Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velký přehled: Kdo se chce stát primátorem Brna v komunálních volbách 2022

Magistrát města Brna
Magistrát města Brna  (Autor: Hynek Zdeněk)
Autor: mah, ČTK - 
8. září 2022
11:58

Komunální volby 2022 se rychle blíží. V Brně, stejně jako v jiných velkých městech, si lidé vyberou vedení městských částí i vedení magistrátu. Vítězství ve volbách sice bude obhajovat hnutí ANO, které ovšem poslední čtyři roky působí v opozici. Na kandidátce navíc chybí bývalý primátor Petr Vokřál, naopak současná primátorka Markéta Vaňková (ODS) se ovšem svůj post obhájit pokusí. Celkem bylo do voleb podáno 14 kandidátek.

Do voleb na magistrát se zapojí 14 uskupení. Je tak jasné, že se voleb zúčastní o osm kandidátek méně než v roce 2018.

Kandidáti na primátora Brna v komunálních volbách 2022

Kandidát

Volební strana

Markéta Vaňková

ODS s TOP 09

Petr Hladík

KDU-ČSL a STAN

René Černý

ANO

Jiří Oliva

ČSSD vaši starostové

Marek Lahoda

Piráti

Jana Drápalová

Zelení, Žít Brno a Idealisté

Tomáš Skřička

SPD, Trikolora, Moravané a nezávislí

Robert Kotzian

Brno plus a Svobodní

Martin Říha

Restart pro Brno (KSČM, Slušní lidé 2.0, Strana Práv Občanů - Zemanovci a Nezávislí společně pro Brno)

David Pokorný

Fakt Brno

Jiří Schauer

Brno Brňankám a Brňanům

Ivona Galová

Demokratická strana zelených

Petr Kováč

JSI PRO?

Leoš Němec

Přísaha

Markéta Vaňková (ODS a TOP 09)

Markéta Vaňková bude obhajovat post primátorky, který získala po volbách v roce 2018, kdy ODS vyjednala širokou koalici proti hnutí ANO, které jinak skončilo první. Zatímco před čtyřmi lety se ODS v Brně spojila se stranou Svobodní, v roce 2022 postavili občanští demokraté společnou kandidátku s TOP 09.

Markéta Vaňková přitom má s brněnskou komunální politikou bohaté zkušenosti. Do ODS vstoupila v roce 2002 a ve stejném roce byla poprvé zvolena do zastupitelstva městské části Brno-střed. O čtyři roky později byla rovněž poprvé zvolena do zastupitelstva magistrátu, v letech 2010 a 2014 se ovšem na magistrát nedostala. Změnu přinesly až komunální volby 2018, kdy stála v čele druhé nejúspěšnější kandidátky. Situace po volbách jí zároveň umožnila vyjednat koalici s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD a stát se tak primátorkou.

Petr Hladík (KDU-ČSL a STAN)

Markétu Vaňkovou vyzve i její současný 1. náměstek Petr Hladík. Ten v posledních volbách dovedl Lidovce k třetímu místu a následně pro ně vyjednal účast v magistrátní koalici, což pro něj znamenalo i pokračování ve funkci náměstka primátora.

Petr Hladík se v komunální politice pohybuje od roku 2010, kdy byl zvolen zastupitelem městské části Brno-sever. Na Magistrát se podíval poprvé v roce 2014 a v roce 2016 se stal náměstkem tehdejšího primátora Petra Vokřála. Magistrátní kandidátku poprvé vedl ve volbách v roce 2018, kdy se lidovci umístili na třetím místě. Úspěšný je i v rámci strany. Mezi lety 2012 a 2015 byl předsedou Mladých lidovců. Od roku 2019 pak působí také jako místopředseda KDU-ČSL.

René Černý (ANO)

René Černý povede kandidátku hnutí ANO během rekonstrukce brněnské buňky svého hnutí. Ta měla původně přes 200 členů, ale byla zrušena Andrejem Babišem kvůli napojení její části na aféru Stoka.

René Černý se v komunální politice pohybuje od roku 2014, kdy byl za ANO zvolen do zastupitelstva na magistrát i do zastupitelstva městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora. Kandidátku na magistrát letos povede poprvé, v čele vystřídá Petra Vokřála, který se rozhodl hnutí opustit. Kandidaturou z 30. místa kandidátky Černého ovšem podpoří bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Jiří Oliva (ČSSD vaši starostové)

Jiří Oliva se bude chtít po debaklu své strany ve volbách do Poslanecké sněmovny pokusit udržet ČSSD alespoň v brněnském magistrátu. V předchozích volbách se ČSSD stala druhou nejmenší stranou na magistrátu, Oliva tehdy kandidoval z druhého místa. Díky rezignaci stranické jedničky se ovšem v roce 2020 stal lídrem sociálních demokratů na brněnském magistrátu a náměstkem primátora.

V komunální politice působí Oliva od roku 2006, kdy byl poprvé zvolen na magistrát a zatím pokaždé svou pozici zastupitele obhájil. Do vedení města se poprvé dostal po čtyřech letech, kdy byl zvolen jedním z radních. Tím byl až do roku 2014. V roce 2018 kandidoval jako dvojka kandidátky za Oliverem Pospíšilem, náměstkem primátorky Vaňkové se tak stal až ve chvíli, kdy Pospíšil v roce 2020 rezignoval na svou funkci i mandát poté, co vyhrál výběrové řízení na pozici tajemníka magistrátu.

Marek Lahoda (Piráti)

Podruhé se budou chtít se samostatnou kandidátkou do zastupitelstva dostat i Piráti. Ti si svého lídra vybírali ve stranických primárkách, kde uspěl Marek Lahoda. Lídr z voleb v roce 2018 Tomáš Koláčný bude kandidovat ze čtvrtého místa kandidátky.

S komunální politikou má zkušenosti teprve čtyři roky. V roce 2018 byl zvolen zastupitelem městské části Královo Pole. Kromě toho působí i v představenstvu městské společnosti Brněnské komunikace. Zároveň se angažoval i občansky, když se podílel například na spolku Brnem na kole.

Jana Drápalová (Zelení, Žít Brno a Idealisté)

Společnou kandidátku Zelených, hnutí Žít Brno a Idealisty  do voleb povede bývalá předsedkyně Zelených Jana Drápalová. Zelení i hnutí Žít Brno na magistrátu již působili, včetně samotné Drápalové, volby před čtyřmi lety je ovšem o křesla v zastupitelstvu připravily.

Sama Drápalová je přitom matadorkou komunální politiky. Již v roce 1994 byla zvolena do zastupitelstva města Brna a na magistrátu působila 24 let, dokud Zelení neuspěli ve volbách v roce 2018. V roce 1998 byla zvolena i do zastupitelstva městské části Nový Lískovec a v roce 2002 se stala její starostkou a tuto pozici si drží dosud. Kromě toho vedla jeden rok i Stranu zelených, kde zastávala i pozici první i řadové místopředsedkyně.

Tomáš Skřička (SPD)

Hnutí SPD se před čtyřmi lety stalo nejmenší stranou na magistrátu, když jen těsně překonalo pětiprocentní hranici. Zlepšit výsledek dostal za úkol lékař Tomáš Skřička.

Robert Kotzian (Brno Plus a Svobodní)

Robert Kotzian vede do voleb společnou kandidátku Svobodných a hnutí Brno Plus, které sám zakládal. V minulosti už působil i jako zastupitel, tehdy ovšem kandidoval za ODS, jejímž byl dvacet let členem.

Kotzian má z komunální politiky řadu zkušeností, většinu ovšem udělal jako člen ODS. Od roku 2002 je zastupitelem městské části Bohunice, kde v letech 2006 až 2010 působil jako starosta. Mezi lety 2002 až 2006 a 2010 až 2014 již působil i jako zastupitel města Brna a po volbách 2010 se stal dokonce prvním náměstkem primátora. Tehdy ovšem kandidoval za ODS. S hnutím Brno Plus kandidoval teprve ve volbách v roce 2018. To ovšem ve volbách na magistrát neuspělo, a obhájil tak jen místo zastupitele městské části.

Martin Říha (Restart pro Brno)

Koalice Restart pro Brno sdružuje zástupce KSČM, Slušní lidé 2.0, SPOZ a Nezávislí společně pro město. Do čela kandidátky se postaví Martin Říha z KSČM.

Martin Říha má zkušenost z jednoho volebního období v komunální politice. Poprvé sice kandidoval již v komunálních volbách v roce 2010, tehdy ovšem neuspěl. Na magistrát a do zastupitelstva městské části Brno-střed se dostal až ve volbách o čtyři roky později. V roce 2018 ovšem ani jeden z mandátů neobhájil.

David Pokorný (Fakt Brno)

Hnutí Fakt Brno založil David Pokorný, který od roku 2018 působí jako zastupitel města zvolený za společnou kandidátku ODS a Svobodných. Do založení hnutí byl členem Svobodných.

Zkušenosti v komunální politice zatím Pokorný sbíral především za Svobodné, za které kandidoval poprvé ve volbách v roce 2014, kdy ovšem neuspěl ani ve volbách na magistrát, ani při volbách do městské části. Úspěch mu přinesly až volby v roce 2018, kdy Svobodní podpořili kandidátku ODS a on sám se dostal na její šesté místo.

Jiří Schauer (Brno Brňankám a Brňanům)

Kandidátka Brno Brňankám a Brňanům sdružuje nezávislé kandidáty a představitele strany Levice. V komunálních volbách 2022 sází v primátorském souboji na Jiřího Schauera.

Ivona Galová (Demokratická strana zelených)

Na kandidátce Demokratické strany zelených se sešly pouze dvě kandidátky. Jedničkou je Ivona Galová.

Petr Kováč (JSI PRO?)

Kandidátku se jménem JSI PRO? vede do voleb Petr Kováč. Na kandidátce je ovšem pouze šest kandidátů.

Leoš Němec (Přísaha)

Kandidátku hnutí Přísaha vede Leoš Němec.

Volební potenciál stran v největších městech ČR

Podívejte se na přehled stran s nejvyšším volebním potenciálem pro komunální volby v Praze, Brně a Ostravě. Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana získala, kdyby pro ní hlasovali všichni voliči, kteří o jeho zvolení uvažují.

Volební kalkulačka pro komunální volby

Blesk.cz připravil ve spolupráci se sdružením KohoVolit.eu pro své čtenáře volební kalkulačku pro komunální volby.

Video  Průvodce komunálními volbami  - Videohub
Video se připravuje ...

Komunální volby 2022

Komunální volby se v Česku konají každé čtyři roky. Voliči v nich mohou volit zástupce více stran díky tzv. panašování. Voleb se zároveň mohou účastnit i občané států Evropské unie, kteří mají v Česku přihlášený přechodný pobyt, a to jako voliči i kandidáti.

Kdy budou volby

Komunální volby 2022 proběhnou v pátek 23. září a sobotu 24. září.

Otevírací doba volebních místností:

  • Pátek: 14:00 - 22:00
  • Sobota: 8:00 - 14:00

Kdo kandiduje

Volby do obecních zastupitelstev jsou tradičně počtem kandidátů největší největším druhem voleb v Česku. Komunální volby 2022 v tom nejsou žádnou výjimkou. Zájem o funkci zastupitele má sice o 21 tisíc kandidátů méně, než před čtyřmi lety, i tak ovšem kandiduje takřka 200 tisíc lidí.

Jak se volí

V komunálních volbách je možné využít tzv. panašování. Lidé mohou dát hlas kandidátům více stran. Volební systém je ovšem poměrný a k určení rozdělení křesel v obecních zastupitelstev se používá přepočet upravenou D’Hondtovou metodou.

Kdo může volit

V komunálních volbách mohou zastupitelstvo volit všichni občané ČR s trvalým pobytem v dané obci, kterým je v den voleb alespoň 18 let. Kromě toho mohou volit i občané států Evropské unie, kteří jsou v obci přihlášeni k přechodnému pobytu.

Volební účast je v průměru 48 procent.

Kandidáti na primátory

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa