Politické dění v Praze je aktuálně pod drobnohledem celostátních médií od 15. června letošního roku. Ten den kriminalisté odvedli v poutech nyní již bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka. Spolu s ním je obviněno dohromady 13 osob, které měly ovlivňovat dění v pražském dopravním podniku.

Propletenec vztahů

Jako o chobotnici s dlouhými nenechavými chapadly se hovoří v souvislost se zločineckou skupinou. A politici se předhání s tvrzeními, kam až ona chapadla dosáhla. Opozice například vytýká náměstkovi primátora Adamu Scheinherrovi (Praha sobě), že nechal Hlubučka a dále obviněného Mateje Augustína konat v dozorčí radě DPP, jíž byl Scheinherr předsedou. Náměstek primátora přitom v souvislosti s podezřením na pokus o uplácení podal v minulosti trestní oznámení.

V policejních odposleších, které byly zveřejněné, zase zazněly jména představitelů TOP 09, někdejšího místostarosty Prahy 9 Marka Doležala a Jiřího Fremra. ODS zase v minulosti měla dostat finanční dary od rodiny obviněného Michala Redla, jenž měl být »hlavou« zločinecké skupiny. Podobně je tom i ANO, jež mělo přijmout dar od obviněného Zakáriji Nemraha, další obviněný Ludvík Šteffel spolupracoval s ministerstvem pro místní rozvoj za úřadování ministryně Kláry Dostálové (ANO).

Hřib: My nic

Primátor trvá na tom, že má v tomto ohledu svědomí čisté. „Piráti jsou jedinou stranou, která není zapletena do záležitostí kolem kauzy Dozimetr,“ sdělil Hřib před pondělním konáním zastupitelstva novinářů. Kauza se podle něho netýká ani magistrátu, nýbrž výlučně dopravního podniku. Dáno je to protikorupčními opatřeními, které byly v uplynulých letech zavedeny. „Když jsme opatření zaváděli, byly tady hlasy proti. Jedním z hlavních odpůrců byl Petr Hlubuček.“

Magistrátní zakázky od obviněných

Druhou stranou mince, na níž však poukazují opoziční zastupitelé, je, že některé zakázky v oblasti IT prováděli dva lidé, kteří v souvislosti s kauzou Dozimetr přece jen obvinění jsou. Konkrétně jde o Pavla Dovhomilju a Maroše Jančoviče. Dovhomilja podle policejního spisu vyřizoval pro dopravní podnik právě zakázky v oblasti výpočetní techniky, Jančovič se měl podílet na úplatcích. Oblast IT je přitom v gesci právě primátora.

Jsme svědky toho, že se primátor usvědčil ze lži. Tvrdí, že Piráti nejsou propojení s kauzou Dozimetr. Ale chapadla této kauzy pronikla i na pražský magistrát do odboru IT i do městské společnosti Operátora ICT,“ zastává zastupitel hl. m. Ondřej Prokop (ANO). Konkrétně jde o zakázky za 50 milionů korun. „Chapadlo sahá i do městských částí, konkrétně i na Prahu 11,“ naráží na to, že radnice Prahy 11 měla spolupracovat s firmou ve vlastnictví Dovhomilji, údajně na základě doporučení z magistrátu. V čele Prahy 11 sedí pirátský starosta Jiří Dohnal.

„Považujeme za nutné prošetřit uzavírání smluv se subjekty napojenými na osoby obviněné v kauze DPP,“ uvádí k tomu zastupitel hl. m. A zároveň starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). „Pan Dovhomilja je člověk, který se na magistrátu pohyboval v doprovodu poslance Roberta Králíčka (ANO). Dlouhodobě tady obcházeli a snažili se tlačit nějaké návrhy. V roce 2017 také magistrát uzavřel smlouvu se společností pana Dovhomilji. Právě za Pirátů byla tato smlouva vypovězena,“ upozornil Hřib.

Holešovice, Palmovka a Lysolaje

Podle ODS nejde jen o zakázky v oblasti výpočetní techniky. Zdeňku Zajíčkovi (ODS) vadí otazníky ohledně revitalizace stanic metra a jejich okolí, konkrétně v případě Nádraží Holešovic a Palmovky. „Podle nás existují ohledně podmínek, za jakých byly smlouvy na tuto revitalizaci uzavřeny, pochybnosti,“ sdělil předseda zastupitelského klubu ODS.

„Upozorňovali jsme na to, že v Holešovicích je problém. Pokud by nás koalice vyslyšela, nebyli bychom svědky problémů, v nichž jsme,“ tvrdí Portlík. Magistrát by podle Zajíčka měl také prošetřit „netransparentní“ prodej pozemků městské části Praha-Lysolaje soukromému subjektu. Jde o městskou část, v níž byl Hlubuček od roku 2004 do června tohoto roku starostou.

Protikorupční politika

Podle Hřiba „systémová protikorupční opatření, která byla zavedla na magistrátu, fungují.“ Zásluhou je to podle něho prací radního Adama Zábranského (Piráti), jenž má v gesci právě oblast transparentnosti. „Nechceme, aby peníze Pražanů končily v rukách jednotlivců, kteří zneužívají své postavení. Tlačíme na prosazení systémových protikorupčních nástrojů. Prosadili jsme implementaci protikorupčního systému na úrovni nejen Prahy, ale i ve všech klíčových společnostech hl. města. Máme i spuštěnou aplikaci Cityvizor, kde si každý může prohlédnout i faktury,“ sdělil Zábranský.

Zemětřesení ve STAN

Humbuk okolo exnáměstka primátora a exstarosty Lysolají se nejcitelněji dotýká STAN. V jejím důsledku rezignoval na post ministra školství Petr Gazdík, své členství ve STAN pozastavil europoslanec Stanislav Polčák. Důvodem jsou jejich „přátelské“ styky s Michalem Redlem, kontroverzním lobbistou a podnikatelem, jenž v minulosti spolupracoval s usvědčeným zločincem Radovanem Krejčířem.

Kauza, během níž zemřel jeden z obviněných, podnikatel Petr Adam– údajně sebevraždou, poznamená také pražskou kandidátku STAN. Petr Hlubuček v ní měl být „trojkou“ na kandidátce, kterou do voleb povede nynější náměstek primátora Petr Hlaváček (v letech 2018 až 2022 zvolený za TOP 09). Ten po Hlubučkově vzetí do vazby přišel s tím, že bude chtít novou kandidátku, která by nebyla zatížena nedůvěrou a podezřeními.

„Proto, abych před žádat o důvěru, musí být ale reakce na korupční podezření rázná a musím jít do voleb s týmem lidí, kterým já důvěřuji,“ vyjádřil se pro Blesk.cz. „Škody, které vznikly kauzou kolem pana Hlubučka, budeme napravovat roky. Neznamená to, že ti ostatní jsou nějakým způsobem špatní nebo udělali něco závadného. Abych ale mohl vést STAN dál do voleb, musí to být s kandidáty na předních místech, které já osobně znám a jsem ochoten za ně dát ruku do ohně. Kandidátní listina proto dozná velkých změn,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
82 fotografií