. „Požádal jsem o instrukce toho, co má ubytoval dělat, jaké budu mít povinnosti,“ vysvětlil s tím, že již s přítelem shání adekvátní vybavení a postele pro rodiny, které do jeho zámku dorazí. 

Na sítích se vyrojily i další podobné zprávy. Mnozí Češi nabízejí i jen svou jednu postel. Na stránkách ministerstva vnitra můžete najít „návod“ jak vlastně uprchlíka přijmout a co je zapotřebí zajistit. Ubytovací kapacity můžete nabízet na e-mailu Správy uprchlických zařízení. Kontakt najdete níže v článku. 

Rakušan dnes na tiskové konferenci po jednání vlády zopakoval, ať se Češi i Ukrajinci obrací právě na tyto stránky a dodal, že se množí dotazy ohledně biometrických pasů. Jedinou povinností pro uprchlíky je totiž nyní prokázat se právě pasem. „Ukrajinští občané mají možnost přicestovat na území ČR bezvízově, ale pouze na základě platného biometrického pasu, a to na dobu v maximální délce 90 dní v jakémkoli 180denním období,“ píše na ministerstvu vnitra. „My do ČR tolerujeme i pasy bez těchto parametrů, ale záleží na zemích, kam Ukrajinci vstupují,“ uvedl dnes Rakušan s tím, že o podobné toleraci mluví i se Slovenskem. 

Zapojují se města i neziskovky

Vedle jednotlivců se hbitě zapojují neziskové organizace, často ve spolupráci s obcí a městy. Praha tak například přispěje organizaci Člověk v tísni deset milionu korun, na sbírce dohromady vybrali již 75 milionů korun. „My pomáháme především Ukrajincům na Ukrajině a to už osm let, kdy se tam na východě rozhořel ozbrojený konflikt, jsme v tom od samého začátku a pomáháme lidem na obou stranách frontové linie. Dobře ji známe, máme zkušený tým, který zná potřeby lidí, tak logicky chceme  pomáhat  i nyní,“ okomentoval své zapojení do pomoci pro Blesk Zprávy koordinátor SOS Ukrajina Petr Štefan. K dispozici mají také přes 2400 lůžek a zajistí i autobusovou dopravu. 

Ubytovací kapacity připravují i další kraje, například Olomoucký kraj dává dohromady seznam s obcemi, armádou a policií. „Dokonce i ve spolupráci s dobrovolníky z řad občanů, od kterých už také máme nabídky. Připravujeme se na to, že tady nějaká vlna azylantů bude,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN), jak informovala Česká televize

Podobně se připravují i další kraje, jak dodávají hejtmani. Monitorují možnost ubytování i zdravotnické pomoci. Ve veřejných sbírkách na pomoc Ukrajině se v Česku zatím vybralo víc než 145 milionů korun. Vyplývá to z vyjádření organizací, které sbírky pořádají. 

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes na tiskové konferenci uvedl, že pomoc může vypadat i jinak. Lidé mohou vedle nabídek ubytování přijít i s nabídkou materiální pomoci. Možností pomoci je i darování krve a plazmy. 

Rakušan pak navrhne uvolnit 1,5 miliardy korun na řešení očekávané uprchlické krize, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) předloží návrh umožňující vyslat české vojenské pohotovostní síly kamkoli na území NATO. Na humanitární pomoc má vláda uvolnit 300 milionů korun.

Vedle toho pomáhají i České dráhy. Ty budou zadarmo nabízet Ukrajincům odvoz ze země - stačí se prokázat platným pasem. 

Důležitá čísla a kontakty 

Připojujeme důležité kontakty, kde se dozvíte více informací o přijímání uprchlíků, ale kde také naleznete charitativní a dobročinné sbírky.

  • Ministerstvo vnitra:

Infolinka: +420 974 801 802, kde se dozvíte praktické pobytové informace. V této souvislosti je k dispozici i e-mailová adresa ukrajina@mvcr.cz.

Konkrétní nabídky, ideálně na ubytování hromadného typu se stravováním, můžete posílat na e-mail Správy uprchlických zařízení ubytovaniukrajina@suz.cz.

  • Člověk v tísni

Infolinka: +420 775 607 028

E-mail: dary.ukrajina@clovekvtisni.cz

  • Charita pro Ukrajinu

Infolinka a kontakt na regionálního manažera Evžena Diviše: + 420 731 646 991

E-mail: evzen.divis@charita.cz

  • Paměť národa

E-mail: dary@pametnaroda.cz

Stránka: https://www.darujme.cz/projekt/1205934

  • Červený kříž

E-mail: info@cervenykriz.eu

Stránka: https://www.cervenykriz.eu/aktuality/ukrajina-prevzata-dalsi-pomoc

  • ADRA

Infolinka: 730 510 377

Stánka: https://www.znesnaze21.cz/sbirka/pomoc-ukrajine

Video  Ukrajinka Nadja (40) přicestoval z ostřelovaného Kyjeva autobusem do Brna.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa