Požár v alzheimer centru vypukl ve středu večer. Zemřeli při něm dva klienti a dalších 55 lidí utrpělo zranění. Část obyvatel zařízení se podle starosty Roztok Jana Jakoba (TOP 09) přesunula do podobných domovů a část do nemocnic. Podle předběžného odhadu hasičů oheň způsobil škodu asi 70 milionů korun, příčina zatím není známa.

„Aktuální možností je poskytnout mimořádnou dotaci spojenou s náhradním ubytováním a péčí o poškozené,“ uvedl bez dalších podrobností v tiskové zprávě ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Tiskové oddělení ministerstva sdělilo, že šéf resortu na místo neštěstí dorazil hned ve středu večer „chvíli po vypuknutí požáru“. Vyjádřil lítost a poděkoval hasičům, policistům, zdravotníkům i všem ostatním, kteří se zapojili do záchranné akce. Sdělil také, že jeho úřad je připraven „podat všem poškozeným pomocnou ruku“.

Úřad práce nabízí podle svého generálního ředitele Viktora Najmona možnost na místě zřídit své mobilní pracoviště. Své pracovníky tam už vyslal a je ve spojení s vedením obce.

Oběti požáru, povodní, tornáda a jiných nenadálých událostí mohou získat mimořádnou okamžitou pomoc. Tato podpora patří mezi dávky hmotné nouze. Je tedy pro lidi, kteří nemají příjem a majetek a nedokážou situaci a následky řešit vlastními silami. „V případě neštěstí v Roztokách ji úřad práce může poskytnout klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci,“ uvedlo ministerstvo a úřad v tiskové zprávě.

Úřad může obětem přírodní pohromy vyplatit až 15násobek životního minima, nyní tedy 63 750 korun. Dál pak může poskytnout také peníze na nezbytný jednorázový výdaj, a to třeba na poplatek za vyřízení dokladů.

Podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce v Příbrami Renaty Malichové se lidé mohou obracet na úřad i tehdy, když potřebují jen radu. Úřad uvedl, že případně může zajistit také pomoc na odstraňování škod a poslat na místo zaměstnance na veřejně prospěšné práce.

Fotogalerie
64 fotografií