Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Otázky a odpovědi: Jak získat 5000 na dítě a koho se příspěvek týká? Vyřízení bude možné z domova

  • Autor: Nikola Forejtová,ČTK - 
    29. 7. 2022
    05:00

    Od srpna poputuje statisícům rodin v ČR jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na každé dítě. Zatímco asi 300 tisíc dětí dostane finančí náplast automaticky, za dalších zhruba 1,3 milionů dětí musí nejdříve rodiče o pomoc zažádat. Ministerstvo práce a sociálních věcí spouští žadatelský formulář 15. srpna, jak informoval šéf rezortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) a bude možné jej vyplnit i elektronicky. Kam tedy poputují příspěvky, které budou stát naší kasu 8 miliard? Co musím splnit, abych příspěvek dostal? Kdo má nárok v případě střídavé péče? A jakou další pomoc stát nabízí? To se dozvíte v našem přehledu. 

  • 1.Kdo má nárok?

    Nárok na jednorázovou pomoc má každé dítě s trvalým pobytem v ČR, které se narodilo od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022. To znamená, že rodiče mohou žádat o příspěvek i v případě, že se jejich dítě narodí do konce tohoto roku. Na příspěvek nebude mít nárok takové dítě, které po 1. srpnu dosáhne 18 let. 

    „Klíčové je, komu je svěřeno do péče a pokud je to občan ČR,“ dodal Jurečka na dotaz Blesk Zpráv, zdali mohou o příspěvek zažádat i pečující prarodiče či třeba pěstouni. Jednorázový příspěvek se podle Jurečky bude týkat 1,6 milionů dětí. 

    Marian Jurečka na tiskovce po jednání vlády (11.5.2022) Marian Jurečka na tiskovce po jednání vlády (11.5.2022) | Úřad vlády ČR

  • 2.Kdo má nárok ve střídavé péči?

    V případě, že je dítě ve střídavé péči, má na příspěvek nárok jen jeden z rodičů. „Ten, kdo požádá jako první, tak by měl být příjemce. Ale já bych to viděl tak, že by se mělo počítat s tím, který z rodičů například ponese náklady spojené s nástupem do školy a podobně,“ uvedl Jurečka na dotaz Blesk Zpráv. 

    Podle Jurečky se nicméně počítá s tím, že střídává péče je spojená i se vzájemnou dohodou mezi oběma rodiči. „Měli by se umět dohodnout, kdo o to požádá,“ konstatoval. 

  • 3.Kdy a jak mohu zažádat?

    Některé rodiny příspěvek dostanou automaticky, pokud měly v červnu nárok na přídavky na dítě – Úřad práce totiž má v evidenci již veškeré potřebné údaje. „Počítá se s tím, že až bude těmto rodinám vyplácen přídavek na dítě, navýší se začátkem srpna tento příspěvek jednorázově o 5 tisíc korun,“ informoval Jurečka. Týkat by se to mělo 302 tisíc dětí. 

    Elektronicky? Nutná elektronická identita

    Zbytek rodin musí o dávku požádat, což bude možné od 15. srpna až do konce ledna 2023. Jurečka už dřív řekl, že by vyřizování mělo být co nejjednodušší a co největší část by se měla dát řešit elektronicky, což na tiskové konferenci na půdě ministerstva práce a sociálních věcí potvrdil. 

    Žádat tak bude možné dvěma způsoby - elektronicky a osobně na vybraných Czech POINTech. Co se týče elektronické žádanky, podle Jurečky je připravený jednoduchý a přehledný formulář, který bude dostupný na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Zdůrazňujeme, že k vyřízení online žádosti je nutné mít elektronickou identitu občana – bankovní identita, NIA ID. 

    Osobní vyřízení žádosti bude na krajských, městských a obecních úřadech. Na Czech POINTech bude nutné předložit občanský průkaz a pracovník úřadu zadá do systému potvrzení o žádost. Po vyřízení žádosti bude příspěvek vyplacen do 30 dnů. 

  • 4.Co musím doložit?

    Na pomoc mají nárok takové rodiny, které v roce 2021 disponovaly příjmem do jednoho milionu hrubého ročně. Počítá se sem příjem obou partnerů. 

    Do přijmu se přitom započítává výdělek ze zaměstnání a podnikání a zahrnuje také příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy. Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské. 

    Žadatel musí u žádosti doložit jména, rodná čísla a bydliště – a to své i dětí. Co se týče příjmů, stačí čestné prohlášení, jehož pravost ověří finanční úřad a úřad práce. 

    Video  Příspěvek 5000 korun na dítě  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 5.Další druhy pomoci

    Jednorázový příspěvek má podle vlády pomoci nejchudším a nejohroženějším rodinám v dobách rostoucí inflace a rostoucích cen potravin, energií i dalších komodit. Patří ale ke krátkodobým řešením. Kabinet se tasil i s dlouhodobější pomocí, tou nejvíce tlačenou je hlavně zjednodušený příspěvek na bydlení. 

    Ten lze samozřejmě čerpat již několik let, nyní se ale upravil, aby na něj dosáhnulo co nejvíce rodin. Podle Jurečky to sklízí ovoce a průměrně vyplácená částka byla v červnu 4084 korun, jak ministr informoval novináře během speciálního setkání ve Sněmovně. 

    Tehdy také uvedl, že se pracuje na lepší přístupnosti dávky a dalších příspěvků. S tím má pomoci hlavně digitalizace – nejenže člověk ušetří čas, ale mnohdy se i zbaví studu, že stojí na úřadě práce frontu na dávky. „Máme informace, je to nějaká stigmatizace, proto jsme se snažili to udělat plně digitální a rozšířit tu komunikaci a reklamu. Aby lidé měli informace. Pokud to i tak neudělají, pak si říkám, co ještě udělat více, aby ta stigmatizace nebyla,“ konstatoval na setkání s novináři.

    Jurečka tak novináře na konci července informoval, že bude od srpna například možné si vyřídit online rodičovský příspěvek a od září i příspěvek na dítě.

    Stále hluboko do kapsy? Vláda nabízí MOP

    Již dříve jsme se optali také na to, co mají dělat ti lidé, kteří nevystačí ani s podporou od státu, a zdali na MPSV zvažují možnost informativní kampaně o tom, co by pro ně mohlo znamenat zadlužení – dodáme že podle expertů by to bylo katastrofické řešení. Jurečka odvětil, že pro takovéto případy má rezort v rukávu MOP – mimořádný okamžitý příspěvek, který se také dočkal změn. Například v rámci krize o něj bude možné zažádat opakovaně a nově je určen i lidem zasaženým požárem v Českém Švýcarsku.

    „Zájmem není, abychom vysvětlovali, jak si žádat o úvěr. Jestli má někdo problém s vyřízením MOP, tak jak to bude s úvěrem. Chceme lidem sdělit, jaké jsou možnosti sociálního systému v ČR,“ dodal také lidovecký ministr.

    Video  Životní minimum se zvýší na 4620 Kč, rozhodla vláda. Řešila i uprchlíky z Ukrajiny a předsednictví EU.  - ČTK
    Video se připravuje ...

krapotkin ( 29. července 2022 10:05 )

Asi nevíš, Jurečko, že jisté etnikum už ví, jak dostat několikrát 5000 Kč na jedno dítě. Zase jeden z výmyslů, jak ponížit bílé Čechy a preferovat před volbami dané etnikum.

y1xcvbnm ( 29. července 2022 07:40 )

takže ten co pracuje a snaží se zabezpečit rodinu dostana h... a zase se všechno rozdá těm co se válí doma a mají jen dávky a dělají děti , že ??? a ještě automaticky !! ještě jim to mlžete nosit až domů ,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa