Že v Roztokách hoří, bylo znát už z dálky podle mohutného kouře, který se vznesl nad obcí. Požár vypukl zhruba kolem 19:15 v ulici Nádražní, na místo se hned sjeli hasiči, středočeským kolegům podali pomocnou ruku i ti pražští. Celkem zasahovalo 23 profesionálních i dobrovolných jednotek, dohromady asi stovka hasičů!

Seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících, obrovské nasazení prokázali i lidé z okolních domů, kteří neváhali a hned začali pomáhat tam, kde bylo třeba. Podle reportéra Blesku, který byl na místě, složkám Integrovaného záchranného systému nosili deky, lahve s pitím či občerstvení. Budova byla podle mluvčí hasičů Terezy Sýkory Fliegerové požárem zcela zasažena, vnitřkem už se nebylo možné dostat ven.

Hasiči původně vyhlásili 2. stupeň poplachu, který v průběhu hasebních prací navýšili na 3., následně až na 4. ze 4 možných. Ten bývá vyhlašován pouze při mimořádných událostech. „Na Vltavě máme zřízeno čerpací stanoviště, zatím stále probíhají hasební práce, lokalizaci ještě nemáme,” dodala Sýkora Fliegerová pro ČTK ve 21:45. V noci na čtvrtek asi ve 03:00 začali hasiči rozebírat konstrukci budovy a kolem 04:00 dostali požár pod kontrolu. Zásah stále pokračuje, uvedli hasiči po 06:00 na twitteru. 

Sýkora Fliegerová ve čtvrtek před 8:30 řekla, že hasiči snížili stupeň požárního poplachu na druhý. Ráno na místě zůstávalo ještě asi devět jednotek a jejich počet se má dál snižovat. „Stále rozebíráme konstrukci, hlavně střechy. Až budou dohašena všechna ohniska, bude následovat minimálně dvanáctihodinová dohlídka a samozřejmě vyšetřování,“ uvedla mluvčí hasičů.

K neštěstí vyrazili také záchranáři. „Na místě je 7 posádek, plus letecká z Ústí a výpomoc pražský Fénix,” uvedla v průběhu zásahu mluvčí středočeské Záchranné zdravotnické služby Monika Nováková. Fénix je speciální transportní vůz, jehož kapacita je až dvanáct ležících osob na sklopných lůžkách, a má také schopnost pojmout tři přístroji plně vybavená nemocniční lůžka s pacientem.

Přes 50 zraněných! Dva mrtví

Jednalo se o obývanou budovu, která má dle webových stránek kapacitu 60 lůžek. „56 klientů bylo evakuováno z budovy ve 20:30,” upřesnila Nováková s tím, že personál budovu stihl opustit zavčas. Záchranáři kvůli většímu počtu zraněných vyhlásili traumaplán, který byl ukončen ve 21:30.

Video
Video se připravuje ...

V Roztokách u Prahy hoří dům s pečovatelskou službou. (1. červen 2022) Václav Burian

„Při dohašování a postupu budovou bohužel středočeští hasiči objevili 2 mrtvé osoby,” sdělila mluvčí středočeské záchranky po půlnoci. „2 lidé jsou v kritickém stavu, 2 mají středně těžké zranění, 51 lehké zranění,” doplnila Nováková s tím, že počty raněných se podle vývoje situace ještě mohou změnit. Mluvčí pražské záchranné služby, která na místě asistovala středočeským kolegům, Jana Poštová, sdělila, že „žádný pacient nevyžadoval letecký transport”. Fénixem nicméně do Prahy zamířilo 12 zraněných osob.

„Jsou tam drobná zranění a dominuje tzv. inhalační trauma, to znamená nadýchání se zplodin hoření,“ uvedl ke zraněným při požáru centra ředitel středočeské zdravotnické záchranné služby Pavel Rusý. „Rozsah zásahu byl relativně výjimečný počtem postižených,“ dodal.

Příčina požáru

Příčina požáru zatím není známa, vyšlo ale najevo, že tam právě dělníci rekonstruovali plynovou kotelnu. Pro vyšetřovatele je to důležitá informace, kterou musejí prověřit, zatím ale nevylučují žádnou vyšetřovací verzi, příčinou mohlo být i úmyslné jednání, nedbalost nebo třeba technická závada, uvedl v úterý na místě požáru vyšetřovatel Libor Pospíšil.

„Pracujeme v tuhle chvíli se všemi verzemi, nicméně svědecké ohnisko máme v podstřešní části, v místě, kde byla plynová kotelna a docházelo k rekonstrukci, kdy firma tu kotelnu přesouvala do suterénu. To znamená, že nahoře demontovala jednotlivé komponenty kotelny a přesouvala je dolů,“ uvedl Pospíšil.

Podle něj to obnášelo svářečské práce nebo třeba broušení. „Je to pro nás jedna z klíčových informací, protože samozřejmě okruh příčin vzniku požáru se nám o toto rozšíří a my to samozřejmě musíme prověřit,“ dodal Pospíšil.

Policisté začali požár vyšetřovat pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „V současné době se případem požáru a jeho okolnostmi zabývají krajští kriminalisté, kteří v této souvislosti již zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí policistů Vlasta Suchánková. Na místě požáru jsou dnes kriminalisté, hasiči, specialisté z Kriminalistického ústavu. Využívají i speciálně vycvičené psy a místo dokumentují také drony.

Obrovská tragédie

Starosta Roztok Jan Jakob (TOP 09) označil požár alzheimer centra za obrovskou katastrofu. Věří, že už jsou všichni klienti venku. Zplodiny byly podle něj všude. „Nezranění pacienti byli převezeni do obdobného specializovaného centra,“ uvedla středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Evakuační autobus převezl 13 klientů bez zranění do obdobného centra na Jižním Městě. Podle některých zpráv museli být kvůli požáru evakuováni i někteří obyvatelé okolních ulic, Sýkora Fliegerová k tomu ale neměla informace.

Za posledních deset let si požáry v domovech důchodců nebo domech s pečovatelskou službou vyžádaly dva životy jednou, a to v lednu 2013. Při požáru domova s pečovatelskou službou v Příboru na Novojičínsku zemřely dvě seniorky a dalších pět lidí se zranilo. Neštěstí tehdy zavinila závada na přístroji, který zajišťuje přísun kyslíku.

Fotogalerie
177 fotografií