Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Propadák Rakušanova hnutí STAN: Po aférách by se podle nového průzkumu nedostalo do Sněmovny

Autor: ČTK, simao - 
29. července 2022
11:12

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 29 procent hlasů s náskokem před ODS, které by dalo hlas 16,1 procenta voličů. Na třetím místě by skončilo hnutí SPD s výsledkem 12,5 procenta hlasů. Uvádí to aktuální volební model agentury Median. Pod pětiprocentní hranici spadlo hnutí STAN, které by se tak nedostalo do Sněmovny. 

Průzkum nezahrnuje volební koalice z říjnových voleb. Do dolní komory by se dostali také Piráti, TOP 09 a na rozdíl od minulých voleb rovněž ČSSD. Naopak hnutí STAN a KDU-ČSL by v červnu zůstaly podle průzkumu pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Jelikož se zisk TOP 09, STAN a KDU-ČSL pohybuje kolem pěti procent, nelze spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad touto hranicí či pod ní, upozornili autoři průzkumu. „S ohledem na nezakotvenost mnoha voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní dostala do Poslanecké sněmovny,“ dodali.

Hnutí STAN v čele s Vítem Rakušanem a na mimořádném sněmu zvoleným novým vedení zaznamenalo výrazný propad poté, co čelilo korupčnímu případu kolem někdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. V červnu by Starostům a nezávislým dalo hlas 4,8 procenta voličů.

STAN čelil kritice i kvůli americké stáži Jana Farského v USA. Europoslanec Stanislav Polčák řešil potíže po zveřejnění informací o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Petr Gazdík opustil stranickou funkci i post ministra školství kvůli kontaktům s dalším obviněným v kauze Dozimetr, podnikatelem Michalem Redlem.

Piráti půjdou sami?

Piráti, kteří s nimi kandidovali do Sněmovny v koalici, by dostali 11,8 procenta hlasů. „Nyní se hlavně soustředíme na řešení současných krizí, pomoc lidem a naplňování našeho programu, nikoliv na volby za několik let. Předpokládáme nicméně, že do nich půjdeme samostatně,“ uvedl přitom nedávno pro iDnes.cz šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Z další volební koalice Spolu si podle průzkumu nejlépe vedla ODS, uspěla by z ní ještě TOP 09 se ziskem 5,2 procenta hlasů. Lidovcům by červnových 4,6 procenta hlasů na vstup do dolní komory nestačilo. Sociálním demokratům by dalo hlas 5,6 procenta voličů.

Dříve sněmovní KSČM dál ztrácí, v červnu by obdržela 2,8 procenta hlasů. Zisk hnutí Přísaha by byl ještě o 0,6 procentního bodu nižší. Zelené by volilo 1,8 procenta voličů a Trikoloru spolu se Svobodnými a Soukromníky 1,6 procenta lidí.

Video  Vít Rakušan o prezidentských volbách  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

 

 

jajas ( 30. července 2022 19:55 )

No co čekat, politici lidi stále dokola n*a*s*í*r*a*j*í* a ještě se sami chválí, jak jim to jde výborně. Vypouštějí signály, jak a co všechno udělají, přitom to jsou většinou p*r*­ů**s*e­*ry.­....tak­že pokud čekáš, že se diskuse změní,tak marně. Aspoň nebudeš muset ztrácet svůj drahocený čas jejich čtením a můžeš se věnovat svým koníčkům.

horaIysa ( 30. července 2022 10:14 )

Tady je to zase skučení. A stále dokolečka dokola.

horaIysa ( 30. července 2022 10:10 )

To se tlemíš tvojí vlastní blbosti? Zkousni to...

horaIysa ( 30. července 2022 10:04 )

Tak se s tím aspoň nechlub. My víme, že vás to Babiš naučil dobře, ale neměl bys to tady tak veřejně prezentovat.

hejhej ( 30. července 2022 08:34 )

Ali...blábol

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa